Τουρκικά F-16: H κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο την αναβάθμισή τους
Πού ποντάρει η Τουρκία για να αποσπάσει θετικές απαντήσεις
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει την αναβάθμιση του στόλου των τουρκικών F-16, ανταποκρινόμενη έτσι στο σχετικό αίτημα της Άγκυρας, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Η πιθανή συμφωνία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα για τα τουρκικά F-16, όπως σημειώνεται.
Σύμφωνα πάντα με το εν λόγω δημοσίευμα, η σχετική πρόταση εστάλη στους ηγέτες του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα.
Την ίδια στιγμή, αμερικανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται η Wall Street Journal, υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόκειται, μέσα από αυτήν την πρόταση και την πορεία της υλοποίησής της, να «μετρήσει» και τον βαθμό της υποστήριξης που θα μπορούσε να εξασφαλίσει στο Κογκρέσο η πρόταση για την πώληση 40 μαχητικών τύπου F-16 στην Τουρκία.
Τι σημαίνει αυτό
Με άλλα λόγια, εάν εγκριθεί η συμφωνία περί αναβάθμισης, εκείνη θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο εν συνεχεία και για την πώληση δεκάδων νέων μαχητικών στην Τουρκία, η οποία είχε όμως αποκλειστεί από το πρόγραμμα της συμπαραγωγής των F-35, λόγω των ρωσικών S-400 που αγόρασε από τη Μόσχα.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ που προωθούν τη συμφωνία για τα τουρκικά F-16, με το επιχείρημα ότι εκείνη θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκατάσταση της αμερικανο-τουρκικής αμυντικής σχέσης σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία.
Αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον
Όπως θα ήταν αναμενόμενο, στην Ουάσιγκτον υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για την απόφαση αυτή, από την πλευρά της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Υψηλά ιστάμενοι Δημοκρατικοί, προερχόμενοι και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, εγείρουν ενστάσεις και αντιδρούν στην προοπτική ενός τουρκικού ντιλ, επικαλούμενοι ως αντεπιχείρημα τις σχέσεις που συνεχίζει να διατηρεί η Άγκυρα με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός των τουρκικών συνόρων.
Τέλος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «δεν επιβεβαιώνει ούτε σχολιάζει δημοσίως τις προτεινόμενες μεταφορές αμυντικού υλικού, προτού ενημερωθεί επισήμως για αυτές το Κογκρέσο» δήλωσε εκπρόσωπός του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στην Wall Street Journal.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις