Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία λέει ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα υπό αυτούς τους όρους
Ο Πούτιν έχει υπογράψει εξασέλιδο έγγραφο με τίτλο «Βασικές αρχές της κρατικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής»
Οι προϋποθέσεις για ένα πιθανό πυρηνικό χτύπημα από τη Ρωσία εμπεριέχονται στο στρατιωτικό δόγμα της χώρας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας RIA Novosti.
Ο Γκρούσκο κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον των εχθρών της.
«Έχουμε ένα στρατιωτικό δόγμα, όλα είναι γραμμένα εκεί. Δεν υπάρχει καμία άλλη ερμηνεία, εκτός από αυτή που βρίσκεται εκεί» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με όσα φέρεται να περιλαμβάνονται σε αυτό το δόγμα, η χώρα «επιτρέπεται» να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν οι εχθροί της χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα ή άλλους τύπους όπλων μαζικής καταστροφής στα ρωσικά εδάφη και/ή στους συμμάχους της, αν λάβει αξιόπιστα στοιχεία για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων που επιτίθενται στο έδαφός της ή σε αυτό των Ρώσων συμμάχων, αν κρίσιμες κυβερνητικές ή στρατιωτικές υποδομές της Ρωσίας δεχθούν επίθεση από τον εχθρό με τρόπο που θα υπονόμευε τις ενέργειες αντίδρασης των πυρηνικών δυνάμεων ή αν η χώρα αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή μέσω της χρήσης συμβατικών όπλων.
Το εξασέλιδο έγγραφο
Το διάταγμα που υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 2 Ιουνίου 2020 -ένα εξασέλιδο έγγραφο με τίτλο «Βασικές αρχές της κρατικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής»- αναφέρει ότι τα πυρηνικά όπλα θεωρούνται από τη Ρωσία «αποκλειστικά ως μέσο αποτροπής».
Σύμφωνα με τις βασικές λοιπόν αρχές, η Ρωσία καθόρισε ότι η χρήση πυρηνικών όπλων είναι «ένα ακραίο και αναγκαστικό μέτρο», το οποίο η χώρα «καταβάλλει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες» για να αποφευχθεί η λήψη του.
Μία από τις τέσσερις προϋποθέσεις που ορίζονται στο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας και επιτρέπουν τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα βρίσκεται… επικίνδυνα με τη διατύπωση που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ο Πούτιν για να περιγράψει την εχθρότητα της Δύσης προς τη Ρωσία.
Η «κόκκινη γραμμή» του Πούτιν
Σε μια ομιλία προς το έθνος στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν μίλησε για τις «θεμελιώδεις απειλές που οι ανεύθυνοι δυτικοί πολιτικοί δημιούργησαν για τη Ρωσία με συνέπεια χρόνο με το χρόνο», επεκτείνοντας το ΝΑΤΟ πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ ήταν «ζήτημα ζωής και θανάτου» για τη Ρωσία, «ζήτημα του ιστορικού μας μέλλοντος ως έθνος». Την χαρακτήρισε, συγκεκριμένα, «όχι μόνο πραγματική απειλή για τα συμφέροντά μας, αλλά και για την ίδια την ύπαρξη του κράτους μας και την κυριαρχία του».
Αν αυτή είναι η «κόκκινη γραμμή» για την απόφαση ενός πυρηνικού χτυπήματος που αναφέρεται στο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας, ο Πούτιν έχει ήδη ισχυριστεί ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ την έχουν υπερβεί. Η απόφαση να εξαπολύσει πυρηνική επίθεση είναι, δηλαδή, στο χέρι του.
Πηγή: Newsweek
- Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ μάχονται για το πλεονέκτημα εν όψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ
- ΙΟΒΕ:Μείζον εθνικό πρόβλημα η μείωση και γήρανση του πληθυσμού – Αρνητικό το φυσικό ισοζύγιο σε 13 περιφέρειες
- Φαντασιώσεις, αποδράσεις και έρωτας: Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο άλμπουμ της Lady Gaga πριν κυκλοφορήσει
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις