Ακριδοκηλίδες: Επεμβάσεις για έγκαιρη αντιμετώπιση – Πώς εντοπίζονται
Αν η αντιμετώπιση των ακρίδων δεν γίνει στο στάδιο που αυτές είναι άπτερες, ακίνητες και συγκεντρωμένες σε σμήνη, τότε τα αποτελέσματα είναι επισφαλή
Η περίοδος αυτή είναι κατάλληλη για τον εντοπισμό των ακριδοκηλίδων αλλά και την έγκαιρη αντιμετώπισή τους.
Συγκεκριμένα, σε επιτόπιους ελέγχους που διενεργήθηκαν από την ΔΑΟΚ Αργολίδας σε αγρούς και ακαλλιέργητες εκτάσεις πεδινών και ημιορεινών περιοχών βρέθηκαν διάσπαρτα, ακόμη ελάχιστα άτομα πτερωτών ακρίδων μικρού μεγέθους.
Πιθανόν οι ακρίδες αυτές που παρατηρήθηκαν και το καλοκαίρι και το φθινόπωρο 2021 σε πεδινές καλλιέργειες του Αργολικού κάμπου (εσπεριδοειδή, βερικοκιές και κηπευτικά) οφείλονται σε μετακινήσεις φτερωτών ατόμων που εκκολάφθηκαν στο τέλος της άνοιξης σε ορεινές περιοχές. Το είδος ακρίδας Callitamus italicus που ενδημεί στην περιοχή, προσδιορίστηκε στα δείγματα ατόμων του εντόμου που στάλθηκαν από την ΔΑΟΚ ΠΕ Αργολίδας στον Δρ. Αντώνη Τσαγκαράκη επίκουρο καθηγητή Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που έχει μεγάλη εμπειρία στην επιτυχημένη αντιμετώπιση των ακρίδων.
Οι ακρίδες γεννούν τα αυγά τους στο έδαφος μέσα σε χαρακτηριστικές θήκες, τα οποία εκκολάπτονται την άνοιξη σταδιακά με διαφορά 3-5 ημέρες, η μία εκκόλαψη από την άλλη και τα νεαρά άτομα σχηματίζουν τις ακριδοκηλίδες.
Τα έντομα των πρώτων σταδίων είναι μικρά, μαύρα, άπτερα και σχηματίζουν σμήνη (εικόνες 1,2,3). Όπως είναι γνωστό αυτό είναι το κατάλληλο στάδιο για αποτελεσματική αντιμετώπιση των ακρίδων. Δηλαδή πριν αυτές αποκτήσουν φτερά και αρχίσουν να μετακινούνται σε κοντινές καλλιέργειες και στη συνέχεια απομακρυσμένες από τις αρχικές εστίες.
Για διευκόλυνση των καλλιεργητών στην ανίχνευση των ακριδοκηλίδων παρουσιάζονται παρακάτω αντίστοιχες φωτογραφίες
Η ΔΑΟΚ Αργολίδας, επισημαίνει την αναγκαιότητα έγκαιρης εντόπισης των ακρίδων αυτό το διάστημα, στις αρχικές τους θέσεις, όσο δεν έχουν φτερά. Ιδιαίτερη προσοχή στην αναζήτηση των ακριδοκηλίδων πρέπει να δοθεί σε ακαλλιέργητες εκτάσεις, που αυτές επιλέγουν να γεννήσουν τα αυγά τους. Επιπλέον ανίχνευση χρειάζεται να γίνει και στις ασκεπείς εκτάσεις που συνορεύουν με καλλιέργειες (δενδρώδεις και κηπευτικά) που τα προηγούμενα χρόνια οι πληθυσμοί των ακρίδων ήταν σημαντικοί, έτσι ώστε οι παραγωγοί να επέμβουν νωρίς πριν οι ακρίδες αποκτήσουν φτερά και μετακινηθούν στα κτήματά τους.
Αν η αντιμετώπιση των ακρίδων δεν γίνει στο στάδιο που αυτές είναι άπτερες, ακίνητες και συγκεντρωμένες σε σμήνη, τα αποτελέσματα είναι επισφαλή αφού αυτές πετάνε και διαφεύγουν. Επιπλέον προκαλείται περιβαλλοντική και οικονομική επιβάρυνση αφού χρειάζονται συνεχείς ψεκασμοί σε όλη την έκταση της καλλιέργειας.
Συστήνεται μετά την επισήμανση των ακριδοκηλίδων να γίνει ψεκασμός πρώτα γύρω από αυτές για να εμποδιστούν οι μικρές ακρίδες να φύγουν και μετά στο κέντρο.
- Συρία: Οι ερευνητές του ΟΗΕ ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου
- Αυτό είναι το λογότυπο του Κινήματος Δημοκρατίας – Το αποκάλυψε ο Κασσελάκης
- LIVE: Μόντσα – Γιουβέντους
- Αταλάντα – Έμπολι 3-2: Λύτρωσε την «Ντέα» ο Ντε Κετελάρε (vid)
- Εξάρχεια: «Δεν είναι η πρώτη φορά» – Περιγραφές σοκ από την επίθεση 33χρονου σε 29χρονη
- ΠΑΟΚ – Ατρόμητος 3-0: Μια άδικη αποβολή έγραψε την ιστορία του παιχνιδιού