Γαλλία: Ο πρόεδρος της Ινερπόλ ερευνάται για «συνέργεια σε βασανιστήρια»
Η προεδρία της Ιντερπόλ είναι κυρίως ένα τιμητικό αξίωμα, ωστόσο έχει βαρύνουσα σημασία
Η γαλλική δικαιοσύνη ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου έρευνα σε βάρος του αμφιλεγόμενου προέδρου της Ιντερπόλ, του Άχμεντ Νάσερ αλ-Ραΐσι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), για «συνέργεια σε βασανιστήρια» μετά τη μήνυση που κατέθεσαν δύο Βρετανοί, μεταδίδει το AFP επικαλούμενο πηγές που πρόσκεινται στην υπόθεση.
Η εθνική αντιτρομοκρατική εισαγγελία (Pnat) επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ανέθεσε σε τακτικό ανακριτή του Παρισιού έρευνα έπειτα από μήνυση με παράσταση πολιτικής αγωγής για «βασανιστήρια» και «αυθαίρετες κρατήσεις» το 2018 και 2019. Ο Ραΐσι που είναι επίσης ανώτατος αξιωματούχος της αστυνομίας των Εμιράτων αποτελεί ήδη αντικείμενο προκαταρκτικής έρευνας της Pnat για άλλες κατηγορίες για βασανιστήρια
Αυτό το είδος μήνυσης επιτρέπει στη Γαλλία τον σχεδόν αυτόματο διορισμό τακτικού ανακριτή.
«Αποδείξεις για τα βασανιστήρια»
Σε μια ανακοίνωση, οι δύο Βρετανοί αναφέρουν πως θα «παρουσιάσουν την Τετάρτη [σήμερα] αποδείξεις για τα βασανιστήρια» για τα οποία κατηγορούν τον Ραΐσι στη διάρκεια μιας ακρόασης «με αίτημα του ανακριτή» της ειδικής υπηρεσίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο πολιτικό δικαστήριο του Παρισιού.
Ο πρώτος ενάγων, Μάθιου Χέτζες, είναι κάτοχος διδακτορικού του Πανεπιστημίου του Ντάραμ στην Αγγλία.
Σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στη Λιόν τον Οκτώβριο είχε αναφερθεί στις κατηγορίες για κατασκοπία των οποίων αποτέλεσε αντικείμενο σε ένα ταξίδι για σπουδές στα ΗΑΕ, με βάση τις οποίες είπε ότι συνελήφθη και υποβλήθηκε σε βασανιστήρια μεταξύ Μαΐου-Νοεμβρίου 2018 και «αναγκάστηκε σε ψευδορκία».
Αφού καταδικάστηκε σε ισόβια τον Νοέμβριο του 2018, έλαβε χάρη λιγότερο από μία εβδομάδα αργότερα, υπό διεθνή πίεση.
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Άλι Ίσα Άχμαντ, αξιωματικός ασφαλείας στο Γούλβερχαμπτον (κεντρική Αγγλία) ανέφερε από την πλευρά του ότι χτυπήθηκε επανειλημμένα και μάλιστα δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στη διάρκεια της διαμονής του από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο του 2019 στο εμιράτο Σάρτζα.
Είχε πει πως τον κατηγόρησαν ότι είχε υποστηρίξει πολύ ανοικτά στη διάρκεια ενός αγώνα για το κύπελλο της Ασίας την ποδοσφαιρική ομάδα του Κατάρ φορώντας ένα φανελάκι όπου είχε αποτυπωθεί η σημαία της χώρας αυτής, αντιπάλου των ΗΑΕ.
Είχε εκλεγεί πρόεδρος του διεθνούς αστυνομικού οργανισμού από τις χώρες μέλη τον Νοέμβριο
Η προεδρία της Ιντερπόλ είναι κυρίως ένα τιμητικό αξίωμα. Ο αλ Ραΐσι είχε εκλεγεί πρόεδρος του διεθνούς αστυνομικού οργανισμού από τις χώρες μέλη τον Νοέμβριο, προς μεγάλη λύπη των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών αξιωματούχων.
Η Pnat έχει ξεκινήσει επίσης προκαταρκτική έρευνα για τον υποστράτηγο αλ Ραΐσι έπειτα από μήνυση για «βασανιστήρια» και «πράξεις βαρβαρότητας» που κατέθεσε η ΜΚΟ Gulf Center for Human Rights (GCHR) σχετικά με την τύχη του Άχμεντ Μανσούρ, ενός από τους κυριότερους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ΗΑΕ.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2020, το υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων είχε απορρίψει τις «αβάσιμες» κατηγορίες των ΜΚΟ για την τύχη του Μανσούρ. Για το θέμα αυτό η Ιντερπόλ είχε υποστηρίξει τον Ιανουάριο πως η αντιδικία αφορά «ένα θέμα μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών».
- Βασίλης Σπανάκης: Έρχεται νέο, ενιαίο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης ΤΑΠ και δημοτικών τελών
- Super League: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ατρομήτου (pic)
- Financial Times: Γιατί η Ευρώπη θα ζοριστεί να τα βάλει με τη ρωσική «αρκούδα» χωρίς τις ΗΠΑ;
- Την Τετάρτη το τελευταίο αντίο στον εκδότη Αντώνη Λυμπέρη
- ΑΕΚ: Τα «έψαλλε» σε Αλμέιδα και ποδοσφαιριστές ο Ηλιόπουλος
- Χεζμπολάχ – Ισραήλ: Την Τρίτη η τελευταία ημέρα του πολέμου;