Candida Αuris: Κρούσμα στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου – Καλά στη υγεία του ο ασθενής
Σε συναγερμό βρίσκεται το νοσοκομείο Ρεθύμνου μετά την εμφάνιση του μύκητα Candida Auris.
Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται το νοσοκομείο Ρεθύμνου μετά την εμφάνιση του μύκητα Candida Auris σε 70 χρόνο ασθενή.
Όπως είπε στην ΕΡΤ Χανίων ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Χαράλαμπος Μαρκάκης, μόλις εντοπίστηκε το συγκεκριμένο στέλεχος μετά από καλλιέργεια υπήρξε μεγάλη ανησυχία, ωστόσο την επόμενη μέρα που βγήκε το αντιβιόγραμμα οι γιατροί διαπίστωσαν πως ο μύκητας Candida Auris δεν ήταν πανανθεκτικός, αλλά είχε ευαισθησίες σε αρκετά αντιμυκητιασικά φάρμακα.
Αμέσως χορηγήθηκε συγκεκριμένη αγωγή στον ασθενή, ο οποίος στη συνέχεια αποστειρώθηκε και πλέον η υγεία του εξελίσσεται χωρίς προβλήματα. Μάλιστα ο κύριος Μαρκάκης εξήγησε στην ΕΡΤ πως υπάρχουν άλλα στελέχη που είναι πανανθεκτικά και αυτά είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν, χωρίς ωστόσο να αποκλείει στο μέλλον ο μύκητας candida auris να εμφανιστεί ως πανανθεκτικός, κάτι που τώρα με την ύφεση της πανδημίας δεν το βλέπει πολύ πιθανό. Μάλιστα είπε πως μετά την εμφάνιση του Candida Auris δεν άλλαξε κάτι στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και συνεχίζουν να ακολουθούνται οι ενέργειες αποστείρωσης και πρόληψης στη ΜΕΘ που γίνονταν και πριν.
Την ίδια ώρα στο νοσοκομείο Χανίων ακολουθούνται αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα, ενώ γίνεται εκτεταμένη δειγματοληψία σε επιφάνειες της ΜΕΘ και έχουν γίνει και επιπλέον καλλιέργειες σε επιφάνειες, χωρίς να έχει εντοπιστεί κάτι ανησυχητικό. Όπως είπε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Χανίων “Άγιος Γεώργιος” Μάνος Μπολώτης υπάρχει στενή παρακολούθηση από την επιτροπή λοιμώξεων η οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις υπηρεσίες υγείας και τον οργανισμό διασφάλισης ποιότητας στην υγεία.
Ποιους απειλεί
Ο μύκητας Candida Auris, ο οποίος εμφανίζεται συνήθως στους νοσοκομειακούς χώρους και κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας, δεν απειλεί άτομα εκτός νοσοκομείου και εκτός ΜΕΘ, σύμφωνα με την προϊσταμένη Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης για τα λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ, επιδημιολόγο κ. Κασσιανή Μέλλου. Σύμφωνα με την ίδια όσο πιο ανοσοκατεσταλμένος είναι κάποιος, ή φέρει ξένα σώματα, όπως πχ καθετήρα ή είναι διασωληνωμένος, αυξάνεται η πιθανότητα να αποκτήσει σοβαρή νόσηση από τον συγκεκριμένο μύκητα.
«Αυτό που θα ήθελα να διευκρινίσω, επειδή τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει πολλή συζήτηση για αυτόν τον μύκητα, είναι ότι ουσιαστικά αποτελεί ένα από τα παθογόνα που μπορεί να προκύψει μέσα σε μία ΜΕΘ, και να οδηγήσει σε νοσοκομειακή λοίμωξη, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Δεν θα ήθελα να χάσουμε την εικόνα λόγω της δημοσιότητας που έχει πάρει το θέμα. Όλες οι λοιμώξεις που μπορεί να προκύψουν μέσα σε μία μονάδα εντατικής θεραπείας είναι σημαντικές. Σαφώς για όλες, μας ενδιαφέρει να πάρουμε άμεσα μέτρα και σε όλες τα μέτρα είναι τα ίδια, είτε είναι candida, είτε ψευδομονάδα, είτε κάποιο άλλο παθογόνο. Πρέπει να έχουμε πολύ καλή τήρηση των συνθηκών υγιεινής».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις