Αίγυπτος: Αγοράζει 500.000 τόνους σιταριού από την Ινδία
Γιατί το Νέο Δελχί εξαιρεί το Κάιρο από την απαγόρευση των εξαγωγών
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου συμφώνησε να αγοράσει μισό εκατομμύριο τόνους σιταριού από την Ινδία, δήλωσε στο Reuters την Κυριακή ο υπουργός Προμηθειών της Αιγύπτου Aly Moselhy.
Η Αίγυπτος, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο, αναζητά εναλλακτικές λύσεις στις εξαγωγές σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και οι δύο μεγάλες εξαγωγείς σιταριού στην Αίγυπτο.
«Συμφωνήσαμε να αγοράσουμε μισό εκατομμύριο τόνους από την Ινδία», είπε ο Moselhy, μιλώντας στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου.
Το Νέο Δελχί ανακοίνωσε την απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού το Σάββατο εν μέσω ενός καύσωνα που περιόρισε την εγχώρια παραγωγή και ανέβασε τις εγχώριες τιμές.
Ωστόσο, ο Moselhy είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η ινδική απαγόρευση δεν θα ισχύει για τη συμφωνία με την Αίγυπτο.
Αγορές χωρίς διαγωνισμούς
Είπε επίσης ότι το αιγυπτιακό υπουργικό συμβούλιο είχε δώσει έγκριση στη Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων, να παρακάμψει τη διαδικασία του διαγωνισμού και να αγοράσει σιτάρι απευθείας από χώρες ή εταιρείες.
Η Αίγυπτος βρισκόταν επίσης σε συνομιλίες με το Καζακστάν, τη Γαλλία και την Αργεντινή, πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών με άμεση ισχύ. Και αυτό διότι η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές στην εγχώρια αγορά.
Εξαιρούνται μόνο οι εξαγωγές σιτηρών που αφορούν παραγγελίες για τις οποίες έχουν ήδη καταβληθεί πληρωμές, διευκρίνισε η ινδική κυβέρνηση.
Οι διεθνείς αγορές πόνταραν στην Ινδία όσον αφορά τις προμήθειες σιτηρών αφότου μειώθηκαν οι εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις