Η «πράσινη Τήλος» εντυπωσίασε τις ΗΠΑ
Η «πράσινη» τεχνολογία που υιοθετήθηκε στο νησί εντυπωσίασε τη Washington Post, που έκανε εκτενή αναφορά.
Η αλλαγή που έχει επιτευχθεί στην Τήλο, με την υιοθέτηση της «πράσινης» τεχνολογίας σε απορρίμματα και ενέργεια, εξέπληξε τους Αμερικανούς.
Ειδικότερα, η Washington Post δημοσίευσε ένα άρθρο, στο οποίο εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή.
«Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και βασικών υπηρεσιών, ακόμη και η πρόσβαση με πλοίο, αποτελούν πρόκληση για αυτό το νησί με μόλις 500 κατοίκους όλο το χρόνο. Το πιο πρόσφατο πρόβλημά του ήταν η αντιμετώπιση του πλαστικού. Ωστόσο, οι Αρχές ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι περισσότερο από το 80% των σκουπιδιών της Τήλου ανακυκλώνεται τώρα. Μια χωματερή όπου κάποτε θάφτηκαν ακατέργαστα σκουπίδια σε μια πλαγιά λόφου έχει κλείσει οριστικά», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, το οποίο έχει τίτλο «Τα ελληνικά νησιά στοιχηματίζουν στο πράσινο μέλλον».
Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης ότι η Τήλος παράγει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της δικής της ηλεκτρικής ενέργειας από το 2019, χρησιμοποιώντας ένα ηλιακό πάρκο και μια ανεμογεννήτρια συνδεδεμένη με μπαταρίες μεγέθους τρέιλερ που διατηρούν αδιάκοπη παροχή.
«Σε σχήμα S και ελαφρώς μεγαλύτερη από το Μανχάταν, η Τήλος είναι ένα μακρινό μέλος μιας αλυσίδας νησιών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου οι περισσότερες παραλίες είναι άδειες, οι κατσίκες περιφέρονται δίπλα σε εκκλησίες αιώνων και τα πριονισμένα βουνά μυρίζουν άγρια ρίγανη. Η αυτοδυναμία είναι μια αναγκαιότητα εδώ και μια πηγή υπερηφάνειας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η Washington Post κάνει αναφορά στα ηλεκτρικά οχήματα τόσο σε αυτά που κυκλοφορούν στο νησί, όσο και σ’ αυτά που υπάρχουν προς ενοικίαση για τους τουρίστες, στα ηλιακά πάνελ που τροφοδοτούν τους πίνακες στις στάσεις των λεωφορείων αλλά και στη ράμπα που δίνει πρόσβαση στη θάλασσα σε ΑμεΑ.
Μάλιστα, φιλοξενούνται και δηλώσεις της δημάρχου, Μαρίας Καμμά-Αλιφέρη, η οποία σχολίασε πως «Τη δεκαετία του 1990 είχαν μείνει 270 άνθρωποι σε αυτό το νησί. Υπήρχαν πολύ λίγες γεννήσεις. Το σχολείο κινδύνευε να κλείσει επειδή είχε τόσα λίγα παιδιά – εγώ ήμουν ένα από αυτά. Φτάσαμε κοντά στο χείλος του γκρεμού, και νομίζω ότι αυτό είναι που μας κινητοποιεί τώρα» ανέφερε στην εφημερίδα η δήμαρχος Μαρία Καμμά – Αλιφέρη.
Το πρωτοπόρο πρόγραμμα ανακύκλωσης
Η Washington Post αναλύει και το πιλοτικό πρόγραμμα της παραλαβής των οικιακών απορριμμάτων με τους κατοίκους να παραδίδουν κιτ ανακύκλωσης και να τους ζητείται να πλένουν και να διαχωρίζουν τα οικιακά απορρίμματα.
«Ο παλιός χώρος υγειονομικής ταφής έχει αντικατασταθεί με ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης όπου τα σκουπίδια διαχωρίζονται σε τραπέζια διαλογής χάλυβα για να παραχθεί γυαλί σε σκόνη, μίγμα τσιμέντου, λίπασμα κομποστοποίησης, συμπιεσμένο χαρτόνι και χάρτινα τύμπανα και πλαστικό σπάγγο που χρησιμοποιεί μια γκαλερί τέχνης για να φτιάχνει καναπέδες με τρισδιάστατη εκτύπωση και έπιπλα» αναφέρει.
- UNICEF: Το μέλλον των παιδιών του 2050 κινδυνεύει
- Η αποκάλυψη του Μάικ Τζέιμς για τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό – Τι είπε για τον Γιαννακόπουλο
- «Σερ: Aπομνημονεύματα»: Οι αυτοκτονικές τάσεις, η παρανοϊκή ζήλια και ο χωρισμός με τον Σόνι Μπόνο
- Κασσελάκης: Όσοι πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ συναινούν σε αντιδημοκρατικές πρακτικές
- Είδη πολυτελείας: Γιατί 50 εκατομμύρια άνθρωποι σταμάτησαν να αγοράζουν «μάρκες»
- 15-0 ήταν και… πάει: Οι Σέλτικς έβαλαν τέλος στο σερί των Καβαλίερς (120-117)