Τσίπρας σε Μητσοτάκη για αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ: Κάνετε κολοσσιαίας σημασίας παραχωρήσεις
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «απεμπολείτε ένα διαπραγματευτικό χαρτί που είναι η ετήσια ανανέωση της συμφωνίας ,και δεύτερον παραχωρείτε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης»
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
- Ανδρουλάκης: Να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, την αειφορία και στις συνέργειες μεταξύ του τουρισμού
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με φόντο την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.
Μιλώντας στη Βουλή, τόνισε ότι μας καλείτε να ψηφίσουμε την ανανέωση της σύμβασης, κάνοντας δύο – όπως είπε – κολοσσιαίας σημασίας παραχωρήσεις.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «απεμπολείτε ένα διαπραγματευτικό χαρτί που είναι η ετήσια ανανέωση της συμφωνίας ,και δεύτερον παραχωρείτε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης».
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης για αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ – Aμοιβαία προστασία της εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής
Ειδικά για την Αλεξανδρούπολη, είπε ότι «τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις τις παραχωρείτε για να ενσωματωθούν στην πρώτη γραμμή των αμερικανικών σχεδιασμών».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αρχή της ομιλίας του υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων βιώνει λόγω των πολιτικών σας μία πρωτοφανή λαίλαπα.
Θεωρώ, όπως είπε, «ότι βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή. Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή αφορά τη θέση της Ελλάδας και την εξωτερική πολιτική που πρέπει να ασκεί.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για επικίνδυνη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
«Εγκαταλείπετε τις πάγιες θέσεις της χώρας σε σχέση με το ρόλο και της στρατηγικής ως πυλώνας σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο».
Είναι επωφελής η συμφωνία;
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναρωτήθηκε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, εάν πρόκειται για μία επωφελή συμφωνία για τη χώρα μας.
«Φοβάμαι ότι που αυτό που κάνετε σήμερα, μας επαναφέρει σε άλλες εποχές και σε άλλα δόγματα εξωτερικής πολιτικής» τόνισε χαρακτηριστικά.
Επίθεση σε Μητσοτάκη
Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «αμήχανο και στριμωγμένο».
Όπως είπε, ξεκινώντας την ομιλία του, «αυτή η αμηχανία και η δυσκολία έχουν να κάνουν με τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης».
Αναφέρθηκε, δε, στην «αντιπολιτευτική ομιλία» – όπως την χαρακτήρισε – του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ, που «θα ζήλευε κάθε βουλευτής της αντιπολίτευσης».
Ο βασικός λόγος της αμηχανίας σας, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας βιώνει εξαιτίας των πολιτικών σας μία πρωτοφανή λαίλαπα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία να έρχεστε σήμερα σε μία συζήτηση κατεξοχήν κρίσιμη για εθνικά θέματα και να βρίσκεστε σε αυτό το δίλημμα ‘μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας και εξήγησε πως από τη μια καλείται ο πρωθυπουργός να «υπερασπιστεί» μια συμφωνία με τις ΗΠΑ «δίχως ανταλλάγματα» και λίγο μετά τη δημοσιογραφική αποκάλυψη ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να «πριμοδοτήσουν» την Τουρκία και από την άλλη αντί να μιλάει για τα «κρίσιμα εθνικά θέματα» να «υπεραμύνεται» μιας πολιτικής που «έχει οδηγήσει στην ανέχεια της συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».
«Μη γίνει τροχοπέδη για τα εθνικά θέματα η δυσκολία που βιώνετε σε πολιτικό επίπεδο εξαιτίας των δικών σας επιλογών. Άλλα τα οικονομικά και τα κοινωνικά, άλλα τα εθνικά», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν «πολλές ευκαιρίες» για να συζητηθούν τέτοια θέματα, όπως η ΔΕΗ, το ενεργειακό ή η ακρίβεια.
Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στον πρωθυπουργό προς το τέλος της ομιλίας του, τόνισε ότι «δεν θέλετε η Ελλάδα να παίζει τον ρόλο του πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».
Θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία
Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα καταψηφίσει τη συμφωνία, προσθέτοντας πως «όταν υπάρχει πολιτική αλλαγή και νέα κυβέρνηση, θα θέσουμε το ζήτημα για τροποποίηση της συμφωνίας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις