«Αγκαλιά» για τους άστεγους από τρεις δήμους της Αττικής
Στόχος είναι αρχικά η συμβολή στην εξάλειψη του φαινομένου της έλλειψης στέγης και στη συνέχεια η προσπάθεια για επανένταξη των ατόμων αυτών στον κοινωνικό ιστό.
- Georgina Cooper: Το cool kid των ’90s πέθανε στα 46 της χρόνια κάνοντας μια νέα αρχή σε ελληνικό νησί
- Η Μάρθα Στιούαρτ παραδέχεται ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις – Τόσο αυτή όσο κι ο πρώην άντρας της
- Ισόβια κάθειρξη και πρόστιμο 690.000 ευρώ σε γιατρό για φορτία με κοκαΐνη
- Eλεύθερη η 30χρονη που παρέσυρε τον 12χρονο με πατίνι - Παρέδωσε το δίπλωμά της
Ένα σημαντικό πρόγραμμα, με πολύ υψηλό κοινωνικό αποτύπωμα, θα εφαρμόσουν τρεις δήμοι της Αττικής.
Αφορά τους άστεγους και γενικότερα όσους διαβιούν σε συνθήκες έλλειψης στέγης ή σε ακατάλληλα καταλύματα. Στόχος είναι αρχικά η συμβολή στην εξάλειψη του φαινομένου της έλλειψης στέγης και στη συνέχεια η προσπάθεια για επανένταξη των ατόμων αυτών στον κοινωνικό ιστό.
Το πρόγραμμα ονομάζεται «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους» και θα υλοποιηθεί από τους δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Βύρωνα και Καισαριανής, με διαχειριστή του προγράμματος τον αναπτυξιακό οργανισμό του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης «Ελληνικό – Ανέλιξη Α.Ε». Έχει προϋπολογισμό 400.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με αρχή διαχείρισης το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι δύο χρόνια και πέρα των άλλων, δημιουργεί και τρεις νέες θέσεις εργασίας, οι δύο για κοινωνικούς λειτουργούς και η μια για οικονομικό-διοικητικό επιστήμονα. Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες των τριών δήμων, στο πλαίσιο των δράσεων τους κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, αντιμετωπίζουν το σύνολο των αναγκών των αστέγων μέσα από μια ολοκληρωμένη επιστημονική προσέγγιση, η οποία επιδιώκει τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, με στόχο την πλήρη εργασιακή και κοινωνική επανένταξη.
Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 31 άστεγοι
Οι δαπάνες του προγράμματος, εκτός από τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, καλύπτουν τα ενοίκια των ωφελούμενων για δύο χρόνια, τις δαπάνες για την οικοσκευή τους, καθώς και τις δαπάνες των οργανισμών κοινής ωφέλειας, δηλαδή για το ηλεκτρικό, την ύδρευση, τη θέρμανση και την τηλεφωνία. Εξίσου σημαντικό όμως, είναι πως καλύπτουν και την επιμόρφωση των ωφελούμενων για την απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων, αλλά και την επιχορήγηση των επιχειρήσεων που θα απασχολήσουν μέρος των ωφελούμενων με ολόκληρη τη μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές εισφορές για τον πρώτο χρόνο και με το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών για τον δεύτερο χρόνο. Επίσης, καλύπτονται διάφορες έμμεσες δαπάνες (αναλώσιμα, μεσιτικά, αμοιβές τρίτων κ.α.).
Από το πρόγραμμα πρόκειται να ωφεληθούν συνολικά και στους τρεις δήμους 31 άστεγοι, οι οποίοι ανήκουν σε 25 νοικοκυριά και προέρχονται είτε από ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων και υπνωτήρια (7 άτομα), είτε διαβιούν στον δρόμο (9 άτομα), είτε διαβιούν σε εντελώς ακατάλληλα καταλύματα (15 άτομα). Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες έχουν κάνει την καταγραφή και ήδη έχει ξεκινήσει η ενημέρωσή τους.
Είναι μία ανάσα γι΄αυτούς τους ανθρώπους
«Είναι μια ανάσα γι’ αυτούς τους ανθρώπους», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης και συνεχίζει: «Οι άστεγοι γνωρίζουν ήδη ότι υπάρχει ένα τέτοιο πρόγραμμα, ωστόσο θα υπάρξει πλήρης ενημέρωσή τους και συντονισμός».
Μια ανάλογη πρωτοβουλία είχε γίνει και παλαιότερα και ο κ. Κατωπόδης εξηγεί: «Είχε αποτελέσματα, ωστόσο το θέμα πάντα είναι τι γίνεται όταν τελειώσει η διετία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και επιμόρφωση και αν καταφέρουν να ενταχθούν, είναι μια επιτυχία. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν το καταφέρνουν για διάφορους λόγους ή γιατί μπορεί να υπάρχουν και κάποια ιδιαίτερα ζητήματα, όπως ένα ψυχολογικό πρόβλημα. Εδώ λοιπόν χρειάζεται η συνεργασία. Έχει προταθεί να συνεργαστούν οι δήμοι και τα διάφορα Υπουργεία. Για παράδειγμα, υπάρχουν τόσα εγκαταλελειμμένα σπίτια και μπορεί έτσι να δοθεί μια δυνατότητα στους άστεγους, χρειάζεται όμως πέρα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή και τα Υπουργεία. Είναι γεγονός πως βλέπω μια πρόθεση για κάτι τέτοιο και μακάρι να προχωρήσει».
Και ο δήμαρχος Βύρωνα προσθέτει: «Ο δήμος βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλον θεσμό στον πολίτη. Οι δήμοι διαθέτουμε και την εμπειρία γύρω από τα κοινωνικά ζητήματα. Επομένως, οι δήμοι μπορούν να φέρουν σε πέρας ένα μεγάλο έργο. Αυτό κάνουμε κι εμείς με τις δομές μας. Ως δημοτική Αρχή βρήκαμε το 2014 μια Κοινωνική Υπηρεσία, με τα ΚΑΠΗ για παράδειγμα, και στη θητεία μας την αναπτύξαμε σε διάφορους τομείς. Δημιουργήσαμε και νέες θέσεις εργασίας, όπως για κοινωνικούς λειτουργούς. Υπάρχει επομένως από μέρους μας και η πρόθεση και η εμπειρία».
Από τη δική του μεριά, ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, αναφέρεται στις τέσσερις παραμέτρους του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους», που διαχειρίζεται ο δήμος του. Δηλώνει γι’ αυτό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το πρόγραμμα ‘’Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους’’ μας χαροποιεί για τέσσερις κύριους λόγους: Πρώτον, είμαστε ευτυχείς που θα δώσουμε μια λύση ζωής σε ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας, 31 στο σύνολο, που η μοίρα τους ώθησε στο να χάσουν, όχι μόνο τις δουλειές τους, αλλά και τη στέγη τους. Δεύτερον, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, όπως για δύο κοινωνικούς λειτουργούς κι έναν οικονομικό-διοικητικό επιστήμονα. Τρίτον, μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος που εξασφάλισε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός του δήμου μας, «Ελληνικό – Ανέλιξη Α.Ε.», σε συνεργασία με τους δήμους Βύρωνα και Καισαριανής, θα δοθεί σε αυτούς τους ανθρώπους μια δεύτερη ευκαιρία προκειμένου να επιστρέψουν στην κοινωνίας μας, πατώντας στα δικά τους πόδια. Τέταρτον, είμαστε από τους πρώτους δήμους της χώρας, που μπήκαμε δυναμικά σε αυτά τα προγράμματα και είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτό το αποτέλεσμα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις