Κλιματική αλλαγή: «Μείζων παράγοντας» στις φονικές πλημμύρες της Ν.Αφρικής
Οι ξαφνικές πλημμύρες γύρω από την πόλη Ντέρμπαν στα ανατολικά της χώρας σκότωσαν 435 ανθρώπους, άφησαν δεκάδες χιλιάδες αστέγους και προκάλεσαν ζημιές άνω του ενός δισ. δολαρίων.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Επεισόδια σφοδρής βροχόπτωσης σαν αυτά που προκάλεσαν τις φονικές πλημμύρες στη Νότια Αφρική τον φετινό Απρίλιο έχουν γίνει δύο φορές συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής, εκτιμά διεθνής ερευνητική ομάδα.
Οι ξαφνικές πλημμύρες γύρω από την πόλη Ντέρμπαν στα ανατολικά της χώρας σκότωσαν 435 ανθρώπους, άφησαν δεκάδες χιλιάδες αστέγους και προκάλεσαν ζημιές άνω του ενός δισ. δολαρίων σε δρόμους, γραμμές ηλεκτροδότησης, δίκτυα ηλεκτροδότησης και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Αφρικής.
«Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο»» δήλωσε ο Άιζιντιν Πίντο του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν, μέλος της ομάδας World Weather Attribution που παρουσίασε την ανάλυση.
Η απόδοση ενός συγκεκριμένου μετεωρολογικού συμβάντος στην κλιματική αλλαγή είναι δύσκολη υπόθεση, εν μέρει επειδή τα μαθηματικά μοντέλα του παγκόσμιου κλίματος αδυνατούν να προσομοιώσουν με ακρίβεια τα ακραία φαινόμενα ως προς τη συχνότητα και την έντασή τους.
Ωστόσο η έκθεση της ομάδας World Weather Attribution προσπάθησε να περιορίσει την αβεβαιότητα εξετάζοντας δεδομένα από την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Αφρικής και όχι μόνο από το Ντέρμπαν, όπως επισήμανε η Φριντερίκε Ότο του Imperial College στο Λονδίνο, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παρακολούθησε το Reuters στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μαθηματικά μοντέλα για να συγκρίνει το σημερινό κλίμα της Νότιας Αφρικής με το κλίμα της προβιομηχανικής εποχής, όταν ο πλανήτης ήταν περίπου 1,2 βαθμούς ψυχρότερος.
«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επεισόδια ακραίας βροχόπτωσης όπως αυτό πρέπει τώρα να αναμένεται να συμβαίνουν περίπου μια φορά ανά 20 χρόνια» γράφουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.
«Χωρίς την ανθρωπογενή παγκόσμια θέρμανση, ένα τέτοιο γεγονός θα συνέβαινε μόνο μια φορά ανά 40 χρόνια, έχει γίνει δηλαδή περίπου δύο φορές συχνότερο ως αποτέλεσμα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».
Ακόμα, η έκθεση εκτιμά ότι οι ακραίες βροχοπτώσεις, όσο συχνά κι αν συμβαίνουν, είναι σήμερα 4-8% πιο σφοδρές από ό,τι θα ήταν χωρίς την κλιματική αλλαγή.
Οι ερευνητές επισημαίνουν, τέλος, ότι το ακραίο καιρικό φαινόμενο επηρέασε δυσανάλογα τους περιφερειακούς αυθαίρετους οικισμούς.
«Τα μοτίβα που βλέπουμε στο νότιο τμήμα της Αφρικής βρίσκονται σε συμφωνία με ό,τι βλέπουμε σε άλλες περιοχές του κόσμου» σχολίασε ο Τζάσπερ Νάιτ, γεωεπιστήμονας του Πανεπιστημίου του Βετβάτερσραντ o οποίος δεν συμμετείχε στην ανάλυση.
«Επιβεβαιώνουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική, συμβαίνει τώρα και επηρεάζει τους πιο ευάλωτους».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις