Αφήστε το φούτερ στο σπίτι – Οι ενδυματολογικοί κώδικες στα εστιατόρια επέστρεψαν
Πολλοί ιδιοκτήτες στις ΗΠΑ στοιχηματίζουν ότι οι Αμερικανοί θέλουν να επιστρέψουν τα dress codes. Έχουν όμως και οι πολίτες τον ίδιο ενθουσιασμό;
Μια βραδιά με ασυνήθιστη ζέστη στο West Village της Νέας Υόρκης, ενώ άλλοι πολίτες έβγαζαν βόλτα τα σκυλιά τους έξω με αθλητικά παπούτσια και μπλουζάκια, μια οικογένεια καθόταν σε ένα εστιατόρια, ντυμένη με κομψά σακάκια.
Λίγο πιο πέρα ένα ζευγάρι φορούσε μπλε κοστούμια και παπούτσια φρεσκογυαλισμένα.
Όταν για μια στιγμή κάποιοι σταμάτησαν απ΄έξω για να ρίξουν μια ματιά στο μενού, το θέαμα ήταν συγκλονιστικό.
Ο λόγος; Φορούσαν τζιν.
Δεν ήταν τυχαίο ότι όλοι σε αυτό το εστιατόριο, το Les Trois Chevaux, ήταν ενθουσιασμένοι. Μία ημέρα νωρίτερα είχαν λάβει ένα μήνυμα με συγκεκριμένες οδηγίες για το dress code.
«Στο Les Trois Chevaux, σεβόμαστε το στυλ και τη φινέτσα που μπορεί να αποδοθεί μόνο στο να έχεις το θάρρος να είσαι στη Νέα Υόρκη. Περιμένουμε από τους καλεσμένους μας να φτάσουν με την κατάλληλη ενδυμασία για το δείπνο και να γιορτάσουν το στυλ του κέντρου της Νέας Υόρκης. Απαγορεύονται αυστηρά τα τζιν, τα σορτς και τα αθλητικά παπούτσια. Οι πελάτες παρακαλούνται να φορούν σακάκια. Για όσους δεν έχουν, θα τους παραχωρηθεί. Σίγουρα, απαγορεύονται και οι παντόφλες», έγραφε χαρακτηριστικά το μήνυμα.
«Αυτό που πραγματικά μου έχει λείψει στη Νέα Υόρκη τα τελευταία πέντε – έξι χρόνια είναι αυτό το παλιομοδίτικο ύφος που αγαπώ. Είναι σημαντικό να το επαναφέρουμε αυτό», είπε σε συνέντευξή της η ιδιοκτήτρια του Les Trois Chevaux, Angie Mar.
Είναι αλήθεια πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι Αμερικανοί άφησαν στην άκρη τα κομψά παντελόνια τους και τα αντικατέστησαν με casual ρούχα.
Τώρα όμως ήρθε η ώρα να επιστρέψουν τα οι dress codes.
Τα τελευταία δύο χρόνια, αρκετά εστιατόρια στις ΗΠΑ έχουν ανοίξει με αναμενόμενες πολιτικές ντυσίματος.
Άλλα έχουν αυστηρούς ενδυματολογικούς κώδικες και άλλα λίγο ασαφείς. Κάποια άλλα πάλι αφήνουν την επιλογή στους πελάτες.
«Όπου κι αν πήγαμε, οι άνθρωποι κυκλοφορούσαν με φόρμες και μπλουζάκια και τα μαλλιά τους δεν ήταν φτιαγμένα», δήλωσε η Rosea Grady, η γενική διευθύντρια του εστιατορίου Thirteena High-End του Χιούστον.
«Εμείς θέλουμε το Thirteen να είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Ένας ενδυματολογικός κώδικας συμπληρώνει το πολυτελές περιβάλλον. Το εστιατόριο είναι πανέμορφο και η ταπετσαρία μας είναι από την Gucci», πρόσθεσε η ίδια.
Για άλλους ιδιοκτήτες οι ενδυματολογικοί κώδικες φαίνονται αντιφατικοί, καθώς ζούμε σε μια εποχή που οι πελάτες αντιδρούν για άλλες οδηγίες, όπως για παράδειγμα η χρήση μάσκας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για περιορισμούς στον τρόπο που θα ντυθούν.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Eric Ripert. Ο σεφ και συνιδιοκτήτης του Le Bernardin, στο Μανχάταν, εγκατέλειψε την απαίτηση για τους άνδρες να φορούν παλτό επειδή είναι ανθυγιεινό να μοιράζονται τα παλτά του εστιατορίου.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια οι κώδικες ένδυσης έχουν επικριθεί και πολλοί έχουν αναφέρει ότι χρησιμοποιούνται ως κρυφό μέσο διακρίσεων και μεταχείρισης των πελατών.
Τον περασμένο μήνα, η πρώην δήμαρχος της Ατλάντα, Keisha Lance Bottoms, κατήγγειλε ότι την έδιωξαν από εστιατόριο επειδή φορούσε κολάν και σε tweet της αναρωτήθηκε αν έκαναν το ίδιο και μία άλλη γυναίκα, την οποία δεν είδε να φεύγει από το μαγαζί. Τελικά ο υπεύθυνος της ζήτησε συγγνώμη και ανανέωσε το dress code ενώ επανεκπαίδευσε το προσωπικό για να τον εφαρμόσει σωστά.
Ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις στις ΗΠΑ έχουν παρέμβει ακόμη και για να καταδικάσουν έναν κώδικα ένδυσης.
Το καλοκαίρι του 2020, το δημοτικό συμβούλιο της Βαλτιμόρης εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητούσε από τον όμιλο εστιατορίων Atlas να καταργήσει τον κώδικα ένδυσης, αφού μια γυναίκα και ο γιος της, που φορούσαν αθλητικά ρούχα, αποκλείστηκαν από την είσοδο στο Ouzo Bay, ενώ ένα άλλο παιδί ντυμένο ομοίως γευμάτιζε ήδη.
Πάντως, πολλοί εστιάτορες επισημαίνουν ότι η ενδυματολογική τους πολιτική είναι ευρέως διατυπωμένη, ώστε να μη θεωρηθεί ως ρατσιστικά κωδικοποιημένη ή συγκεκριμένη ως προς το φύλο.
Ορισμένοι δε, επιτρέπουν πιο casual ενδυμασία, όπως τζιν, κοντές μπλούζες και μίνι φούστες.
Άλλοι πελάτες δεν ενοχλούνται με τα dress codes και συμμορφώνονται με αυτά ενώ άλλοι αντιδρούν.
Η Priscilla Von Sorella, σχεδιάστρια μόδας στο Μανχάταν, δήλωσε ότι μπορεί να ντύνεται όμορφα για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της στο εστιατόριο.
«Τα εστιατόρια έχουν υποφέρει πραγματικά πολύ τα τελευταία δύο χρόνια. Όταν μπαίνεις στο κατάστημα, ειδικά αν είναι ένα πιο ωραίο, είναι ένας τρόπος να δείξεις την εκτίμηση σου και τον σεβασμό σου», υπογράμμισε σχετικά.
Από την άλλη, πολλοί πελάτες κάνουν παράπονα ότι όταν ντύνονται με επίσημο τρόπο νιώθουν λες και πηγαίνουν σε κάποια λέσχη μόνο για συγκεκριμένα μέλη και όχι σε κάποιο εστιατόριο.
«Είναι δύσκολο να διαχωρίσουμε τους ενδυματολογικούς κώδικες από την ιστορία τους και να τους χαρακτηρίσουμε ως εργαλεία ελέγχου. Αν και υπήρχαν από παλιά, οι σύγχρονες εκδοχές τους πολλαπλασιάστηκαν στα μέσα του 20ου αιώνα, όταν τα πρότυπα για την κατάλληλη δημόσια ενδυμασία άρχισαν να χαλαρώνουν», παρατηρεί επί του θέματος ο κ. Τόμσον Φορντ, καθηγητής Νομικής του Στάνφορντ.
Πηγή: nytimes.com
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου