Πανελλαδικές: Το Σάββατο η πιθανότερη ημερομηνία ανακοίνωσης των φετινών εισακτέων σε ΑΕΙ
Στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές
- Πλημμύρες στην Εύβοια από την έντονη βροχόπτωση - Προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης
- Σαλαμίνα: Πέθανε ενώ έκανε ναρκωτικά με την παρέα του και αυτοί πέταξαν μετά τη σορό στο δάσος
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- Σε νέες αγορές ποντάρει ο ελληνικός τουρισμός για το 2025 – Τα μηνύματα
Στις 14 του μήνα και την εκπνοή του χρονικού διαστήματος που ορίζει ο νόμος, αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας ο αριθμός των εισακτέων στην ανώτατη εκπαίδευση για τη επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Παιδείας είναι αναγκασμένο να ανακοινώσει τον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια της χώρας για την κάθε ακαδημαϊκή χρονιά έως τις 15 Μαίου.
Και ενώ οι υποψήφιοι βρίσκονται στις τελευταίες προετοιμασίες και επαναλήψεις πριν από την κρίσιμη εξεταστική διαδικασία του καλοκαιριού, οι απορίες που έμεναν για να λυθούν τις τελευταίες ημέρες ήταν δυο: ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια και η τελική μορφή του Μηχανογραφικού Δελτίου, καθώς αναμένεται το να «κοπεί» από αυτό μικρός αριθμός τμημάτων των ΑΕΙ ή να μετονομαστούν άλλα.
Έτσι, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, ο αριθμός των εισακτέων θα ανακοινωθεί πιθανότατα το Σάββατο, χωρίς να αποκλείεται η ανακοίνωση του και αργά το απόγευμα της Παρασκευής.
Όπως έχει ήδη επισημανθεί, ο αριθμός των εισακτέων φέτος θα είναι στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά, με μείωση θέσεων στις κεντρικές και περιζήτητες σχολές (πλην των Ιατρικών σχολών που οι αριθμοί τους θα μείνουν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα) και με αύξηση θέσεων στην επαρχία και τις σχολές μέτριας ζήτησης.
Πέρυσι, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ ήταν 77.415, μειωμένος κατά 550 θέσεις σε σχέση με το 2020.
Στην ίδια φιλοσοφία με φέτος, η αύξηση θέσεων πέρυσι είχε καταγραφεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και σε τμήματα όπως τα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, Νηπιαγωγών, Πληροφορικής, Κτηνιατρική.
Η μεγαλύτερη μείωση βέβαια πέρυσι υπήρξε στο Πανεπιστήμιο Πατρών (από 7.020 το 2020 στις 6.283 θέσεις), καθώς είχαν συγχωνευτεί ή κλείσει 4 τμήματα του μετά από σχετική απόφαση της Συγκλήτου του.
Αντίστοιχη εικόνα αναμένεται να καταγραφεί και φέτος, με αυξήσεις επίσης σε τμήματα Πληροφορικής, Παιδαγωγικά κλπ και μειώσεις σε κεντρικά περιζήτητα τμήματα όπως Νομικές, Ψυχολογίες κλπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις