Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Νέα πρωτοβουλία Κομισιόν κόντρα στην ενεργειακή κρίση
Ταχεία έκδοση αδειών προβλέπει νέα πρόταση
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζει ζωές - Για πρώτη φορά επιστήμονες υπολογίζουν τους θανάτους
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Να αναπτύξει σε ευρεία κλίμακα την ηλιακή ενέργεια και να ανοικοδομήσει την ευρωπαϊκή ηλιακή βιομηχανία φιλοδοξεί η Κομισιόν, στο πλαίσιο της προσπάθειας για απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.
«Ο παραγωγή ηλεκτρισμού και θέρμανσης από την ηλιακή ενέργεια είναι κομβικής σημασίας για τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο», αναφέρει η Επιτροπή στο προσχέδιο που πρόκειται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα σε πακέτο προτάσεων για τον τερματισμό της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σύμφωνα με το Reuters.
Μείωση του κόστους, λίγες επενδύσεις
Το κόστος των φωτοβολταϊκών μειώθηκε κατά περισσότερο από 80% την τελευταία δεκαετία, αλλά από αυτή την τεχνολογία προήλθε μόνο το 5% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ το 2020. Το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας στην παραγωγή θερμότητας ήταν ακόμη χαμηλότερο, στο 1,5%.
Οι Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν μια «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για ηλιακές στέγες» με στόχο τη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας και της θέρμανσης με φυσικό αέριο σε σπίτια, γραφεία, καταστήματα και εργοστάσια, ανέφερε το προσχέδιο.
Άδεια σε τρεις μήνες
Το πρόγραμμα θα απαιτήσει από τις κυβερνήσεις της ΕΕ να αναλάβουν δράση φέτος για να περιορίσουν τους χρόνους αδειοδότησης σε τρεις μήνες όσον αφορά εγκαταστάσεις ηλιακών πάνελ σε στέγες. Θα ωθήσει τις χώρες να χρησιμοποιήσουν τη χρηματοδότηση της ΕΕ και να παράσχουν ενισχύσεις για ηλιακά σε ταράτσες, καθώς και για να εγκαταστήσουν συστήματα παραγωγής ηλιακής ενέργειας σε όλα τα κατάλληλα δημόσια κτίρια έως το 2025.
Η βιομηχανία
Ένα άλλο πρόγραμμα της ΕΕ θα επικεντρωθεί στην εξειδίκευση των εργαζομένων στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, ενώ μια «Ευρωπαϊκή Συμμαχία Ηλιακής Βιομηχανίας» θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό των Βρυξελλών και το «ταμείο καινοτομίας» της αγοράς άνθρακα για να στηρίξει τις επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα.
Η Ευρώπη έχει περίπου 14 προγραμματισμένα έργα κατασκευής ηλιακών εξαρτημάτων, αλλά ορισμένα χρειάζονται δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν.
Πρωτοκαθεδρία της Κίνας
Η Κίνα παρείχε το 75% των εισαγωγών ηλιακών πάνελ της ΕΕ το 2020. Η Ευρώπη δυσκολεύεται να ανταγωνιστεί το Πεκίνο, παρά τα μέτρα αντι-ντάμπινγκ που έλαβε η Ένωση και τις ρυθμίσεις αποκλεισμού των κινέζικων ηλιακών πάνελ από επιδοτήσεις μεταξύ 2013 και 2018.
«Η ηλιακή μετάβαση δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ με συγκεκριμένους όρους» δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μίχαελ Μπλος, ο οποίος μαζί με χώρες όπως η Αυστρία, η Λιθουανία και η Ισπανία, ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με νομικά εργαλεία και όχι με εθελοντικά προγράμματα – όπως με το να απαιτείται τα νέα κτήρια να διαθέτουν ηλιακές στέγες όταν έχουν ταράτσες και το ίδιο να ισχύει στα σούπερ μάρκετ και τα δημόσια κτήρια σε όλη την Ευρώπη.
Άλλο προσχέδιο εγγράφου που ήρθε σε γνώση του Reuters προωθεί την τροποποίηση της νομοθεσίας της ΕΕ ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης για ορισμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Πηγή: ΟΤ.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις