Η «ατμομηχανή της Ευρώπης» απαντά στον πόλεμο
Διπλό μήνυμα για την ΕΕ και την Ουκρανία από την επίσκεψη του επανεκλεγέντα γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς
Η πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του έφερε τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο. Αυτό ισχύει και αντιστρόφως, το καλεί η παράδοση των γαλλογερμανικών σχέσεων.
Το γεγονός ότι η πρόσκληση του γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς ήταν για την 9η Μαΐου, την ημέρα της Ευρώπης, έστειλε το πρώτο, το ευρωπαϊκό, μήνυμα της επίσκεψης Μακρόν. Ενα δεύτερο μήνυμα έστειλαν τα χρώματα της Ουκρανίας, με τα οποία «ντύθηκαν» η Πύλη του Βραδεμβούργου και ο Πύργος του Αϊφελ, προσδιορίζοντας συμβολικά και το περιεχόμενο των συνομιλιών Σολτς – Μακρόν στην καγκελαρία του Βερολίνου.
«Η γαλλογερμανική φιλία ως «ατμομηχανή της Ευρώπης» είναι σημαντικότερη από ποτέ, σήμερα που υπερασπίζεται τις αρχές και αξίες της», είπε ο καγκελάριος Σολτς. Και οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την αλληλεγγύη της Ευρώπης στην Ουκρανία και τη στήριξή τους για την κατάπαυση του πυρός, ώστε να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις. Αλλά «η Ουκρανία δεν μπορεί να αποδεχτεί μία ειρήνη καθ’ υπαγόρευσιν», είπε ο Σολτς. «Η Ουκρανία θα διαπραγματευτεί κυρίαρχα με τους όρους που αυτή θα αποφασίσει» συμπλήρωσε ο Μακρόν.
«Θέλουμε να αποτρέψουμε επέκταση του πολέμου. Αυτή είναι η πρόκληση για τη γενιά μας στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη «συντονισμένης πολιτικής αντίδρασης από την πλευρά της Ευρώπης» στο επίπεδο της ασφάλειας, της ενεργειακής επάρκειας, της προστασίας του κλίματος.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά το Στρασβούργο, ανέπτυξε και στο Βερολίνο την πρόταση για έναν «νέο, ευρωπαϊκό, πολιτικό χώρο». Αφορά χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ και ανταποκρίνεται στις γεωγραφικές και πολιτικές πραγματικότητες της Ευρώπης, είπε ο Μακρόν. Η πρόταση αφορά ιδίως την Ουκρανία και τη στόχευσή της να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά η απόδοση της ιδιότητας του υποψηφίου μέλους είναι πολύ χρονοβόρα, ακόμα και αν επισπευσθεί η σχετική διαδικασία για την Ουκρανία.
«Είναι πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση», για χώρες «που είναι κοντά μας στις αρχές της δημοκρατίας και πρέπει να βρούμε τρόπους συνεργασίας», σχολίασε ο γερμανός καγκελάριος. Ωστόσο αποσαφήνισε ότι αυτό δεν ισχύει για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που βρίσκονται σε ενταξιακή πορεία. «Δεν πρέπει να σταματήσουμε αυτά που ξεκινήσαμε», είπε ο Σολτς παραπέμποντας στις διαπραγματεύσεις με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με συγκεκριμένη αναφορά στη Βόρεια Μακεδονία, η ηγεσία της οποίας «πήρε θαρραλέες αποφάσεις και δεν πρέπει να απογοητευτεί», όπως είπε.
«Δεν πρέπει να σταματήσουμε αυτά που ξεκινήσαμε», σημείωσε και ο Εμανουέλ Μακρόν που ήταν αρνητικός στο παρελθόν στην ενταξιακή τους προοπτική. Η γαλλική προεδρία της ΕΕ από κοινού με τη Γερμανία θα οργανώσουν τη διάσκεψη κορυφής της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πριν από το Συμβούλιο του Ιουνίου.
Συγκαταβατικός εμφανίστηκε ο γερμανός καγκελάριος και στις άλλες προτάσεις του γάλλου προέδρου για τις θεσμικές αλλαγές στην ΕΕ. «Δεν θα είμαστε εμείς που θα τις εμποδίσουμε», είπε ο Σολτς. Ωστόσο οι αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ που προτείνει ο Μακρόν είναι χρονοβόρα με αβέβαιη έκβαση.
«Μπορούμε να επιτύχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και χωρίς αλλαγές συνθηκών», είπε ο γερμανός καγκελάριος, «οι αποφάσεις πλειοψηφίας είναι σημαντικές για μένα» συμπλήρωσε.
Πριν από τη συνάντηση Σολτς – Μακρόν στο Βερολίνο είχε κυκλοφορήσει το σενάριο μίας κοινής επίσκεψης των δύο ηγετών στο Κίεβο. Συζήτηση πιθανότατα έγινε. Ομως επίσκεψη Σολτς – Μακρόν στον Ζελένσκι δεν ανακοινώθηκε χθες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις