QAnon: Η θεωρία συνωμοσίας που σκέπασε την Αμερική
QAnon: Το κίνημα ανορθολογισμού που καταπίνει την Δύση. Ένα μαύρο αγκάθι για το πολιτικό γίγνεσθαι του «αύριο».
Γράφει ο Ανδρέας Αγγελόπουλος*
Οι ρίζες του QAnon αγγίζουν τις αιωνόβιες θεωρίες συνωμοσίας με τον απόηχο του αντισημιτισμού και του αντικαθολικού φανατισμού. Προκαλεί τρόμο το γεγονός ότι μια ανακριβής και αναξιόπιστη θεωρία συνωμοσίας μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις. Όταν ρωτήθηκε ο πρώην Πρόεδρος των Η.Π.Α. Ντόναλντ Τραμπ για το κίνημα QAnon ανέφερε: «Δεν ξέρω πολλά για το κίνημα αυτό, έκτος του ότι καταλαβαίνω ότι τους αρέσω πάρα πολύ, πράγμα το οποίο εκτιμώ. Αλλά δεν γνωρίζω πολλά για το κίνημα». Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον; Μπορεί ο απλός πολίτης να είναι έρμαιο συνωμοσιών; Η κύρια θέση του QAnon είναι ότι η ανθρωπότητα διοικείται από παιδεραστές που θέλουν να ισοπεδώσουν τον Τράμπ. Μια δημοσίευση σε διαδικτυακό τοίχο μηνυμάτων τον Οκτώβριο του 2017,ήταν η αρχή της συνωμοσίας, που αργότερα έμελλε να γίνει γνωστή ως QAnon.
Ο παραλογισμός γρονθοκοπεί την δημοκρατία
Υποστηρικτές του κινήματος QAnon ήταν ανάμεσα στο πλήθος που εισέβαλε στο κτίριο του Καπιτωλίου της Αμερικής. Οι πιστοί του QAnon θεωρούν πως ο αγώνας τους θα οδηγήσει σε μια ημέρα απολογισμού όπου, εξέχοντα άτομα όπως, η πρώην υποψήφια για την προεδρία των Η.Π.Α. Χίλαρι Κλίντον θα συλληφθούν και θα εκτελεστούν. Οι οπαδοί του κινήματος αντλούν ειδήσεις και ιστορικά γεγονότα ώστε, να δημιουργήσουν τις εκτός πραγματικότητας θεωρίες τους. Ο Πολ Φέρμπερ ήταν ο πρώτος από τους χιλιάδες που τους ακολούθησαν πιστά. Ένας Νοτιοαφρικανός δημοσιογράφος και προγραμματιστής λογισμικού που γοητεύτηκε από τις θεωρίες συνωμοσίας. Σύμφωνα με δύο ομάδες εγκληματολόγων όπου, έκαναν ανάλυση στα κείμενα των QAnon ο Φέρμπερ ήταν από τους πρώτους διαδικτυακούς σχολιαστές και ότι έπαιξε ουσιαστικά πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύνταξη τους. Επίσης, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο συνωμοσιολόγος Ρον Γουάτκινς έχει αναλάβει τα ηνία από τις αρχές του 2018. Ωστόσο, αρνούνται και οι δύο ότι έγραψαν μηνύματα υπογράφοντας ως Q. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τέτοια κινήματα με απάθεια καθώς, βάζουν σε κίνδυνο την δημοκρατία και τον υγιή πολιτικό διάλογο.
Επί Τραμπ τα κινήματα ανορθολογισμού γιγαντώθηκαν. Εξαπλώθηκαν στον μέγιστο βαθμό με σκοπό να δικαιολογήσουν την παράλογη πολίτική του πρώην Προέδρου. Στις αμερικανικές εκλογές, 24 υποψήφιοι για το Κογκρέσο είχαν σχέση με το QAnon, οι 22 ρεπουμπλικανοί και 2 ανεξάρτητοι. Μάλιστα η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν εκλέχτηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση το 38% των ρεπουμπλικανών πιστεύει ότι οι συγκεκριμένες θεωρίες των QAnon έχουν βάση. Οι συνωμοσίες έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή στην αμερικανική ιστορία. Το facebook είχε διαγράψει μια σελίδα 200.000 μελών όπου, υποστήριζαν το κίνημα QAnon. Θεωρούν ότι στην κλίκα παιδεραστών-σατανιστών ανήκουν οι Μπαράκ Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον, Μπιλ Γκέιτς, Όπρα Γουίνφρι κ.α. Επίσης, σύμφωνα με την θεωρία τους ο Ντόναλντ Τραμπ θα ξεσκέπαζε την συγκεκριμένη ομάδα.
Το κίνημα QAnon πέρασε τον Ατλαντικό
Η προπαγάνδα και οι θεωρίες συνωμοσίας πάντα βρίσκουν έδαφος και εκκολάπτονται στην Ευρώπη. Στη Γαλλία το κίνημα των κίτρινων γιλέκων έχει αγκαλιάσει το QAnon. Στη Βρετανία οι οπαδοί του Brexit στηρίζουν ανοιχτά το αμερικανικό κίνημα. Στο γειτονικό κράτος της Ιταλίας οι περισσότεροι οπαδοί τους είναι αντιεμβολιαστές. Η αλήθεια είναι ότι οι θεωρίες του QAnon συνδυάζουν μια αντικυβερνητική και αντισημιτική ρητορική. Απόψεις γεμάτες μίσος και σκοταδισμό.
Ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος της θεωρίας QAnon στη Γερμανία είναι ο Τουρκογερμανός βίγκαν μάγειρας Αττίλας Χίλντμαν. Υποστηρίζει πως θα δημιουργηθούν στρατόπεδα συγκέντρωσης εξαιτίας, της πανδημίας. Σε διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε ο Χίλντμαν κρατούσε ναζιστικά σύμβολα. «Αν νιώθετε ότι χάνετε τον έλεγχο της ζωής σας, είναι πιο πιθανό να πιστεύετε σε αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας» αναφέρει ο Τζόναθαν Μπράιτ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Διαδικτύου της Ευρώπης. Παρά τις ψηφιακές του ρίζες, το QAnon έχει επεκτείνει την εμβέλεια του στον πραγματικό κόσμο.
Στην Βρετανία, ομάδες όπως, οι «Citizens UK wake up» χρησιμοποιούν τις θεωρίες συνωμοσίας χωρίς όμως να αναφέρουν ανοιχτά την επιρροή του QAnon. Η επίδραση τέτοιων θεωριών συνωμοσίας πρέπει να μας βάλει σε σκέψη. Η δημοκρατία κινδυνεύει όταν κυριαρχεί ο παραλογισμός στο πολιτικό γίγνεσθαι. Τέτοια αγκάθια πρέπει να κόβονται από την ρίζα και όχι να προωθούνται στον πολιτικό διάλογο.
*Ο Ανδρέας Αγγελόπουλος σπουδάζει δημοσιογράφος στη New Media Studies
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»
- Αυτό είναι το πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen