Πόλεμος στην Ουκρανία: Διάλογοι του πληρώματος του «Moskva» λίγο πριν βυθιστεί – «Το πλοίο χτυπήθηκε δυο φορές»
Ηχητικό ντοκουμέντο με τις αντιδράσεις του πληρώματος αμέσως μετά το χτύπημα στη ρωσική ναυαρχίδα. Μέλος του πληρώματος ακούγεται στην ηχογράφηση να λέει ότι το πλοίο χτυπήθηκε δύο φορές
- Καταδικάζουν την επίθεση κατά του Κρίστιαν Λίντνερ Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες
- Ο Αλέξης Κούγιας απαντά στα σχόλια για την εικόνα του: «Είναι γνωστό το πρόβλημα υγείας μου»
- «Πληρωμένη απάντηση» της πρόεδρου του Μεξικού στον Τραμπ: «Γιατί όχι Αμέρικα Μεξικάνα»
- «Είστε τρελοί!»: Θα υποδυθεί η Αριάνα Γκράντε την Όντρεϊ Χέπμπορν σε βιογραφική ταινία;
Μέλος του πληρώματος του ρωσικού πολεμικού πλοίου Moskva φαίνεται πανικόβλητο να καλεί σε βοήθεια πριν το πλοίο βυθιστεί σε μια νέα ηχητική καταγραφή, που είδε το φως της δημοσιότητας.
«Το πλοίο γέρνει, δεν μπορούμε να κινηθούμε»
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ουκρανικού στρατού, το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι από τη στιγμή που βυθίστηκε το καταδρομικό 12.490 τόνων. Το μέλος του πληρώματος ακούγεται στην ηχογράφηση να λέει ότι το πλοίο χτυπήθηκε δύο φορές και τώρα γέρνει στο πλάι. «Το πλοίο γέρνει, έχει κλίση 30 μοίρες, δεν μπορούμε να κινηθούμε», λέει χαρακτηριστικά.
Η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας βυθίστηκε στα μέσα Απριλίου και η Ουκρανία υποστήριξε ότι έπληξε το καταδρομικό με πυραύλους επιφανείας Neptun. Η Μόσχα το διέψευσε, ανακοινώνοντας πως το πλοίο βυθίστηκε εξαιτίας πυρκαγιάς και έκρηξης μέρους του οπλισμού που έφερε στο κατάστρωμα.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ναύαρχος Ιγκόρ Οσίποφ, «δεν έχει εμφανιστεί ζωντανός» μετά τη βύθιση του Moskva, με τη Ρωσία να αρνείται ότι σκοτώθηκε στο πλοίο.
Διαβάστε επίσης Ρωσία: Απειλεί να αναπτύξει πυρηνικά όταν εμφανιστούν νατοϊκές βάσεις σε Σουηδία και Φινλανδία
Διαβάστε επίσης Ιμπραήμ Καλίν για Ουκρανία: Η Τουρκία πρέπει να διατηρήσει μια διπλωματική ισορροπία για να διευκολύνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες
Το Moskva είναι το μεγαλύτερο ρωσικό πολεμικό πλοίο που βυθίστηκε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το πρώτο παρόμοιου μεγέθους μετά το ARA General Belgrano κατά τη διάρκεια του πολέμου των Φόκλαντς το 1982.
Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού τέθηκε σε υπηρεσία το 1983, όταν ονομαζόταν Slava («Δόξα»). Μετονομάστηκε («Μόσχα») μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, ανθυποβρυχιακά όπλα και αντιαεροπορικά συστήματα (το θαλάσσιο αντίστοιχο του επίγειου συστήματος S-300), το καταδρομικό αναπτύχθηκε στη Μαύρη Θάλασσα για να εγγυάται την αντιαεροπορική άμυνα των υπολοίπων ρωσικών πολεμικών ανοικτά των ουκρανικών ακτών και της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις