Σιρίν Αμπού Άκλεχ: Μαζικές διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη – Παγκόσμια κατακραυγή για τη δολοφονία της δημοσιογράφου
Η Σιρίν Αμπού Άκλεχ έπεσε νεκρή από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Η Παλαιστίνια δημοσιογράφος Σιρίν Άμπου Άκλεχ πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από Ισραηλινούς στρατιώτες την ώρα που έκανε ρεπορτάζ στην Δυτική Όχθη. Η 51χρονη δημοσιογράφος του Al Jazeera ήταν γνωστή σε όλον τον αραβικό κόσμο για τα ρεπορτάζ της στην Παλαιστίνη εδώ και 30 χρόνια. Η ίδια είχε και αμερικανική υπηκοότητα και η είδηση της δολοφονίας της είναι κεντρική σε όλα τα μεγάλα δημοσιογραφικά μέσα του κόσμου.
Footage shows the moments of Al Jazeera’s senior reporter Shireen Abu Aqla’s death.
In appearance, Israeli footage that says there was a Palestinian cross fire doesn’t fit with this location.
She is also wearing a helmet and body armour. pic.twitter.com/fYCMQqxlxf
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) May 11, 2022
Χιλιάδες κόσμου μαζεύτηκε στη Ραμάλα συνοδεύοντας τη σορό της ενώ κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες αραβικές χώρες. Το Al Jazeera με ανακοίνωσή του κατηγορεί το Ισραήλ ως υπεύθυνο για τη δολφονία και ζητά να αποδοθούν ευθύνες. Ανακοινώσεις εξέδωσαν μια σειρά από διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία, αλλά και δημοσιογραφικές οργανώσεις. ΕΕ., ΗΠΑ, Κίνα, αραβικές χώρες επίσης εξέδωσαν ανακοινώσεις για τη δολοφονία της.
Τι υποστηρίζει το Ισραήλ
Ο Ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του δέχτηκαν πυρά και εξετάζει το ενδεχόμενο ο θάνατος της Σιρίν να οφείλεται σε πυρά από Παλαιστινίους. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν όπως είναι φυσικό αντιδράσεις ενώ στη συνέχεια το Ισραήλ ζήτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή να διενεργήσουν από κοινού έρευνα.
Ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής αρνήθηκε το αίτημα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επιτρέψτε μου μια ερώτηση. Από πότε ο εγκληματίας έχει το δικαίωμα να λαμβάνει μέρος στην έρευνα εναντίον του θύματός του; Απορρίπτουμε και αρνούμαστε τη συμμετοχή οποιουδήποτε Ισραηλινού σε αυτού του είδους την έρευνα. Πρέπει να οδηγηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο. Καλούμε το Διεθνές Δικαστήριο να ξεκινήσει έρευνα για τη δολοφονία της Σιρίν και άλλα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των Παλαιστινίων».
Επίσης, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά την παλαιστινιακή υπόθεση και τα ισραηλινά εγκλήματα.
Ο Λουίς Μιγκέλ Μπουένο, εκπρόσωπος της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε στο Twitter ότι είναι «σοκαρισμένος» από τη δολοφονία της Αμπού Ακλέχ, ενώ έκανε τη δουλειά της κάνοντας ρεπορτάζ για τις ισραηλινές επιδρομές στην Τζενίν. «Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά της και ζητάμε να διεξαχθεί ταχεία και ανεξάρτητη έρευνα για να προσαχθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη», ανέφερε.
Έφοδος στο σπίτι της
Νωρίτερα σήμερα Ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι της Σιρίν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κατέσχεσαν παλαιστινιακές σημαίες και απαγόρευσαν σε όσους ήταν συγκεντρωμένοι να τραγουδούν τραγούδια της Παλαιστίνης. Βίντεο που δημοσίευσε το Al Jazeera δείχνει φίλους και μέλη της οικογένειας να φωνάζουν στην ισραηλινή αστυνομία να φύγει από το σπίτι.
Ένας δημοσιογράφος που βρισκόταν στο σημείο δήλωσε ότι οι πενθούντες κατάφεραν να απωθήσουν τις δυνάμεις έξω από το σπίτι, που ωστόσο παραμένουν στην περιοχή.
#BREAKING: Israeli forces raid the family house of al-Jazeera’s key correspondent Shireen Abu Akleh who was killed this morning by Israeli gunfire during an Israeli army assault in the northern West Bank city of Jenin. pic.twitter.com/dGMjMEvRVt
— Wafa News Agency – English (@WAFANewsEnglish) May 11, 2022
Φωτογραφίες από συγκέντρωση δίπλα στο σπίτι της Σιρίν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις