Μητσοτάκης – Μπάιντεν: Παρεμβάσεις «με «εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα»
Απόψε (22.30 ώρα Ελλάδας), το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν - Η ατζέντα των επαφών με την Κάμαλα Χάρις και προβεβλημένα στελέχη του Κογκρέσου
Στον Λευκό Οίκο και στο γειτονικό Blair House, την κατοικία φιλοξενίας των επίσημων προσκεκλημένων της αμερικανικής κυβέρνησης επί της λεωφόρου Πενσιλβάνια, όπου κυματίζει από την Κυριακή το μεσημέρι η ελληνική σημαία, καθώς και στον λόφο του Καπιτωλίου στη λεωφόρο Ανεξαρτησίας ξεδιπλώνονται σήμερα, Δευτέρα, και αύριο το πυκνό πρόγραμμα επίσημων επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με παράλληλες εκδηλώσεις και ανεπίσημες ελληνοαμερικανικές συναντήσεις για όλο το φάσμα των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ στην κρίσιμη γεωπολιτικά συγκυρία.
Συζητήσεις ουσίας για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων και την ανάδειξη του ρόλου της χώρας σε μια περίοδο μεγάλων ανατροπών καθώς και υψηλούς συμβολισμούς επιδιώκει η ελληνική πλευρά στην Ουάσιγκτον, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά σήμερα (22.30 ώρα Ελλάδας) στο Οβάλ Γραφείο τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και αύριο την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, έπειτα από την ομιλία του στην κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατόπιν πρόσκλησης της Νάνσι Πελόζι η οποία θα παραθέσει δεξίωση.
Για παρεμβάσεις με «εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα» μιλούν πρωθυπουργικοί συνεργάτες, ενώ αναμένονται κατ’ ιδίαν επαφές του Μητσοτάκη με προβεβλημένα στελέχη του Κογκρέσου. Ανάμεσά τους ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ, με τον οποίο ο Μητσοτάκης θα έχει, κατά πληροφορίες, δείπνο μακριά από κάμερες.
Ταυτόχρονα το βάρος πέφτει και στις παράλληλες συνομιλίες με αμερικανούς αξιωματούχους των κυβερνητικών στελεχών που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό (Νίκος Δένδιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νίκη Κεραμέως, Κώστας Φραγκογιάννης) για μια σειρά από κρίσιμα χαρτοφυλάκια.
Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει αύριο χωριστές επαφές με τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν, καθώς και με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και ειδικό απεσταλμένο του αμερικανού προέδρου για την κλιματική αλλαγή Τζον Κέρι, ενώ ψηλά στην ατζέντα είναι και το πεδίο της αμυντικής συνεργασίας – και των εξοπλιστικών – με σχετικές διαβουλεύσεις του υπουργού Αμυνας.
Η Αθήνα «διαβάζει» ότι η Ουάσιγκτον επικεντρώνει το ενδιαφέρον στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία και ότι αξιολογεί τις διεθνείς εξελίξεις (και) υπό αυτό το πρίσμα, εξού και ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος, όπως λένε από το περιβάλλον του, να αναδείξει σε όλες τις επαφές του (επίσημες και ανεπίσημες) τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας.
Αυτός άλλωστε «επισφραγίζεται και με την ψήφιση της τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές.
Tρεις φάκελοι
Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο με τρεις φακέλους: Για τα διμερή ζητήματα και την εξέλιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το Ουκρανικό και τις παρενέργειές του, καθώς και τα ελληνοτουρκικά, στον απόηχο και των διαδοχικών προκλήσεων της Άγκυρας.
Ειδικότερα, η πρόθεση της Αθήνας είναι να τεθούν στο τραπέζι πρωτίστως τα διμερή ζητήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Αθήνας – Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1 (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ + ΗΠΑ), η σαφής θέση της Ελλάδας στο Ουκρανικό, αλλά και τα ενεργειακά με ειδικό βάρος, όπως αναμένεται, στα μηνύματα αναβάθμισης του ρόλου της Αλεξανδρούπολης – και ενεργειακά και εμπορικά, πέρα από στρατιωτικά.
Δεδομένο θεωρείται ωστόσο ότι ο Μητσοτάκης θα θέσει και τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας, μιλώντας για κινήσεις που υπονομεύουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ «σε μια εποχή», κατά τον ίδιο, «που απαιτείται να είμαστε ενωμένοι».
Ακόμα και η πρωθυπουργική ομιλία στο Κογκρέσο και οι συναντήσεις του πρωθυπουργού (τόσο με Δημοκρατικούς όσο και με Ρεπουμπλικανούς) αποκτούν νέα διάσταση καθώς από το Κογκρέσο περνούν τα εξοπλιστικά-αμυντικά, όπως και οι διεκδικήσεις της Αγκυρας για την αναβάθμιση ή για την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων.
Ωστόσο η Αθήνα, επιμένοντας στο μήνυμα ότι «δεν ετεροπροσδιορίζεται», δεν θέλει να εγκλωβίσει την ατζέντα των επαφών της στα ελληνοτουρκικά αλλά θα παρουσιάσει τις «καθαρές, σταθερές θέσεις» της Ελλάδας για όλα τα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.
Προσβλέπει επίσης σε σειρά συζητήσεων για εμβάθυνση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας σε θέματα εκπαιδευτικής και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και ζητήματα πράσινης ενέργειας και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής – κάτι που αναμένεται να βάλουν στο τραπέζι και οι ΗΠΑ.
- Ολυμπιακός: Κανείς δεν θα λείψει 3 μέρες
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 49χρονος φιλόλογος – Νοίκιαζε την αποθήκη 16 χρόνια
- Σε αυτό το πάρτι γενεθλίων, έφηβες γιορτάζουν κρυφά στο Αφγανιστάν
- Εσπεριδοειδή: Πτωτική πορεία για την παγκόσμια παραγωγή – Οι προβλέψεις για την Ελλάδα
- Αποκαλύφθηκε το κόστος της στέψης του βασιλιά Κάρολου – Ποιος πλήρωσε τον λογαριασμό