Το μοντέλο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο επίκεντρο επίσκεψης φοιτητών από την Γερμανία
Φοιτητές της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης στην πόλη Kehl της Γερμανίας επισκέφτηκαν την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας για να ενημερωθούν σχετικά με το μοντέλο λειτουργίας της αλλά και να ενημερωθούν για τις παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει προς ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα.
- «Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης», λέει ο Μπορέλ
- «Οι θάνατοι από τροχαία ισοδυναμούν με 12 Τέμπη τον χρόνο - Πάνω από 120 θύματα εγκαταλείφθηκαν το 2024»
- Παρέμβαση Δένδια για τον καρκινοπαθή αστυνομικό - Διατάχθηκε ΕΔΕ για τα αίτια της καθυστέρησης
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
Αντιπροσωπεία τριτοετών φοιτητών της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης στην πόλη Kehl της Γερμανίας συνοδευόμενη από τους καθηγητές Jurgen Fleckenstein kai Jurgen Kientz επισκέφθηκε την ΚΕΔΕ, προκειμένου να ενημερωθούν για τη λειτουργία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας καθώς και για τη λειτουργία της ΚΕΔΕ και τη συμβολή της στην ισχυροποίηση του θεσμού που πλέον γίνεται ευρωπαϊκό case study.
Καλωσορίζοντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου την αντιπροσωπεία των φοιτητών και καθηγητών υπογράμμισε ότι η ανταλλαγή τέτοιων συναντήσεων και η ανάπτυξη γόνιμου διαλόγου και συνεργειών για θέματα που απασχολούν το θεσμό της Αυτοδιοίκησης μπορούν να συμβάλουν σε θετικά και χρήσιμα αποτελέσματα.
Ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε πως στην Ελλάδα ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης ήταν η γραφειοκρατία.
Ωστόσο υπογράμμισε πως το τεράστιο άλμα που σημειώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια στην ψηφιακή και ηλεκτρονική διακυβέρνηση τον κάνει αισιόδοξο καθώς ζητήματα που θεωρούνταν αδύνατο να προχωρήσουν τα τελευταία τριάντα χρόνια αντιμετωπίστηκαν μέσα σε λίγους μήνες.
Παράλληλα σημείωσε πως οι δήμοι είναι πρωταγωνιστές σε αυτήν την προσπάθεια, καθώς 500 εκ. ευρώ από διάφορες πηγές χρηματοδότησης, μεταξύ αυτών το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, κατευθύνονται για δράσεις ψηφιοποίησης των υπηρεσιών τους.
«Στόχος μας, είπε ο κ. Παπαστεργίου, είναι να δημιουργήσουμε πόλεις ασφαλείς και ανθρώπινες και που θα απαλλάξουν τους πολίτες από ζητήματα γραφειοκρατίας.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ακόμη ότι σήμερα το πιο σημαντικό είναι να μειωθεί το κενό που υπάρχει ανάμεσα σε δημόσια διοίκηση, δήμους και πολίτες.
«Ένα κενό που δημιουργήθηκε γιατί οι πολίτες νοιώθουν πως δεν τους ακούει και δεν τους καταλαβαίνει κανείς. Ένα κενό που στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να γεμίζει με ακραίες φωνές και απόψεις. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποτρέψουμε».
Ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ Γιάννης Καραγιάννης παρουσίασε την εξέλιξη του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει στη χώρα μας, καθώς και τη δομή και λειτουργία της ΚΕΔΕ.
Σε ό,τι αφορά την ΚΕΔΕ ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι αποτελεί σημαντικό στήριγμα για τους δήμους και ενδιάμεσο συνομιλητή με την κεντρική διοίκηση, καθώς τους εκπροσωπεί στις διαβουλεύσεις τόσο με την νομοθετική όσο και με την εκτελεστική εξουσία της χώρας.
Τόνισε ακόμη πως η ΚΕΔΕ επεξεργάζεται και προωθεί αιτήματα και πολιτικές που αφορούν στην τοπική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την οικονομική στήριξη των δήμων. Ταυτόχρονα η ΚΕΔΕ εκπροσωπεί την Αυτοδιοίκηση της χώρας σε διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα και οργανώσεις με προτάσεις και στηρίζοντας πολιτικές που συμβάλλουν στην ισχυροποίηση του ρόλου του θεσμού και των πόλεων για την αντιμετώπιση κρίσιμων και σύγχρονων προβλημάτων όπως αυτά της πανδημίας και της κλιματικής κρίσης.
Ακολούθησε διάλογος ενώ εκ μέρους της αντιπροσωπείας οι καθηγητές Jurgen Fleckenstein και Jurgen Kientz ευχαρίστησαν για την φιλοξενία, τονίζοντας πως θεωρούν την ΚΕΔΕ πολύ σημαντικό συνομιλητή στην Ελλάδα για θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ελπίζοντας στην περαιτέρω συνεργασία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις