ΗΠΑ – Κίνα: Στρατιωτικοποιώντας μέχρι και το… metaverse
Η κλιμακούμενη γεωπολιτική αντιπαλότητα μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων πλέον επεκτείνεται στρατιωτικά και στo… μετασύμπαν
Εδώ και σχεδόν τρεις μήνες η ανθρωπότητα γίνεται μάρτυρας ενός καταστροφικού, αιματηρού πολέμου που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με προεκτάσεις ήδη κατά πολύ ευρύτερες από τα σύνορά της: από τον διαρκή κίνδυνο να εξελιχθεί σε παγκόσμιος, έως την υφιστάμενη ενεργειακή-οικονομική και την επερχόμενη επισιτιστική κρίση.
Χωρίς να αλλάζει το διακύβευμα και με την προοπτική απάλειψής τους να μην είναι ορατή, οι πόλεμοι του μέλλοντος φαίνεται ότι θα εξαπλώνονται σε όλα τα επίπεδα της πραγματικότητας.
Ακόμη και της… επαυξημένης (AR), εικονικής (VR), αλλά και μικτής (MR) πραγματικότητας.
Μπορεί το metaverse που τις «φιλοξενεί» να βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα και οι χρήσεις του να συνδέονται μέχρι στιγμής κυρίως με ψυχαγωγικούς και εμπορικούς σκοπούς, φαίνεται ωστόσο ότι ήδη εξελίσσεται σε ένα νέο πεδίο στρατιωτικού ανταγωνισμού μεταξύ των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων: των ΗΠΑ και της Κίνας.
Προσώρας περιορίζεται σε ένα μπρα ντε φερ ισχύος, με τους στρατούς των δύο χωρών να εκπαιδεύονται σε σενάρια πολέμου και σε νέους εξοπλισμούς ή και στον σχεδιασμό τους στο λεγόμενο «μετασύμπαν».
Οι ενδείξεις ωστόσο συγκλίνουν προς μια μεταξύ τους αντιπαράθεση και σε αυτό το επεκτεινόμενο ψηφιακό πεδίο, που εξελίσσεται στην εικονικοποίηση και ψηφιοποίηση του πραγματικού μας κόσμου.
«Γνωστικός πόλεμος μετασύμπαντος»
Όχι τυχαία, η Κίνα και οι Ένοπλες Δυνάμεις της έχουν ενισχύσει σημαντικά από πέρυσι τις επενδύσεις στην ανάπτυξη του metaverse.
Τώρα θέλουν να επηρεάσουν μέσω αυτού «τη σκέψη, τη γνώση και τη λήψη αποφάσεων δράσης του αντιπάλου», όπως αναφέρεται σε έκθεση που δημοσιεύτηκεπρο ημερών στην «Ημερησία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού».
Υπό τον τίτλο «Το Metaverse: Τα νέα όρια του μέλλοντος του γνωστικού πολέμου», προέρχεται από το Ινστιτούτο Στρατιωτικής Πολιτικής Εργασίας και την Ακαδημία Στρατιωτικών Επιστημών: ανώτατο ερευνητικό ίδρυμα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων), που υπάγεται άμεσα στην Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή.
«Ο παραλληλισμός με τον πραγματικό κόσμο, η αντίδραση σε αυτόν και η ενσωμάτωση πολλαπλών προηγμένων τεχνολογιών», αναφέρουν οι συντάκτες της, «είναι τα τρία χαρακτηριστικά του μελλοντικού μετασύμπαντος».
«Η λειτουργία του συμμορφώνεται με τους φυσικούς νόμους της ανθρώπινης κατανόησης και του μετασχηματισμού του κόσμου. Δρα άμεσα στην ανθρώπινη σκέψη και γνώση, χωρίς να δεσμεύεται από τις βασικές ιδιότητές τους».
«Επομένως έχει ανυπολόγιστη αξία εφαρμογής» σε αυτό που στην έκθεση αναφέρεται ως «γνωστικός πόλεμος μετασύμπαντος».
«Aντιπαράθεση πλατφόρμας», με «διατάραξη, επιβράδυνση, αποτροπή, καταστροφή και εξάλειψη της ύπαρξης και λειτουργίας του metaverse του αντιπάλου».
«Επίθεση συστήματος (αλυσίδα εφοδιασμού)», με «επιθέσεις και μπλοκάρισμα βασικών κόμβων και τεχνολογικές αλυσίδες λειτουργίας που υποστηρίζουν το αντίπαλο metaverse».
Και «έμμεση εκτροπή» με «βλάβες στις τεχνολογικές συσκευές επικοινωνίας και χρήσης παραπλανητικών μέσων, ώστε να αλλάξει η λειτουργικότητα του συστήματος metaverse του αντιπάλου».
Προς φουτουριστικούς πολέμους;
Με τις κυρίαρχες στο metaverse εταιρείες να έχουν την έδρα τους στη Σίλικον Βάλεϊ, οι ΗΠΑ διατηρούν την πρωτοκαθεδρία.
Μοιραία ωστόσο αυτή αμφισβητείται ή επιχειρείται να αμφισβητηθεί από άλλους παίκτες, όσο το δυστοπικό αυτό πεδίο ακόμη διαμορφώνεται, εξελίσσεται και αναπτύσσεται, με άγνωστες ακόμη την προοπτική, τις δυνατότητες και την επίδραση στον πραγματικό κόσμο.
Καθώς ωστόσο ήδη στρατιωτικοποιείται, αναλυτές επισημαίνουν την ανάγκη έγκαιρης εφαρμογής (και εδώ) ενός ρυθμιστικού πλαισίου.
Πολλώ δε μάλλον όταν τα σχέδια για την αλληλεπίδραση του metaverse με τον πραγματικό κόσμο όλο και επεκτείνονται -από το εμπόριο και την οικονομία, την ψυχαγωγία και την εργασία, έως και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις- και οι κίνδυνοι για τη λειτουργία και τις συνέπειές του μεγαλώνουν.
«Είναι τεχνολογία και εξαρτάται από το πώς τη χρησιμοποιείς», υπογραμμίζει ο Έλμερ Φρανσίσκο, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της VetCoin Foundation.
Είναι όπως και με το κινητό, παρατηρεί. «Μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει για να καλέσει ένα αγαπημένο πρόσωπο ή για να πυροδοτήσει μια βόμβα».
- Πολυκατοικίες: Επίλυση διαφορών, αποφεύγοντας τα δικαστήρια
- Κηφισός: Διακοπή κυκλοφορίας στο ρεύμα προς Πειραιά εξαιτίας ατυχήματος
- Αϊτή: Φρικιαστικά στοιχεία έρχονται στο φως για τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων με ματσέτες
- Κόσοβο: Απέρριψαν την υποψηφιότητα της Σερβικής Λίστας στις εκλογές – «Βαθιά ανησυχία» από ΗΠΑ
- Χαβάη: Σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο
- Ιταλία: Η κυβέρνηση θέλει να ξαναρχίσει η μεταφορά αιτούντων άσυλο στα κέντρα της Αλβανίας