Βουλγαρία: Σφοδρή αντίδραση για την αναγνώριση της εκκλησίας της Β. Μακεδονίας ως Αρχιεπισκοπής Αχρίδας
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στη Βουλγαρία η αναγνώριση της εκκλησίας της Β. Μακεδονίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με την ονομασία Αρχιεσπισκοπή της Αχρίδας καθώς θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο η «Μακεδονική Εκκλησία» αναγορεύται σε μητέρα της Βουλγαρικής Εκκλησίας.
- Ουίνστον Τσώρτσιλ: Η iconic φωτογραφία του 1941, η φθηνή κόπια των 5.000 δολαρίων και το σκάνδαλο 83 χρόνια μετά
- Χαραμάδα ελπίδας για την κλιματική κρίση στη σύνοδο της G20
- Παύλος Μαρινάκης: Εκλογές το 2027 – Καμία ανησυχία στην κυβέρνηση για διαρροές στον προϋπολογισμό – Τι είπε για ΠτΔ και για ψήφο εμπιστοσύνης
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
Είναι απαράδεκτο να αναγνωρίζουμε τη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία (MOC)» ως Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας. Αυτό δήλωσε ο μητροπολίτης Λοβχανίου Γαβριήλ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από rus.bg) στην Εθνική Ραδιοφωνία της Βουλγαρίας, με αφορμή την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αναγνωρίσει τη MOC ως κανονική.
«Πολύ κακή απόφαση»
«Αν δοθεί η ονομασία Αρχιεπισκοπή Αχρίδας στη MOC, θα είναι πολύ κακό για εμάς. Θα μας στερούσε ένα μεγάλο μέρος της εκκλησιαστικής μας ιστορίας και της νομικής μας προσωπικότητας», επέμεινε ο επίσκοπος.
Ο μητροπολίτης Γαβριήλ διευκρίνισε ότι η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΒΟΚ) δεν έχει λάβει ακόμη την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη.
«Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου πρέπει να μεταφραστεί με μεγάλη ακρίβεια για να ξέρουμε τι έχει ειπωθεί, αλλά είναι σαφές ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποκαθιστά την ευχαριστιακή κοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδας, τον κλήρο και τον λαό, δηλαδή αναγνωρίζει την κανονική ιδιότητα της σχισματικής “Μακεδονικής Εκκλησίας”. Η ίδια η απόφαση δεν προσδιορίζει το όνομά της, αλλά αναφέρεται ως Εκκλησία της Αχρίδας», σχολίασε.
Διάδοχος είναι η Βουλγαρική Εκκλησία…
Ερωτηθείς τι θα σήμαινε για τη Βουλγαρία αν το όνομα της MOC ήταν Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας, ο Γαβριήλ απάντησε ότι αυτό θα σήμαινε για τη Βουλγαρική Εκκλησία, ότι στην πραγματικότητα θα υποτίθεται πως ο διάδοχος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας δεν είναι η Βουλγαρική Εκκλησία, αλλά η «Μακεδονική Εκκλησία», που στερείται οποιουδήποτε κανονικού νόμου και ιστορικής βάσης, καθώς διάδοχος της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας ήταν η Βουλγαρική Εκκλησία μέχρι τώρα.
Ο Γαβριήλ επισήμανε ότι αυτό θα στερούσε από τη Βουλγαρία την εκκλησιαστική της ιστορία.
Ερωτηθείς εάν η Βουλγαρία θα μπορούσε να αντιδράσει και τι θα σήμαινε αυτό, ο Γαβριήλ τόνισε ότι η Ιερά Σύνοδος πρέπει να αντιδράσει γιατί αυτό δεν είναι αλήθεια και στερεί από τη Βουλγαρία «την ιστορική κληρονομιά».
Στο ερώτημα ποιοι είναι οι κανόνες στην περίπτωση που η Βουλγαρική Εκκλησία διαφωνήσει, ο Γαβριήλ είπε ότι δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στη συνέχεια, αλλά «πρέπει να πούμε αυτό που είναι αλήθεια και να μας ακούσουν, όχι να στερήσουμε τη νομική μας προσωπικότητα».
Να αντιδράσει όλη η κοινωνία
Επέμεινε να αντιδράσει όχι μόνο η εκκλησία, αλλά ολόκληρη η βουλγαρική κοινωνία, γιατί αυτό το θέμα επηρεάζει ολόκληρο τον βουλγαρικό λαό και την ιστορία του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βουλγαρική Εκκλησία δεν μπορούσε να γίνει η μητρική εκκλησία της «Μακεδονικής», επειδή το καταστατικό της ανέφερε ότι ήταν ο διάδοχος της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας και αυτό θα σήμαινε ότι η «Μακεδονική Εκκλησία» είναι η μητέρα εκκλησία της Βουλγαρικής.
Επίσης, η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είχε δικαίωμα να ανατρέψει το σχίσμα της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», καθώς μόνο η μητέρα εκκλησία είχε δικαίωμα να το κάνει και από το 1920 είναι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Πηγή: dnevnik.bg, echedoros-a.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις