ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25: Δύο τέως σύντροφοι σε διαφορετικές όχθες
Επτά χρόνια πριν οι δύο άνδρες πάλευαν μαζί στην περίφημη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Επτά χρόνια μετά όλα είναι αλλιώς. Μπορούν όμως οι δυο τους να συμπράξουν σε ένα μέτωπο κατά της κυβέρνησης;
Ο Αλέξης Τσίπρας επανεξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τη βάση ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες του 3ου περιπετειώδους συνεδρίου του κόμματός του μαζί βεβαίως με τη νέα ΚΕ ή «συλλογική ηγεσία» όπως τη λέει ο ίδιος. Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα είναι ξανά γραμματέας του ΜέΡΑ25 και η αυριανή τρίτη ημέρα του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του δικού του κόμματος θα εκλέξει και Κεντρική Επιτροπή από όλα τα μέλη του κινήματος.
Επτά χρόνια πριν οι δύο άνδρες πάλευαν μαζί στην περίφημη διαπραγμάτευση με τους δανειστές που λίγο μετά θα κατέληγε σε δημοψήφισμα, συνθηκολόγηση της πρώτης φοράς Αριστερά και τη μεταξύ τους ρήξη. Ο Τσίπρας τότε ως Πρωθυπουργός, ο Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών. Επτά χρόνια μετά όλα είναι αλλιώς. Οι ίδιοι είναι αλλιώς, τα κόμματά τους, το πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει χαμένος στη μετάφραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από το βράδυ της εκλογικής ήττας του 2019 προανήγγειλε την εκλογική με την πολιτική και οργανωτική αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ με όσους τον ψήφισαν. Σχεδίασε τον μετασχηματισμό του κόμματός του. Οχι εύκολα. Και ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει κόμμα εν κινήσει, όπως ο πρόεδρός του το περιγράφει. Θα είναι έτσι ακόμη και το πρωί της Δευτέρας που θα έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές: Η εκλογή προέδρου από τη βάση, νέας ΚΕ και έγκριση νέου Καταστατικού.
Περιοδείες
Ολη την εβδομάδα που πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας συνδύασε τη δομική αντιπολίτευση που θέλει να ασκήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη με περιοδείες ανά τη χώρα αλλά και με τοποθετήσεις στη Βουλή (νομοσχέδιο Υγείας, Αμυντική Συμφωνία). Η ματιά του όμως δεν ήταν απλώς προς τα έδρανα της κυβέρνησης. Ηταν και προς τις κάλπες για πρόεδρο και ΚΕ και με την πίεση της καλής συμμετοχής των πολιτών στις κάλπες του ΚΙΝΑΛ. Αδιαμφισβήτητος ο ίδιος στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ για 14ο χρόνο, ξέρει πως αν υπάρχει μια παγίδα είναι η μικρή συμμετοχή του κόσμου στις κάλπες για το κόμμα του. Ο ίδιος στρατηγικά ενοποιεί εδώ και μέρες την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό με μια καλή μαζική διαδικασία για πρόεδρο και ΚΕ στον ΣΥΡΙΖΑ, κωδικοποιώντας το με το σύνθημα «Στέλνουμε τον λογαριασμό πίσω» με ευθεία αναφορά στο ενεργειακό και τους τσουχτερούς λογαριασμούς της ΔΕΗ – εξάλλου το κόμμα του κατέβασε και τροπολογία για τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Ο Αλέξης Τσίπρας από σήμερα Δευτέρα θα επαναλάβει τη στρατηγική του για προοδευτική διακυβέρνηση και με αίτημα στις κάλπες «να φύγει η δεξιά κυβέρνηση», αποκρούοντας το σενάριο ενός ασθενούς δικομματισμού που θα φέρνει τη ΝΔ ηγεμονικά για χρόνια στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αντιθέσεις
Θα χωρούσε σε ένα τέτοιο μέτωπο το κόμμα του άλλοτε συντρόφου του, Γιάνη Βαρουφάκη; Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στην πρόσφατη διακαναλική του συνέντευξη πως δεν έχει αντιπάλους το ΚΚΕ ή το ΜέΡΑ25 αλλά τη σημερινή κυβέρνηση. «Ρωτήσαμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ: Εστω ότι συγκυβερνούμε. Θα επανεθνικοποιήσουμε τη ΔΕΗ; Σιωπή! Συνυπογράφετε τουλάχιστον να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας; Τσιμουδιά! Φαίνεται πως, όπως η ΝΔ, ακούνε δημοψήφισμα και τρέμουν!» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην κεντρική του ομιλία στο συνέδριο του ΜέΡΑ25 ενώ πρότεινε 7+1 τομές που θεωρεί θεμέλιο μιας προγραμματικής συμφωνία, 7+1 τομές «χωρίς τις οποίες μπορεί να αλλάξει το αμπαλάζ αλλά όχι η ουσία της εξουσίας», όπως συμπλήρωσε. Ποιες; Αμεση κατάργηση Χρηματιστήριου Ενέργειας και επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ, Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή Κατώτατου Μισθού, άμεση κατάργηση του «Ηρακλή» και ίδρυση δημόσιας επιχείρησης διαχείρισης κόκκινων δανείων και νέου Οργανισμού Κοινωνικής Στέγης, καμία εξόρυξη, κανένας αγωγός, κοινωνικοποίηση της δημόσιας Υγείας, της Παιδείας και της Ενημέρωσης, ανάκτηση της δημοκρατικής κυριαρχίας στον κρατικό μηχανισμό και τον δανεισμό και ανεξάρτητη αδέσμευτη εξωτερική πολιτική.
Θα έλεγε κάποιος βέβαια πως το ΜέΡΑ25 απλώς καταθέτει άξονες που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συμπράξει ή για να το κάνει αυτό απαιτεί στροφή ριζική στην πολιτική του. Εξάλλου ο Γιάνης Βαρουφάκης συχνά έχει ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ως μέρος ενός μνημονιακού τόξου αλλά και έχει επανέλθει στο μακρινό 2015 και στην τότε συνθηκολόγηση των τέως συντρόφων του. Το έκανε και στο συνέδριό του αυτές τις ημέρες, επιχειρώντας να μπετονάρει το αριστερό του ακροατήριο όσο και ο εκλογικός χρόνος πυκνώνει και το αντιδεξιό ακροατήριο μινιμάρει τις στοχεύσεις του στο «να φύγει ο Μητσοτάκης».
Οι δύο άλλοτε σύντροφοι, Τσίπρας και Βαρουφάκης, αλιεύουν στην ίδια αντιδεξιά δεξαμενή (τον όρο αντιδεξιά, χρησιμοποίησε ο Γιάνης στο συνέδριο). Για τους πιο επικριτικούς με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της Κουμουνδούρου απλώς επιχειρεί να επανεμφανίσει μια πιο αριστερή σοσιαλδημοκρατία. Για τους ρέκτες των «προοδευτικών συμπράξεων» δυνη
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε
- Οι αθόρυβοι MVP είναι το μυστικό του
- Απάτες υψηλής τεχνολογίας: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο
- Κιλιμάντζαρο: Η συγκινητική ιστορία του Πανάγου – «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»