ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταγγέλλουν τη νέα μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια
Μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ κατά 9.000 σε σχέση με πέρυσι, πριν καν εφαρμοστεί η φετινή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- Η Νικόλ Κίντμαν απαντά με «αγένεια» στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του Babygirl και διχάζει
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ για τη νέα μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια κατά 9.000 λίγο πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις.
«Απεγκλωβίζει νέους από τα πανεπιστήμια»
Η κυβέρνηση συνεχίζει «να απεγκλωβίζει νέους από τα Πανεπιστήμια» νέους σχολίασε δηκτικά η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μερόπη Τζούφη κάνοντας λόγο για δραματική μείωση του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ.
«Η μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ κατά 9.000 σε σχέση με πέρυσι, πριν καν εφαρμοστεί η φετινή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και οι νέοι συντελεστές βαρύτητας, επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση της ΝΔ εργάζεται μεθοδικά για τη συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» τονίζει η Μερόπη Τζούφη και προσθέτει:
«Μετά την περσινή εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, τον αποκλεισμό 20.000 υποψηφίων και τις χιλιάδες κενές θέσεις ειδικά στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, το υπουργείο Παιδείας «επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος». Η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων για το 2022, δηλαδή των διαθέσιμων θέσεων, επιφύλασσε μια μείωση-ρεκόρ από το 2011 μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μείωση της τάξης του -11,2% σε σχέση με την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά».
Διαβάστε επίσης Πανελλαδικές 2022: Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις βάσεις εισαγωγής
Αποκλεισμός
«Λίγες μόλις ημέρες πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις, το υπουργείο Παιδείας δε διστάζει να αναστατώσει τους μαθητές και τις μαθήτριες, τις οικογένειές τους, αλλά και τα ίδια τα ΑΕΙ, στέλνοντας μήνυμα πως ήδη έχει καταστρώσει τον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων. Μάλιστα, η μείωση των θέσεων κατά 9.021 πρόκειται να αυξήσει περαιτέρω τον αριθμό των νέων που θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» συμπληρώνει η αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως επισημαίνει, «η υπουργός Παιδείας, με θράσος και μανία απέναντι στα δημόσια ΑΕΙ, έχει δηλώσει πως στόχος είναι «να απεγκλωβιστούν οι νέοι από τα Πανεπιστήμια». Όμως έφτασε η ώρα να απεγκλωβιστεί η δημόσια Παιδεία από την ίδια και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρώτο μέλημα της επόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και η αποκατάσταση των συσσωρευμένων αδικιών που επιβλήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης».
Διαβάστε επίσης Υπ. Παιδείας: Αγωγή κατά ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για την απεργία κατά τη διάρκεια των εξετάσεων της «Ελληνικής PISA»
Ένα ακόμα ταξικό εμπόδιο
«Δυο εβδομάδες πριν την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων και το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει ακόμα έναν «κόφτη» -ένα νέο ταξικό εμπόδιο- στην προσπάθεια χιλιάδων μαθητών και μαθητριών να εισαχθούν στα πανεπιστήμια, φορτώνοντάς τους με επιπλέον άγχος», επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ.
«Μετά την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, μετά την ουσιαστική απουσία βοήθειας στους μαθητές του Λυκείου, μετά την εισαγωγή της Τράπεζας Θεμάτων που έχει συναντήσει την κατακραυγή μαθητών και εκπαιδευτικών, τώρα μειώνει κατά 9.000 τους εισακτέους, κυρίως στα πανεπιστήμια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε συνθήκες επέλασης της ακρίβειας και με τη φοιτητική μέριμνα πλήρως υποβαθμισμένη, η εισαγωγή ιδιαίτερα σε πανεπιστήμια εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας σφίγγει παραπέρα τη θηλιά στη λαϊκή οικογένεια, δημιουργεί νέους ταξικούς εκβιασμούς και αποκλεισμούς», προσθέτει το σχόλιο του κόμματος και καταλήγει:
«Διέξοδος, από τη συνεχόμενη ανακύκλωση ταξικών εμποδίων στη μόρφωση των μαθητών, είναι να ξεμπερδεύουμε με το σχολείο των ταξικών αποκλεισμών και του ανταγωνισμού, με το πανεπιστήμιο που βλέπει τους φοιτητές σαν πελάτες. Με τους αγώνες μας και με ισχυρό ΚΚΕ παντού, να ανοίξει ο δρόμος για την κοινωνία όπου το όνειρο για μόρφωση δεν θα φορτώνει με άγχος, αλλά θα δίνει ελπίδα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις