Βενζίνη: Στη Βουλγαρία για να «φουλάρουν» τα ρεζερβουάρ οι Έλληνες οδηγοί
Οι Έλληνες ρεπόρτερ που βρέθηκαν στη Βουλγαρία τονίζουν πως από το πρωί αυτοκίνητα με ελληνικές πινακίδες πάνε κι έρχονται στους κεντρικούς δρόμους της Σόφιας.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Ουρές στα βενζινάδικα της Βουλγαρίας κάνουν οι Έλληνες της Βόρειας Ελλάδας, καθώς εκεί μπορούν να γεμίσουν το ρεζερβουάρ τους με τα μισά χρήματα.
Σύμφωνα με πολλά τηλεοπτικά ρεπορτάζ… αυτοψία, στις γειτονικές χώρες η αμόλυβδη έχει από 1,28 ευρώ στην Τουρκία ως 1,883 ευρώ στην Αλβανία, ενώ οι Έλληνες ρεπόρτερ που βρέθηκαν στη Βουλγαρία τονίζουν πως από το πρωί αυτοκίνητα με ελληνικές πινακίδες πάνε κι έρχονται στους κεντρικούς δρόμους της Σόφιας.
Ουρές που θύμιζαν… έξοδο Πάσχα
Παράλληλα, οι ουρές ήταν τόσο μεγάλες για να περάσει ένα ΙΧ τα σύνορα που η κατάσταση θύμιζε… έξοδο Πάσχα. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οι Ελληνες πολίτες δεν ταξίδευαν μόνο από τις πιο κοντινές πόλεις Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Δράμα, αλλά και πιο μακρινές, όπως Κοζάνη και Κατερίνη! Και όλα αυτά συμβαίνουν καθώς, σήμερα στην Ελλάδα η τιμή διυλιστηρίου για την απλή αμόλυβδη είναι στα 1.673,654€, δηλαδή η ακριβότερη από την τιμή λιανικής στις περισσότερες γειτονικές μας χώρες. Στα πρατήρια του Ρεθύμνου η αμόλυβδη έχει 2,246 ευρώ, των Κυκλάδων 2,376 ευρώ και στην Θεσσαλονίκη 2,162 ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος που οι οδηγοί φουλάρουν στην Βουλγαρία, όπως παραδέχτηκαν στην κάμερα του MEGA.
Ετσι, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι όλο και περισσότεροι (κυρίως) βορειοελλαδίτες οδηγοί στην πρώτη ευκαιρία που τους παρουσιάζεται φορτώνουν την οικογένεια στο αυτοκίνητο και σπεύδουν σε ένα μίνι ταξίδι αναψυχής στη Βουλγαρία που συνδυάζεται όμως και με… οικονομία, αφού σε πολλές περιπτώσεις η βενζίνη που θα βάλουν στον γυρισμό για Ελλάδα, μπορεί να τους βγάλει και για τις επόμενες 15 μέρες.
Λουκέτο στην Ελλάδα και άνοιγμα στη Βουλγαρία
Στο μεταξύ, το κέρδος των οδηγών τον μήνα όπως εκτιμούν με μέτριους υπολογισμούς είναι πάνω από 240€ για ένα μικρομεσαίο ΙΧ που φουλάρει κάθε εβδομάδα. Το νέο διαδίδεται με… ταχύτητα από στόμα σε στόμα, με τα φορολογικά έσοδα της Βουλγαρίας να μεγαλώνουν και δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί Ελληνες επιχειρηματίες που διατηρούσαν πρατήριο στην Ελλάδα και αναγκάστηκαν να το κλείσουν, πλέον σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία ανοίγοντας βενζινάδικα στην γειτονική χώρα!
Εξάλλου, όπως επισημαίνουν ειδικοί πάνω στο θέμα των καυσίμων, το ράλι τιμών θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες με την τιμή της βενζίνης να ξεπερνά το καλοκαίρι τα 2,50 ευρώ / λίτρο ακόμη και εντός των μεγάλων αστικών κέντρων!
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, έχει εκτιμήσει ότι πολλά πρατήρια καυσίμων θα αναγκαστούν να βάλουν και άλλα λουκέτα εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία οι μέσες πανελλήνιες τιμές έχουν αυξηθεί κατά 15% στον απλή αμόλυβδη, κατά 14% στην αμόλυβδη 100 οκτανίων και κατά 17,5% στο ντίζελ.
Ακόμη στο 2,80 ευρώ το λίτρο μέσα στον Ιούλιο
Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του Συνδέσμου, τότε τα χειρότερα για τους Ελληνες οδηγούς βρίσκονται μπροστά, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τον Ιούλιο η μέση τιμή της βενζίνης στα αστικά κέντρα να εκτιναχθεί ακόμη και πάνω από 2,30 ευρώ ανά λίτρο και στα νησιά να φτάσει ακόμα και 2,80 ευρώ/λίτρο. Στα νησιά τη δεδομένη στιγμή η τιμή της αμόλυβδης είναι 2,60 ευρώ/λίτρο. Φυσικά, εάν οι τιμές αγγίξουν το… 3ευρω τότε θα μιλάμε όχι απλά για ένα θερμό καλοκαίρι, αλλά για καύσωνα καυσίμων!
Ο πρώτος αντίκτυπος από τη θεαματική αύξηση της βενζίνης έχει να κάνει με τη μεγάλη πτώση της κατανάλωσης, κάτι που χτυπάει απευθείας στον τζίρο και στη βιωσιμότητα των πρατηρίων καυσίμων. Την ίδια στιγμή, οι στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι μεγάλη πτώση της κατανάλωσης, η οποία φτάνει ακόμα και στο 30% παρατηρείται τις Κυριακές, μία ημέρα που παραδοσιακά οι πολίτες παίρνουν το αυτοκίνητο και καταφεύγουν κοντινές ή μακρινές εξορμήσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις