Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ερντογάν εκβιάζει το ΝΑΤΟ με βέτο για Φινλανδία και Σουηδία – Κρίσιμες συνομιλίες
Σε έναν ακόμη εκβιασμό επιδόθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εργαλειοποιώντας, αυτή τη φορά, την πρόθεση της Φινλανδίας και τη Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ
Στη σημερινή άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο είναι στραμμένα τα βλέμματα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, με τη συμμετοχή Φινλανδίας και Σουηδίας να σηματοδοτεί την είσοδο στην τελική ευθεία προς ενδεχόμενη ένταξη των δύο χωρών στη συμμαχία, η οποία θα αποφασιστεί τις προσεχείς ημέρες.
Ήδη, πάντως, η πρόθεση του Ελσίνκι να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ένταξης -όπως δήλωσαν ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της χώρας- έχει προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της Ρωσίας.
Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε σήμερα ότι η Μόσχα «δεν έχει εχθρικές βλέψεις απέναντι σε Ελσίνκι και Στοκχόλμη», ωστόσο πρόσθεσε ότι η απάντηση του Κρεμλίνου θα εξαρτηθεί από τις υποδομές που θα αναπτύξει το ΝΑΤΟ στις δύο χώρες.
«Εάν αναπτύξουν πυρηνικές δυνάμεις κοντά στα σύνορά μας, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα» ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.
Την Παρασκευή, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα διακόψει την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία από σήμερα, με την φινλανδική κυβέρνηση να τονίζει ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για την επάρκεια», σημειώνοντας ότι η ηλεκτρική ενέργεια από τη Ρωσία αντιστοιχεί περίπου στο 10% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας.
Παράλληλα, το Ελσίνκι «σήκωσε το γάντι» των αλλεπάλληλων απειλών από την πλευρά του Κρεμλίνου, διαμηνύοντας ότι είναι έτοιμο για οποιαδήποτε ρωσική απάντηση, ακόμη και στρατιωτικού χαρακτήρα.
Το τουρκικό μπλόκο
Στο κάδρο των εξελίξεων, πάντως, έχει μπει από χθες και η Τουρκία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκφράζει τη διαφωνία του για το ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εκβιάζοντας τη Συμμαχία.
Όπως είπε, η Τουρκία παρακολουθεί τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη Φινλανδία και τη Σουηδία, ωστόσο δεν βλέπει θετικά ενδεχόμενη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι στο παρελθόν είχε γίνει «λάθος» με τη χώρα μας.
«Εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, όμως δεν έχουμε θετικές σκέψεις για το ζήτημα. Διότι οι προηγούμενες διοικήσεις σχετικά με το ΝΑΤΟ, έκαναν ένα λάθος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, και ξέρετε τη στάση που κρατά η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία αφού παίρνει απο πίσω της και το ΝΑΤΟ. Ως Τουρκία δεν θέλουμε να κάνουμε ένα δεύτερο λάθος», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Τόνισε, δε, ότι δεν είναι δυνατόν η Άγκυρα να δει θετικά τα σχέδια των δύο χωρών, υποστηρίζοντας ότι «οι σκανδιναβικές χώρες έχουν μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας τρομοκρατικών οργανώσεων. Το PKK και το DHKP-C έχουν τις φωλιές τους στη Σουηδία και στην Ολλανδία. Βρίσκονται μέχρι και εντός του Κοινοβουλίου τους». «Στο σημείο αυτό δεν είναι δυνατόν να το δούμε θετικά» πρόσθεσε.
Από την πλευρά τους, Σουηδία και Φινλανδία εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να συζητήσουν με την Τουρκία τις αντιρρήσεις της. Όπως έγινε γνωστό από τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, οι επικεφαλής της διπλωματίας θα έχουν σήμερα την ευκαιρία στο Βερολίνο να συναντηθούν, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνάντησης των υπουργών του ΝΑΤΟ, στην οποία είναι προσκεκλημένες η Σουηδία και η Φινλανδία.
«Ελπίζω ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε θετικά μηνύματα και από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ» δήλωσε η Σουηδή υπουργός Αν Λίντε.
Η Τουρκία διατηρεί δικαίωμα βέτο στην ένταξη νέων μελών στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, καθώς για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται ομοφωνία.
- Ένας ακόμα εκλεκτός του Τραμπ κατηγορούμενος για σεξουαλικό έκλημα – Νέα στοιχεία για τον Πιτ Χέγκσεθ
- Καυστική, συγκινητική, αληθινή πολιτική σάτιρα το «μυστικό συστατικό» του Αλ Τσαντίρι Νιουζ
- Πρώτη αντίδραση Νετανιάχου στο ένταλμα σύλληψής του
- Το «ευχαριστώ» του Τσιτσιπά στον Ναδάλ (vid)
- Η στιγμή της σύγκρουσης του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ με τον άτυχο μοτοσικλετιστή – Σοκαριστικό βίντεο
- «Το ουκρανικό μέτωπο μπορεί να καταρρεύσει κάτω από την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων» λέει το BBC