Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Ο «κρυφός» ρόλος της στην παγκόσμια οικονομία – Κάτι παραπάνω από ένα «βενζινάδικο με πυρηνικά»

Ρωσία: Ο «κρυφός» ρόλος της στην παγκόσμια οικονομία – Κάτι παραπάνω από ένα «βενζινάδικο με πυρηνικά»

Ο πόλεμος που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, μαζί με το επακόλουθο κύμα άνευ προηγουμένου δυτικών κυρώσεων, η εταιρική έξοδος από τη Ρωσία και οι αντιδράσεις της ίδιας της Μόσχας σε αυτά τα μέτρα έχουν προκαλέσει απτή ζημιά σε ορισμένους σημαντικούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας.

Πριν την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, η Ρωσία – και σε μικρότερο βαθμό η ίδια η Ουκρανία – είχε συμβάλει στη διασφάλιση μιας σταθερής προμήθειας εμπορευμάτων και υπηρεσιών ζωτικής σημασίας για μια ομαλή λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας, μερικά από τα οποία δεν έγιναν αντιληπτά από κανέναν παρά μόνο από ειδικούς, σημειώνει σε ανάλυσή του το russiamatters.org (απ’ όπου και η κεντρική φωτογραφία, επάνω), το οποίο υποστηρίζεται από την Carnegie Corporation της Νέας Υόρκης.

Επιβάρυνε τη ζημιά από την Covid-19

Τώρα, ο πόλεμος που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, μαζί με το επακόλουθο κύμα άνευ προηγουμένου δυτικών κυρώσεων, η εταιρική έξοδος από τη Ρωσία και οι αντιδράσεις της ίδιας της Μόσχας σε αυτά τα μέτρα έχουν προκαλέσει απτή ζημιά σε ορισμένους σημαντικούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας -συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, της γεωργίας, τις αερομεταφορές και της παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, όπως τσιπ υπολογιστών και μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων – επιβαρύνοντας τη ζημιά που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19.

Ανώτατα στελέχη διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχουν προειδοποιήσει ότι οι διαταραχές του πολέμου στο παγκόσμιο εμπόριο θα μπορούσαν να ωθήσουν εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια, προκαλώντας ταραχές για τα τρόφιμα και μόνιμες ζημιές στις οικονομίες των φτωχότερων χωρών. Οι δονήσεις έχουν ήδη γίνει αισθητές – από κρατική χρεοκοπία στη Σρι Λάνκα έως θανατηφόρες αναταραχές στο Περού.

Για πολλούς παρατηρητές, η κλίμακα αυτών των κυματοειδών φαινομένων έχει εκπλήξει. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η οικονομία της Ρωσίας κατατάσσεται κάπου μεταξύ της έκτης και της 12ης μεγαλύτερης στον κόσμο, αλλά το βάρος της συνήθως αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά στους υδρογονάνθρακες – ένα « βενζινάδικο με πυρηνικά », όπως είπε ο ιστορικός Yuval Noah Harari μια εβδομάδα πριν τον πόλεμο.

Επιφανειακή άποψη

Τόσο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και ο Μπαράκ Ομπάμα, θεωρούσαν τη Ρωσία δευτερεύοντα παίκτη στη διεθνή οικονομική σκηνή. Αυτό είναι κατανοητό: Η Ρωσία αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 3,3% της συνολικής παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής.

Αλλά μια τέτοια επιφανειακή άποψη δεν λαμβάνει υπόψη τον μεγάλο ρόλο της σε αρκετούς βασικούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας.

Ακολουθεί κατάλογος από πέντε τέτοιους τομείς που μέχρι στιγμής έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την εισβολή της Μόσχας και τις οικονομικές επιπτώσεις της.

Πέντε σημαντικοί τομείς

1. ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Τι σημασία είχε η Ρωσία: Πέρυσι η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου και ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα. Επίσης, εμπλουτίζει περισσότερο ουράνιο για χρήση σε πυρηνικούς σταθμούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Επιπτώσεις: Η προσφορά ρωσικής ενέργειας στις παγκόσμιες αγορές συρρικνώνεται λόγω των κυρώσεων και των ταραχών μεταξύ των βασικών παραγόντων στην αλυσίδα παραγωγού-καταναλωτή.


Φωτογραφία Reuters

Οι μειωμένες προμήθειες έχουν ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα, ορισμένες από τις οποίες είναι ήδη υψηλές μετά την πανδημία. Το αποτέλεσμα είναι απλό: Το υψηλότερο ενεργειακό κόστος ανεβάζει τις τιμές σχεδόν για οτιδήποτε κατασκευάζεται ή μεταφέρεται, από το τσιμέντο μέχρι τα καλλυντικά. Αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί δυνητικά πολιτικά προβλήματα για τους ηγέτες παγκοσμίως.

Πετρέλαιο: Μέσα σε δύο εβδομάδες από την εισβολή της Μόσχας, οι τιμές για τους δύο τύπους αργού πετρελαίου – Brent και West Texas Intermediate – εκτινάχθηκαν κατά 20% και 34%, αντίστοιχα.

«Συστημική» έλλειψη καυσίμου ντίζελ

Οι τιμές είναι πιθανό να συνεχίσουν να ανεβαίνουν καθώς προχωρά η προτεινόμενη απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από την ΕΕ. Στις ΗΠΑ, όπου η τιμή του αργού αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ του λιανικού κόστους της βενζίνης, οι τιμές στην αντλία έφθασαν σε υψηλά ρεκόρ, αναγκάζοντας την ανάληψη δράσης να φτάσει μέχρι τον Λευκό Οίκο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, στελέχη του κλάδου προειδοποιούν για «συστημική» έλλειψη καυσίμου ντίζελ, με τις τιμές να σημειώνουν νέο υψηλό στις αρχές Μαΐου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας λέει ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει «τη μεγαλύτερη κρίση εφοδιασμού των τελευταίων δεκαετιών», προβλέποντας ότι μέχρι τον Μάιο σχεδόν 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα – περίπου το ένα τέταρτο της ρωσικής παραγωγής – δεν θα φθάνουν πλέον στην αγορά.

Μεγάλες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου έχασαν δισεκατομμύρια αποεπενδύοντας από τη Ρωσία (αλλά έχουν αναπληρώσει τις απώλειες από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου).

Φυσικό αέριο: Η Ευρώπη, η οποία πήρε το 74% των ρωσικών εξαγωγών το 2021, έχει πληγεί περισσότερο. Οι τιμές εκεί είχαν ανέβει απότομα πριν τον πόλεμο, με τη Μόσχα να κατηγορείται ότι περιόρισε τις προμήθειες αντί να στείλει περισσότερες. Από την εισβολή στην Ουκρανία, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί. Τώρα, υπό το πρίσμα της βαρβαρότητας της Μόσχας κατά των αμάχων, οι ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά η κορυφαία οικονομία της Γερμανίας, αγωνίζονται να βρουν τρόπο για να τιμωρήσουν τη Μόσχα με εμπάργκο στο φυσικό αέριο χωρίς να καταστρέψουν τις δικές τους οικονομίες. Στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υπερδιπλασιαστεί μέχρι στιγμής το 2022, αυξανόμενες στις 3 Μαΐου στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος των Αμερικανών ακολούθησαν το παράδειγμά τους, αφού το φυσικό αέριο καυσίμων τροφοδοτεί το 40% της εγχώριας παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ρεκόρ στις τιμές άνθρακα

Ανθρακας: Οι τιμές του άνθρακα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έφθασαν σε υψηλό ρεκόρ τον Μάρτιο, υπερτριπλασιαζόμενες από την αρχή του έτους, εν μέσω επιπέδων ρεκόρ χρήσης. Τον Απρίλιο, μετά από καταγγελίες για θηριωδίες από ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, επιβλήθηκαν σταδιακές απαγορεύσεις του ρωσικού άνθρακα στην Ιαπωνία, η οποία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, όπου ο ρωσικός άνθρακας αποτελούσε σχεδόν το ήμισυ των εισαγωγών το 2021, απειλώντας να αυξήσει το κόστος στους καταναλωτές.

Πυρηνικά καύσιμα: Οι τιμές του ουρανίου εκτινάχθηκαν περισσότερο από 30% μέσα σε τρεις εβδομάδες από την έναρξη του πολέμου και κανείς δεν μπορεί «να καλύψει γρήγορα τον ρόλο της Ρωσίας σε μια περίπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού που θα μπορούσε να πάρει χρόνια για να αναζωπυρωθεί», αναφέρει η Wall Street Journal.

Η Μόσχα ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις εξαγωγές ουρανίου στις ΗΠΑ – οι οποίες έλαβαν το 16% των προμηθειών της από τη Ρωσία το 2020 – αλλά ο αντίκτυπος στην ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ πιθανότατα θα είναι σχετικά μικρός.

2. Γεωργία

Τι σημασία είχε η Ρωσία: Η Ρωσία ήταν ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο το 2021-2022 και βασικός παραγωγός και των τριών κύριων συστατικών που χρησιμοποιούνται στα λιπάσματα. Η Ρωσία ήταν επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο ηλιέλαιου, βασικού συστατικού σε πολλά τρόφιμα μαζικής παραγωγής.

Πλήττονται οι προμήθειες σιτηρών

Αντίκτυπος: Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έχουν φτάσει σε νέο υψηλό καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πλήττει τις προμήθειες σιτηρών, φυτικών ελαίων και λιπασμάτων. Οι τιμές των τροφίμων τον Μάρτιο εκτινάχθηκαν κατά 34% από έτος σε έτος, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ – το ταχύτερο μηνιαίο ποσοστό των τελευταίων 14 ετών.


Φωτογραφία Reuters

Χειρότερα πληγείσες είναι οι φτωχότερες χώρες, που ήδη παλεύουν από τον αντίκτυπο της COVID-19. Ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις για τα δικαιώματα προειδοποιούν ότι ο πόλεμος μπορεί να αφήσει εκατομμύρια πεινασμένους, ειδικά στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία και την Ουκρανία – επίσης σημαντικό εξαγωγέα σιτηρών – για γεωργικά προϊόντα.

Εκτοξεύτηκαν οι τιμές των σιτηρών

Σιτηρά: Οι τιμές των σιτηρών – ήδη μερικές από τις υψηλότερες των τελευταίων ετών – έχουν εκτοξευθεί ως απάντηση στον πόλεμο, γράφει το USDA. Οι ρωσικές εξαγωγές εμποδίζονται από «εξαιρετικά υψηλά ασφάλιστρα για τα πλοία» και κυρώσεις που «καθιστούν τις εμπορικές συναλλαγές δύσκολες».

Η Ουκρανία, η οποία παρείχε το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού το 2021-2022, το 16% προς τη Ρωσία, αναγκάστηκε να περιορίσει τις γεωργικές καλλιέργειες και να αναστείλει τις λιμενικές δραστηριότητες.

Οι εισαγωγές προς την Αίγυπτο και την Τουρκία αναμένεται να πληγούν ιδιαίτερα, ωθώντας τους αναλυτές να υπενθυμίσουν ότι η αύξηση των τιμών του ψωμιού -εν μέρει λόγω των ελλείψεων παραγωγής που σχετίζονται με την ξηρασία στη Ρωσία και την Ουκρανία- βοήθησε να πυροδοτήσει τις διαμαρτυρίες της Αραβικής Άνοιξης το 2011-2012.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αζώτου

Λιπάσματα: Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αζώτου στον κόσμο (16,5% της παγκόσμιας προσφοράς) το 2018 και ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλίου (16,5%) και φωσφορικών αλάτων (12,7%), αντιπροσωπεύοντας σημαντικό μερίδιο των εισαγωγών λιπασμάτων σε πολλές χώρες που βρίσκονται στη λίστα των «μη φιλικών» της Μόσχας , αναφέρει το Farm Week Now, επικαλούμενο τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία.

Η Ουκρανία, επίσης, είναι βασικός παραγωγός αυτών των χημικών ουσιών. Τώρα τα λιπάσματα γίνονται πιο ακριβά και πιο δύσκολο να αποκτηθούν λόγω ενός συνδυασμού δυτικών κυρώσεων και των «αντιποιητικών μέτρων στις εξαγωγές της Ρωσίας».

Η κρίση της προσφοράς οδήγησε σε πενταπλασιασμό των τιμών σε ορισμένες αγορές, αναφέρει το AP, καθιστώντας την προσφορά τροφίμων στον κόσμο πιο ακριβή και λιγότερο άφθονη, καθώς οι αγρότες μειώνουν τα θρεπτικά συστατικά για τις καλλιέργειές τους, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλότερες αποδόσεις».

Φυτικά έλαια: Στις αρχές Μαρτίου, οι τιμές είχαν υπερδιπλασιαστεί από τον Σεπτέμβριο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρει το περιοδικό Time , λόγω των ίδιων προβλημάτων που έπληξαν τις εξαγωγές σιτηρών. Ενώ η Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το 23% της παγκόσμιας αγοράς το 2019, η Ουκρανία -ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλιέλαιου και λαδιού κνήκου στον κόσμο- αντιπροσώπευε έως και το 46%.

Υπολογιστές και μπαταρίες

3. Αγαθά και υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας

Τι σημασία είχε η Ρωσία: Η Ρωσία εξορύσσει περίπου το 37% του παλλαδίου στον κόσμο, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς Techcet, βασικό συστατικό τόσο στα τσιπ υπολογιστών όσο και στις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Αντιπροσωπεύει επίσης περίπου το 11% του νικελίου παγκοσμίως, μια άλλη κρίσιμη εισροή για τις μπαταρίες EV. Η Ρωσία και η Ουκρανία προμηθεύουν και τα δύο άλλα υλικά κατασκευής τσιπ, συμπεριλαμβανομένου του 40-50% του αερίου νέον για την παραγωγή ημιαγωγών – η παραγωγή του στην Ουκρανία βασίζεται εν πολλοίς στη Ρωσία, ως υποπροϊόντος της βιομηχανίας χάλυβα της τελευταίας.


Φωτογραφία rostec.ru

Το νέον είναι επίσης ζωτικής σημασίας καύσιμο για τη λειτουργία μηχανών που χρησιμοποιούν λέιζερ, το οποίο με τη σειρά του αποτελεί βασικό εργαλείο για την κατασκευή ημιαγωγών. Και οι δύο χώρες, Ρωσία και Ουκρανία, ήταν το κέντρο των υπεράκτιων ομάδων πληροφορικής για δεκάδες ξένες εταιρείες.

Αντίκτυπος: Οι κυρώσεις μετά την εισβολή και η εκποίηση απείλησαν τις προμήθειες βασικών υλικών μπαταριών για κατασκευαστές EV στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς και για τους κατασκευαστές τσιπ υπολογιστών. Εχουν επίσης αναγκάσει τις δυτικές εταιρείες να ανανεώσουν τις εξωτερικές αναθέσεις τους στον τομέα της πληροφορικής.

Ηλεκτρικά οχήματα: Οι τιμές του παλλαδίου έχουν σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί (από το 1984), καθώς οι κυρώσεις απειλούν να διαταράξουν την παραγωγή και αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την απαγόρευση εμπορίας μετάλλου ρωσικής παραγωγής.

Τα υποστρώμτα ζαφειρίου

Οι τιμές του νικελίου έφθασαν επίσης σε νέο υψηλό 11 ετών στις αρχές Μαρτίου εν μέσω φόβων για την προσφορά. Η άνοδος των τιμών, γράφουν οι Financial Times, απειλεί «το στοίχημα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της αυτοκινητοβιομηχανίας στα ηλεκτρικά οχήματα», που βασίζεται στην προϋπόθεση ότι οι τιμές των μπαταριών θα συνεχίσουν να μειώνονται.

Τσιπ υπολογιστών: Η πανδημία έδωσε τη δυνατότητα στους κατασκευαστές τσιπ να αντιμετωπίσουν τις διαταραχές εφοδιασμού, αναφέρουν τόσο η Wall Street Journal όσο και το Reuters: Οι μεγάλοι παραγωγοί έχουν αποθηκεύσει πρώτες ύλες και έχουν διαφοροποιήσει τις προμήθειες.

Αλλά η προοπτική της μακροπρόθεσμης σπανιότητας φαίνεται αρκετά μεγάλη ώστε να εμπλακεί ο Λευκός Οίκος. Ενας φόβος ήταν ότι η Ρωσία θα προσπαθούσε να τιμωρήσει τη Δύση περιορίζοντας τις εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών σε υποστρώματα ζαφειρίου.

Επαγγελματίες πληροφορικής: Η Gartner, εταιρεία συμβούλων τεχνολογίας, εκτιμά ότι, πριν τον πόλεμο, υπήρχαν πάνω από 1 εκατομμύριο επαγγελματίες πληροφορικής στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία – τον σύμμαχο της Μόσχας που υπόκειται σε κυρώσεις – και περίπου το ένα τέταρτο από αυτούς εργάζονταν σε εταιρείες συμβούλων ή εξωτερικών αναθέσεων.

Φεύγουν οι επαγγελματίες πληροφορικής

Μόνο η Deutsche Bank είχε 1.500 υπαλλήλους στη Ρωσία που ανέπτυσσαν και συντηρούσαν λογισμικό και αντιμετώπισε την απώλεια του ενός τέταρτου των ειδικών πληροφορικής της επενδυτικής τράπεζας μετά την έναρξη του πολέμου.

Οι ρώσοι επαγγελματίες πληροφορικής φέρεται να φεύγουν σωρηδόν, με μια βιομηχανική ομάδα να λέει στους βουλευτές τον Μάρτιο ότι έως και 70.000 είχαν ήδη εγκαταλείψει και έως και 100.000 ακόμη θα μπορούσαν να φύγουν τον επόμενο μήνα.

4. Μέταλλα

Τι σημασία είχε η Ρωσία: Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας χάλυβα στον κόσμο και η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι μεγαλύτεροι πωλητές χυτοσιδήρου στον κόσμο, οι μπρικέτες σιδηρομεταλλεύματος που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή χάλυβα.

Οι ΗΠΑ – ο μεγαλύτερος αγοραστής χυτοσιδήρου στον κόσμο τα περισσότερα χρόνια – έλαβαν τα δύο τρίτα των εισαγωγών τους το 2021 από τις δύο χώρες. Η Rusal, ρωσική εταιρεία υπό κυρώσεις, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο εκτός Κίνας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 6% των παγκόσμιων προμηθειών. Και η Ρωσία είναι μεγάλος παραγωγός κοβαλτίου και χαλκού.


Φωτογραφία Reuters

Αντίκτυπος: Οι εξαγωγές ρωσικών μετάλλων απειλούνται από τον πόλεμο και τις οικονομικές επιπτώσεις του, που έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές σε υψηλά ρεκόρ.

Αυτά τα προβλήματα επιδεινώνονται από διαταραχές στις προμήθειες από την Ουκρανία – μεγάλη παραγωγό μετάλλων από μόνη της, που κατατάσσεται στην 8η θέση μεταξύ των παγκόσμιων παραγωγών χάλυβα.

Χάλυβας: «Η εισβολή της Ρωσίας απειλεί να μετατρέψει τον χάλυβα σε εμπόρευμα πολυτελείας», σύμφωνα με την Washington Post.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί: Το κόστος του χάλυβα θερμής έλασης έφτασε σε ιστορικό υψηλό στα μέσα Μαρτίου, αυξημένο κατά σχεδόν 250% σε σχέση με λίγο πριν την πανδημία, όπως και η τιμή του οπλισμού – οι ράβδοι από κυματοειδές χάλυβα που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του σκυροδέματος σε κατασκευαστικά έργα παγκοσμίως — το οποίο αυξήθηκε κατά 150%.

Το αλουμίνιο είναι το πιο εκτεθειμένο

Οι τιμές του χυτοσιδήρου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τότε που «οι μάχες σταμάτησαν τις ουκρανικές αποστολές και οι εισαγωγείς σταμάτησαν να παραγγέλνουν από τη Ρωσία», αναφέρει η Wall Street Journal .

Αλουμίνιο: «Από όλα τα μεγάλα βιομηχανικά μέταλλα, το αλουμίνιο φαίνεται να είναι το πιο εκτεθειμένο», δήλωσε αναλυτής στο Reuters στις αρχές Μαρτίου, καθώς οι τιμές κατέληξαν σε υψηλά ρεκόρ εν μέσω φόβων για μειωμένη ρωσική προσφορά. Από τις 30 Μαρτίου, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 26% αυτό έτος.

5. Αεροδιαστημική, αεροπορία και παγκόσμια ναυτιλία

Τι σημασία είχε η Ρωσία: Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός τιτανίου στον κόσμο, που χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή αεροπλάνων και αεροκινητήρων. Η χώρα προσφέρει επίσης τις συντομότερες αεροπορικές διαδρομές από την Ασία προς την Ευρώπη.

Αντίκτυπος: Ο πόλεμος διακόπτει τις αλυσίδες εφοδιασμού στον ευρωπαϊκό αεροδιαστημικό και αμυντικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των παραδόσεων βασικών μετάλλων, λέει η Fitch Ratings.

Οι παγκόσμιες τιμές τιτανίου έχουν εκτοξευθεί καθώς μειώνονται οι προμήθειες, τόσο λόγω των κυρώσεων στις ρωσικές τράπεζες όσο και λόγω δευτερευόντων επιπτώσεων, όπως η απροθυμία των μεγάλων εμπορευματικών εταιρειών να συνεχίσουν να πηγαίνουν στα ρωσικά λιμάνια.


Φωτογραφία Reuters

Στον ουρανό, οι περιορισμοί υπερπτήσεων που απορρέουν από τον πόλεμο έχουν αυξήσει το κόστος των αεροπορικών ταξιδιών.

Κατασκευή αεροδιαστημικής: Μέχρι πρόσφατα, η Ρωσία αντιπροσώπευε το 15-20% της παγκόσμιας παραγωγής τιτανίου. Οι μοναδικές ιδιότητες του μετάλλου – ελαφρύ αλλά πολύ ισχυρό, ικανό να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες και να αντιστέκεται στη διάβρωση – το καθιστούν δημοφιλές όχι μόνο στην αεροδιαστημική βιομηχανία αλλά και σε άλλες, από ιατρικά εμφυτεύματα και χειρουργικές συσκευές μέχρι χημική επεξεργασία και εξαρτήματα για βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Κλειστός ο εναέριος χώρος

Οι τιμές του σιδηροτιτανίου στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν απότομα στις αρχές Μαρτίου μετά από σχεδόν μισό χρόνο μικρής αλλαγής. Οι δυτικές εταιρείες αεροδιαστημικής προσπάθησαν να αποθηκεύσουν τιτάνιο πριν την εισβολή, επομένως φαίνεται να έχουν ένα μαξιλάρι για ίσως έξι έως εννέα μήνες, εκτιμά η Fitch.

«Αλλά εάν οι διακοπές συνεχιστούν μετά το 2022», έγραψε ο οίκος αξιολόγησης στις 3 Μαΐου, «η διαθεσιμότητα της προσφοράς και οι αυξημένες τιμές μπορεί να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους και τον όγκο παραγωγής των αεροδιαστημικών εταιρειών».

Υπηρεσίες μεταφοράς: Ο ρωσικός εναέριος χώρος είναι κλειστός για αεροσκάφη από δεκάδες χώρες ως αντίποινα για την απαγόρευση των ρωσικών αεροπλάνων. Κατά συνέπεια, οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, που ήδη υποφέρουν από το υψηλό κόστος καυσίμων και την πτώση της ζήτησης στην εποχή της πανδημίας, χρειάζονται μεγαλύτερες διαδρομές για να παρακάμπτουν τη Ρωσία.

Το εμπάργκο στο πετρέλαιο

Αυτά, με τη σειρά τους, αυξάνουν τις τιμές των εισιτηρίων και τους ναύλους. Η Μόσχα ισχυρίστηκε τον Μάρτιο ότι οι ξένες αεροπορικές εταιρείες ξοδεύουν επιπλέον 37,5 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα για να παρακάμψουν τη χώρα.

(Και έχουν ήδη γραφτεί πολλά για τα ξένα αεροσκάφη αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν κολλήσει στη Ρωσία, και είναι απίθανο να ανακτηθούν ποτέ).

Οι σιδηρόδρομοι δεν έχουν παράσχει τόσο καλή εναλλακτική για τις εμπορευματικές μεταφορές όσο ήλπιζαν ορισμένοι. Και η ναυτιλία των ωκεανών έχει τα δικά της δεινά. Τον περασμένο μήνα, οι ασφαλιστές θεώρησαν όλα τα ύδατα της Ρωσίας υψηλού κινδύνου, ανακοινώνοντας ακόμη υψηλότερο κόστος και περισσότερες επιπλοκές.

Οι τελευταίες κινήσεις της ΕΕ για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου θα μπορούσαν να επηρεάσουν ακόμη περισσότερο την παγκόσμια ναυτιλία, εν μέσω αναφορών ότι οι περιορισμοί θα πλήξουν εταιρείες που παρέχουν «οποιαδήποτε υπηρεσία σχετίζεται με την αποστολή ρωσικού αργού».

Must in

Απότομη πτώση στα αποθέματα γλυκού νερού – Ανησυχία για παγκόσμια ξηρασία

Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024