Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σπαράγγι: Μέχρι και 60% οι ζημιές – Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Σπαράγγι: Μέχρι και 60% οι ζημιές – Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Μειωμένη παραγωγή και χαμηλές τιμές οδηγούν σε αδιέξοδο τους σπαραγγοπαραγωγούς

Μια δύσκολη χρονιά για το σπαράγγι, με προβλήματα που φάνηκαν από τις πρώτες ημέρες συγκομιδής, περιγράφουν οι παραγωγοί στην Καβάλα και τον Έβρο, οι οποίοι ζητούν άμεσα λύσεις για να αντιμετωπιστεί η οικονομική ζημιάς που έχουν υποστεί.

Στον Έβρο, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών η καλλιέργεια έχει υποστεί ζημιές που εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και το 60%.

Την ίδια στιγμή, στο δήμο Νέστου Καβάλας, όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί, οι κακοί οιωνοί φάνηκαν κατά τις πρώτες ημέρες συγκομιδής σπαραγγιών, με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά και οι ασυνήθιστες κακές καιρικές συνθήκες κατά τον μήνα Μάρτιο που ακολούθησαν.

Στην περιοχή του Δήμου Νέστου Καβάλας καλλιεργούνται τα σπαράγγια από τα τέλη του `80 και τις δεκαετίες που ακολούθησαν μέχρι σήμερα, έχουνε γίνει σημαντικές επενδύσεις από Συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών αλλά και Ιδιώτες που δραστηριοποιούνται με τη καλλιέργεια σπαραγγιού, προσφέροντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας στα συσκευαστήρια, σε ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας και παράλληλα ενισχύουν την τοπική οικονομία και τη χώρα από τις εξαγωγές του προϊόντος.

«Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής έγιναν αντιληπτά και τα προβλήματα που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτοξεύοντας τα καλλιεργητικά έξοδα, μιας ήδη κοστοβόρας  και απαιτητικής καλλιέργειας όπως το σπαράγγι. Η αύξηση του κόστους επήλθε και στα υλικά συσκευασίας, τα μεταφορικά, της ηλεκτρικής ενέργειας κ.α. Ο πόλεμος όμως προκάλεσε και μεγάλη αποδιοργάνωση στις ευρωπαϊκές αγορές, κάνοντας τους ευρωπαίους καταναλωτές να μην αγοράζουν προϊόντα όπως συνήθιζαν τόσα χρόνια, λόγω της ανασφάλειας και του φόβου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση των τιμών πώλησης, κάνοντας απαγορευτική τη συνέχιση της συγκομιδής από τους παραγωγούς», επισημαίνει σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Νέστου.

Για τους παραπάνω λόγους ζητούν τη μέριμνα του ΥΠΑΑΤ ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν. «Ειδικά να στηριχθεί η σπαραγγοκαλλιέργεια ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας, να συνεχίσουμε ως παραγωγοί να εισπράττουμε την υπεραξία του προϊόντος από τις εξαγωγές και να μην δούμε τα συσκευαστήρια μας κουφάρια», σημειώνουν.

Δυσκολίες και στον Έβρο

Ζημιές λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών στην παραγωγή σπαραγγιού σημειώθηκαν στον Έβρο, σύμφωνα με τον ο Αγροτικό Σύλλογο Νέας Βύσσας.

Στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 650 στρέμματα με σπαράγγι (και επιπλέον άλλα 100 στην περιοχή του χωριού Κόμαρα) με τη συγκομιδή να ξεκινά στα μέσα με τέλη Μάρτη, εξασφαλίζοντας τιμή έναρξης στα 4 ευρώ ανά κιλό από το χωράφι. Χαρακτηριστικά την προηγούμενη χρονιά η συγκομιδή ξεκίνησε στη Νέα Βύσσα στις 20 Μαρτίου.

Οι παρατεταμένες χαμηλές θερμοκρασίες όμως των τελευταίων 2 μηνών και η μικρή ηλιοφάνεια στην περιοχή του Βόρειου Έβρου είχαν ως αποτέλεσμα η συγκομιδή την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο να ξεκινήσει την 15 Απρίλη με τιμή έναρξης μόλις τα 2,5 ευρώ ανά κιλό. Αυτό έχει ως συνέπεια η στρεμματική απόδοση να προσεγγίσει κατ’ εκτίμηση τα 350-400 κιλά ανά στρέμμα για τη φετινή χρονιά, τη στιγμή που τις προηγούμενες κυμαίνονταν στα 700-800 κιλά/στρέμμα και μάλιστα με πολύ καλύτερες τιμές λόγω εποχής.

Οι συνέπειες αυτές αποδεικνύονται καταστροφικές σε ό,τι αφορά το εισόδημα ανά στρέμμα ενώ

Ο Αγροτικός Σύλλογος ζητά την άμεση καταγραφή και αποζημίωση των ζημιών στην παραγωγή του σπαραγγιού του Βόρειου Έβρου, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνονται οι παραγωγοί στο 100% και στελέχωσή του με επαρκή αριθμό προσωπικού.

Να σημειωθεί ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με το τοπικό κατάστημα του ΕΛΓΑ, η απάντηση που πήραν ήταν ότι «ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημίωση από τέτοια φαινόμενα».

inView

«Το 2100 η Ελλάδα θα έχει λιγότερο πληθυσμό από ό,τι το 1950»

«Θα πρέπει να επανεξετάσουμε το μοντέλο ανάπτυξής μας και να το προσαρμόσουμε στους οικονομικούς μας θεσμούς» λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Υγείας και Γεωγραφίας του Πληθυσμού στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024