ΔΟΕ: Πώς κινήθηκε το εμπόριο ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών
Στοιχεία από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας για τους πρώτους μήνες της σεζόν 2021/22
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου με την Ουκρανία
- Η «οδυνηρή» χριστουγεννιάτικη φωτογραφία του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Αυξημένο παρουσιάζεται το εμπόριο επιτραπέζιων ελιών εντός της ΕΕ κατά τους πρώτους μήνες της καλλιεργητικής περιόδου 2021/22, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Διεθνές Συμβουλίου Ελαιοκομίας (ΔΟΕ). Αντίθετα, μείωση παρουσιάζεται στο εμπόριο ελαιολάδου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΕ οι εισαγωγές επιτραπέζιας ελιάς μειώθηκαν κατά 19% στην Αυστραλία, 26% στη Βραζιλία και 18% στον Καναδά σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους. Αύξηση όμως κατα 4% σημείωσαν οι εισαγωγές στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, τους πρώτους πέντε μήνες της καλλιεργητικής περιόδου 2021/22 (Σεπτέμβριος 2021-Ιανουάριος 2022), η εμπορία εντός της ΕΕ αυξήθηκε κατά 13% και οι εισαγωγές εκτός ΕΕ μειώθηκαν κατά 11% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.
Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει το εμπόριο επιτραπέζιων ελιών για την καλλιεργητική περίοδο 2021/22 (Σεπτέμβριος 2021-Φεβρουάριος 2022)
Το εμπόριο ελαιολάδου
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του ΔΟΕ, οι εισαγωγές ελαιολάδου μειώθηκαν κατά 14% στην Αυστραλία, 24% στη Βραζιλία, 40% στον Καναδά, 22% στη Ρωσία και 11% στις ΗΠΑ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.
Αυξημένες όμως, παρουσιάζονται οι εισαγωγές στην Ιαπωνία κατά 11% και κατά 8% στην Κίνα.
Το πρώτο τετράμηνο της καλλιεργητικής περιόδου 2021/22, το εμπόριο εντός της ΕΕ μειώθηκε κατά 1% και οι εξωκοινοτικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει το εμπόριο ελαιολάδου και πυρηνελαίου σε οκτώ χώρες κατά τους πρώτους πέντε μήνες του καλλιεργητικού έτους 2021/22.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις