Το σουηδικό κοινοβούλιο στηρίζει την αίτηση του κυβερνώντος κόμματος για το ΝΑΤΟ
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται η Αντερσον, διευκρινίζει ότι είναι αντίθετο στην εγκατάσταση μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της αποφάσισε επισήμως να προχωρήσει σε αίτημα προς το ΝΑΤΟ ώστε να γίνει η χώρα πλήρες μέλος της συμμαχίας.
Η ίδια τόνισε ότι η διαδικασία για την ένταξη της χώρας ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ δεν θα διαρκέσει πάνω από ένα χρόνο.
Πρόκειται για ιστορική απόφαση, καθώς η Σουηδία εγκαταλείψει μία πρακτική αποφυγής στρατιωτικών συμμαχιών που ξεπερνά τα 200 χρόνια.
«Υπάρχει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ» είπε η Άντερσον μετά τη σημερινή συζήτηση στο κοινοβούλιο και πρόσθεσε: «Το καλύτερο πράγμα για τη Σουηδία και τον σουηδικό πληθυσμό είναι να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».
Η Σουηδία, όπως η Φινλανδία, παρέμεινε ουδέτερη σε όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά οι σχέσεις της με το ΝΑΤΟ έγιναν πιο στενές μετά τη σοβιετική κατάρρευση.
Η κοινή γνώμη και στις δύο χώρες ήταν κατηγορηματικά κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετά την οποία οι δημοσκοπήσεις έδειξαν μια δραματική αλλαγή υπέρ της ένταξης.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται η Αντερσον, διευκρινίζει πάντως ότι είναι αντίθετο στην εγκατάσταση μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Σουηδίας, δύο στοιχεία που δεν αποτελούν προϋποθέσεις για την ένταξη μίας χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία.
Διπλωμάτες μεταβαίνουν στην Αγκυρα
Προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη της χώρα στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία στέλνει διπλωμάτες στην Αγκυρα, δήλωσε ο σουηδός υπουργός Άμυνας Πέτερ Χούλτκβιστ.
«Θα στείλουμε μια ομάδα διπλωματών για να διεξαγάγουν συνομιλίες και να έχουν ένα διάλογο με την Τουρκία, ώστε να δούμε πώς μπορεί αυτό να διευθετηθεί και περί τίνος ακριβώς πρόκειται» δήλωσε ο Χούλτκβιστ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT.
Η Τουρκία λέει πως θέλει από τις σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν κουρδικές μαχητικές οργανώσεις που είναι παρούσες στις επικράτειές τους και να άρουν απαγορεύσεις που επιβάλλουν στις πωλήσεις ορισμένων όπλων προς την Τουρκία.
Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ εκφράζουν την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί έγκριση και από τα 30 μέλη της συμμαχίας και από τα κοινοβούλιά τους, όμως διπλωμάτες λένε πως ο Ερντογάν θα δεχθεί πιέσεις για να υποχωρήσει, καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενισχύσουν σημαντικά το ΝΑΤΟ στη Βαλτική θάλασσα.
Πούτιν για Φινλανδία – Σουηδία: Θα απαντήσουμε στην επέκταση του ΝΑΤΟ
Προηγουμένως, η ρωσική ηγεσία φρόντισε να στείλει το μήνυμα πως η Δύση δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες ότι η Μόσχα απλώς θα κάτσει και θα ανεχθεί τη επέκταση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Προειδοποίησε, παράλληλα, ότι αυτή η νατοϊκή επέκταση είναι μια λάθος κίνηση που πρόκειται να προκαλέσει στρατιωτική ένταση.
Μιλώντας από το βήμα της Συνόδου του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε το μήνυμα ότι η επέκταση των νατοϊκών στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα απαιτούσε απάντηση από τη Μόσχα.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν έχει άλλα προβλήματα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, πλην όμως αναγνώρισε ως πρόβλημα την επέκταση του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας πως απέναντι σε αυτήν την επέκταση θα υπάρξουν ρωσικές αντιδράσεις.
«Δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχτούμε – και το ίδιο ισχύει για τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον και άλλες πρωτεύουσες του ΝΑΤΟ», δήλωσε σήμερα, από την πλευρά του, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.
Ο Ριαμπκόφ αποκήρυξε ως λάθος τις αποφάσεις του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης να ενταχθούν στη συμμαχία.
«Το γενικό επίπεδο στρατιωτικής έντασης θα ενταθεί, η προβλεψιμότητα σε αυτό τον τομέα θα μειωθεί. Είναι κρίμα που η κοινή λογική θυσιάζεται σε κάποια φανταστική πρόβλεψη σχετικά με το τι πρέπει να γίνει σε αυτή την εξελισσόμενη κατάσταση» είπε ο Ριαμπκόφ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις