ΤΟ ΒΗΜΑ: 100 χρόνια γράφουμε Ιστορία
Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία προσφέρει ένα σπάνιο ταξίδι στην ελληνική και την παγκόσμια Ιστορία όπως την κατέγραψαν οι έγκριτες δημοσιογραφικές υπογραφές του «Βήματος», πραγματοποιήθηκαν στο Ιδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Ηταν 6 Φεβρουαρίου του 1922 όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το «Ελεύθερον Βήμα» σε μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Κάτω από τον τίτλο του αναγραφόταν η ταυτότητά του: «μεγάλη, καθημερινή πολιτική και οικονομική εφημερίδα». Ηταν η αρχή για μία όντως μεγάλη, πολυκύμαντη και πρωτοπόρα πορεία μέσα στο πέρας των δεκαετιών του 20ού αιώνα.
Με το όνομα «Το Βήμα» επανακυκλοφόρησε μετά την Απελευθέρωση το 1945 και έτσι συνεχίζει ως σήμερα, συμπληρώνοντας εφέτος 100 χρόνια ζωής και προχωρώντας ακάθεκτο στις δεκαετίες του 21ου αιώνα, καταγράφοντας πάντα με έγκυρη, ανεξάρτητη και αδέσμευτη μάτια τις πιο σημαντικές στιγμές της ελληνικής και της παγκόσμιας Ιστορίας.
Αυτό ακριβώς το ταξίδι της συναρπαστικής του ιστορίας, η οποία είναι σύμφυτη με την ίδια την Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, ξετυλίγεται στην έκθεση «ΤΟ ΒΗΜΑ: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ», η οποία εγκαινιάστηκε σήμερα, Δευτέρα, και ανοίγει για το κοινό στο Ιδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, από την Τρίτη 10 έως την Κυριακή 29 Μαΐου 2022.
Σύσσωμος ο πολιτικός, πνευματικός και επιχειρηματικός κόσμος έδωσε το «παρών».
Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, τα μέλη της κυβέρνησης Γιάννης Οικονόμου, Ιωάννης Πλακιωτάκης, Λευτέρης Αυγενάκης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Άκης Σκέρτσος, Κωστής Χατζηδάκης, Μάκης Βορίδης, Νίκη Κεραμέως, Λίνα Μενδώνη, Κώστας Κατσαφάδος, Νίκος Χαρδαλιάς, Παναγιώτης Τσακλόγλου, Δόμνα Μιχαηλίδου, Γιώργος Κώτσηρας, Άγγελος Συρίγος και Γιώργος Στύλιος, οι βουλευτές και πρώην υπουργοί Ντόρα Μπακογιάννη, Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Φίλης, Κώστας Σκανδαλίδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Τάσος Γιαννίτσης, Ανδρέας Ανδριανόπουλος και Αλέκος Παπαδόπουλος, οι βουλευτές Νόνη Δούνια, Μάξιμος Σενετάκης, Βασίλης Διγαλάκης, Γιάννης Μελάς και Γιάννης Καλλιάνος, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.
Παρόντες ο διευθυντής του Βήματος, Αντώνης Καρακούσης, ο διευθυντής σύνταξης Ζώης Τσώλης, η διευθύντρια BHMAgazino, πολιτισμού και βιβλίων Μαργαρίτα Σφέτσα, ο αρχισυντάκτης έκδοσης Γιάννης Καλογιάννης, οι αρχισυντάκτες Αγγελος Αθανασόπουλος, Ελένη Βουλτσίδου, Ιωάννα Σουφλέρη, Τάνια Μποζανίνου, η εμπορική διευθύντρια Πέννυ Λάγκα, ο Art Director Γιάννης Κούρτης.
Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν επίσης η Αθανασία Μαρινάκη, ο Μιλιτάδης Μαρινάκης, η Φωτεινή Υψηλάντη, ο Γιάννης Βρέντζος, η Μαριάννα Λάτση, η Μελίνα Τραυλού και ο Δημήτρης Φουρλεμάδης.
Επίσης το παρών έδωσαν στελέχη, δημοσιογράφοι και παρουσιαστές του MEGA και του ομίλου της Alter Ego Media, ο διευθυντής των ηλεκτρονικών μέσων Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος, οι Γιώργος Παπαχρήστος, Γιάννης Πρετεντέρης, Σταμάτης Μαλέλης, Βασίλης Κανέλλης, Ράνια Τζίμα, Κατερίνα Παναγοπούλου, Δώρα Αναγνωστοπούλου, Ελεονώρα Μελέτη, Ελένη Μενεγάκη, Κατερίνα Καραβάτου, Στέλλα Γκαντώνα, Ντίνος Σιωμόπουλος, Ανθή Βούλγαρη, Ιορδάνης Χασαπόπουλος, Μαριλένα Γεραντώνη, Στέλλα Στυλιανού, Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος,
Παρόντες επίσης οι Νίκος Δήμου, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Χρήστος Χωμενίδης, Αλέξης Σταμάτης, Γιώργος Μπαμπινιώτης, Χριστίνα Κουλούρη, Νίκος Πιμπλής, Μαρίζα Φασιανού, Σόνια Θεοδωρίδου, Νάσος Βαγενάς, ο εκδότης και δημοσιογράφος Γιάννης Κουρτάκης και οι δημοσιογράφοι Παναγιώτης Τζένος, ο Παναγιώτης Λάμψιας, Θανάσης Φουσκίδης.
Ο διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα» Αντώνης Καρακούσης στην ομιλία του έκανε μια σύντομη ανασκόπηση της πορείας της ιστορικής εφημερίδας.
«Εχουμε την τιμή και την ευθύνη εφέτοs να γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την πρώτη έκδοση τηs εφημερίδαs μαs. Στιs 6 Φεβρουαρίου του 1922, πριν από έναν αιώνα δηλαδή, κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο του “Ελευθέρου Βήματοs”, που αποτέλεσε την αφετηρία τηs μεγάληs ιστορίαs μαs στον χώρο του Τύπου, των εκδόσεων και τηs ενημέρωσηs με την ευρύτερη έννοια που λαμβάνει στις μέρεs μαs» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος σκιαγράφησε τον πυρήνα του «Βήματος» ως το φύλλο στο οποίο από την πρώτη στιγμή βρήκαν στέγη «οι πιο νεωτερικέs και προοδευτικές ιδέες», ως το φύλλο που πέρα από τα κεντρικά πρόσωπα της εγχώριας και διεθνούς πολιτικής και οικονομίας, φιλοξένησε στις σελίδες του ξεχωριστές προσωπικότητες του πνεύματος, τηs τέχνηs και τηs επιστήμηs, «αποτελώντας έναν φάρο πνευματικήs ανάτασηs και δημιουργίαs».
Ο διευθυντής του «Βήματος» όμως δεν παρέλειψε να κάνει αναφορές και στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η ιστορική εφημερίδα στην πολυκύμαντη πορεία της και τη σωτήρια παρέμβαση του νυν εκδότη της Βαγγέλη Μαρινάκη.
«Το 2017, μεσούσης τηs εκδοτικής κρίσηs, ο Βαγγέλης Μαρινάκης ένιωσε την ανάγκη να παρέμβει και να διασώσει τιs δύο ιστορικές εφημερίδες, “Το Βήμα” και “Τα Νέα”, να τιs εξυγιάνει και να τιs καταστήσει οικονομικά βιώσιμες και ικανές να συνεχίσουν απρόσκοπτα και ελεύθερα την εκδοτική τους πορεία» τόνισε στην ομιλία του.
«Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι διατήρησε αυτές τις εκδοτικές ομάδες και έδωσε σε όλους εμάs τη δυνατότητα να κάνουμε τη δουλειά μαs στη βάση συγκεκριμένων αρχών και κανόνων. Και έτσι σήμερα μπορούμε να πούμε ότι ο εκδοτικός μαs όμιλος αναγεννήθηκε πραγματικά, είναι ενεργός και μαχητικός υπερασπιστής τηs αλήθειας, που τόσο βιάζεται σε τούτους τους μεταβατικούς καιρούς τηs συνωμοσιολογίαs και των ψευδών, αντιεπιστημονικών ειδήσεων που μαs κατακλύζουν».
Μια συναρπαστική έκθεση
Η έκθεση «ΤΟ ΒΗΜΑ: 100 χρόνια γράφουμε Ιστορία», που ανοίγει τις πύλες της για το κοινό αύριο Τρίτη 10 Μαΐου, είναι ένα ταξίδι στην ιστορία του «Βήματος» και παράλληλα στις πιο σημαντικές στιγμές του 20ού και του 21ου αιώνα. Συγκεκριμένα, περισσότερα από διακόσια δημοσιεύματα ζωντανεύουν ξανά μεγάλες και μικρές στιγμές που σημάδεψαν την κοινωνία, την πολιτική, τις επιστήμες, τις τέχνες και τον αθλητισμό, μέσα από μια πρωτότυπη και ευφάνταστη περιήγηση.
Ο επισκέπτης λοιπόν θα ταξιδέψει στον χρόνο σε στιγμές-ορόσημα που άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας. Θα δει το δραματικό πρωτοσέλιδο της Μικρασιατικής Καταστροφής με τίτλο «Η Σμύρνη μετεβλήθη εις ερείπια καπνίζοντα», το ιστορικό πρωτοσέλιδο της 28ης Οκτωβρίου του 1940 με την κήρυξη του πολέμου Ελλάδας – Ιταλίας, το πρωτοσέλιδο της δολοφονίας του προέδρου Κένεντι τον Νοέμβριο του 1963, το πρωτοσέλιδο της 16ης Νοεμβρίου του 1973, μία μέρα δηλαδή πριν το τανκ εισβάλει στο Πολυτεχνείο, ξυπνώντας μνήμες από μια εποχή που το να είσαι αναγνώστης του «Βήματος» θεωρούνταν σημάδι ύποπτο από τη Χούντα των Συνταγματαρχών, φτάνοντας σε πιο πρόσφατα πρωτοσέλιδα, όπως αυτό του Αυγούστου του 2004, για την πανηγυρική έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Ακόμη, μέσα από ψηφιακές προβολές παρουσιάζεται η πορεία του ελληνικού Τύπου, από τη λινοτυπία και το μελάνι ως τα πρώτα βήματα στο Διαδίκτυο και τη διαρκώς εξελισσόμενη ψηφιακή δημοσιογραφία.
«Η εντυπωσιακή έκθεση “ ΤΟ ΒΗΜΑ: 100 χρόνια γράφουμε Ιστορία ” δεν έχει σκοπό να αφηγηθεί απλώς την Ιστορία, τουλάχιστον όχι µόνο. Ξεδιπλώνει και παρουσιάζει παράλληλα μικρά και μεγάλα, σημαντικά και ασήμαντα, σε ένα παζλ» αναφέρουν οι υπεύθυνοι σχεδιασμού και σκηνογραφίας της έκθεσης Βιβή Γερολυμάτου και Ανδρέας Γεωργιάδης.
«Ανασύρει από τη λήθη πράγματα που ίσως έχουμε ξεχάσει, ξυπνάει συναισθήματα και προσωπικές αναμνήσεις, εκπαιδεύει αλλά και ψυχαγωγεί. Ο,τι κάνει δηλαδή ένα σοβαρό έντυπο τέτοιου διαμετρήματος όπως “To Bήμα”».
Οπως εξηγούν, η βασική σκηνογραφική ιδέα της έκθεσης είναι μια κόκκινη κλωστή που ξεκινώντας από την 6η Φεβρουαρίου του 1922, συνδέει γεγονότα µεταξύ τους και οδηγεί σε παράλληλα μονοπάτια διαφορετικών ιστοριών έως και σήμερα, µε επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο.
«Η έκθεση χωρίζεται σε πέντε ενότητες, όπου η κάθε μία περιλαμβάνει δύο δεκαετίες» αναφέρουν. Ο επισκέπτης λοιπόν περιτρέχοντας την έκθεση αλλάζει και εποχές, ενώ του παρέχεται η δυνατότητα να διεισδύει όχι µόνο στη µορφή, αλλά και στο εσωτερικό ενός ζωντανού οργανισµού όπως είναι µια εφηµερίδα.
«Θα “συναντήσει” λοιπόν έναν εφημεριδοπώλη της δεκαετίας του 1930, ένα παραδοσιακό καφενείο του ‘40, ένα κλασικό περίπτερο του ‘50, την αίθουσα σύνταξης του ιστορικού κτιρίου της Χρήστου Λαδά, ένα πιεστήριο του 1980, περνώντας σιγά-σιγά στην ψηφιακή εποχή όπου από πολύ νωρίς καινοτόμησε η εφημερίδα» αναφέρουν η Βιβή Γερολυμάτου και ο Ανδρέας Γεωργιάδης.
Σημειώνεται ότι εκτός από το αρχειακό υλικό των πρωτότυπων εφημερίδων, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στην έκθεση μέσα από γελοιογραφίες, διαφημίσεις, φωτογραφίες εποχής, αντικείμενα αλλά και οπτικοακουστικό υλικό.
Παράλληλα µε την παρουσίαση της έντυπης εφηµερίδας, παρουσιάζονται και όλες οι τεχνολογικές εξελίξεις μέχρι και σήμερα, δείχνοντας ότι η έκθεση αφηγείται κάτι που συνεχίζει να εξελίσσεται και να προχωρεί µε σταθερό βηµατισµό στο μέλλον.
Γιατί αυτή είναι η ευχή όλων των ανθρώπων του «Βήματος», από τον εκδότη του Βαγγέλη Μαρινάκη και τη διευθυντική ομάδα μέχρι τον τελευταίο συμμέτοχο τηs εκδοτικής προσπάθειας: να συνεχίσει «Το Βήμα» την πορεία του στον χρόνο, πάντα ανεξάρτητο και αδέσμευτο, καταγράφοντας τις μεγάλες στιγμές της Ιστορίας, δίπλα στον πολίτη.
Η ταυτότητα της έκθεσης
«ΤΟ ΒΗΜΑ: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ»
ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΕΛΙΖΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ
Διάρκεια έκθεσης: Τρίτη 10 έως Κυριακή 29 Μαΐου 2022
Ημέρες και ώρες επισκέψεων: Τετάρτη – Κυριακή 10.00-18.00, Παρασκευή 10.00-20.00
Τρίτη 10 Μαΐου 10.00-18.00
Επιμέλεια Ιστορικού Αρχείου: Γιάννης Θ. Διαμαντής
Σχεδιασμός Εκθεσης: Μικρή Αρκτος – Βιβή Γερολυμάτου, Ανδρέας Γεωργιάδης
Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη
Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική
Διεύθυνση: Ερατοσθένους 13, Αθήνα
Πληροφορίες: 2107547000
www.tovima.gr
Instagram: @tovima.gr
Facebook: @tovimagr
Twitter: @tovimagr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις