Δύο μεξικανές δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν χθες Δευτέρα στην πολιτεία Βερακρούς (ανατολικά), ανακοίνωσε η πολιτειακή εισαγγελία, διευκρινίζοντας πως διενεργεί έρευνα για να εξακριβώσει τα κίνητρα του εγκλήματος.

Μέσα σε αυτοκίνητο

Η Γιεσένια Μολινέδο, η διευθύντρια του ειδησεογραφικού ιστότοπου El Veraz, και η Σέιλα Τζοάνα Γκαρσία, εικονολήπτρια, δολοφονήθηκαν στον δήμο Κοσολεακάκε, ενημέρωσε η εισαγγελία μέσω Twitter.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του μεξικανικού Τύπου, δολοφονήθηκαν από αγνώστους ένοπλους ενώ βρίσκονταν μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Οι φόνοι τους διαπράχθηκαν μερικές ημέρες έπειτα από εκείνον του βετεράνου δημοσιογράφου Λουίς Ενρίκε Ραμίρες, 59 ετών, αρθρογράφου της εφημερίδας El Debate, το πτώμα του οποίου βρέθηκε, τυλιγμένο σε πλαστικό, σε δρόμο στην πολιτεία Σιναλόα (βόρεια) την περασμένη Πέμπτη.

Ατιμωρησία ο κανόνας

«Δεν θα αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο» στο πλαίσιο της έρευνας για να εξακριβωθεί το κίνητρο των φόνων, «συμπεριλαμβανομένης της δημοσιογραφικής δραστηριότητας» των θυμάτων, τόνισε η εισαγγελέας Βερόνικα Ερνάντες.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι δύο γυναίκες ασκούσαν παράλληλα με τη δημοσιογραφική τους δουλειά και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, λόγω της επισφάλειας που βίωναν.

Ο κυβερνήτης της Βερακρούς, ο Κουιτλάουακ Γκαρσία, ανέφερε πως συγκροτεί ειδικό κλιμάκιο για να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι δολοφόνοι τους.

Η ατιμωρησία είναι συχνά ο κανόνας στις δολοφονίες δημοσιογράφων στο Μεξικό, πάγια μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους εργαζόμενους στον Τύπο. Τουλάχιστον 150 έχουν δολοφονηθεί στη χώρα από το 2000, κατά την RSF.

Οι θάνατοι των δύο γυναικών κάνουν ακόμα πιο βαρύ αυτόν που ήταν ήδη ένας από τους χειρότερους απολογισμούς θυμάτων στις τάξεις των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια.

Διαδήλωση

Πριν τους χθεσινούς θανάτους, οκτώ εργαζόμενοι σε ΜΜΕ είχαν δολοφονηθεί μέσα στο 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η μη κυβερνητική οργάνωση Aρθρο 19. Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF) από την πλευρά της καταμετρούσε εννέα δολοφονίες πριν τις χθεσινές.

Πέρυσι, η RSF κατέγραψε επτά δολοφονίες δημοσιογράφων στο Μεξικό, τις περισσότερες στον κόσμο. Ακολούθησε το Αφγανιστάν με έξι.

Νωρίτερα χθες, δημοσιογράφοι διαδήλωσαν στο κεντρικό Μεξικό για να αξιώσουν «το τέλος της βίας και των δολοφονιών δημοσιογράφων» στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ