Μεταρρυθμίσεις στην υγεία για να αντέξουμε τη δαπάνη της καινοτομίας
Πρόσθετο έλλειμμα 300 εκατ. ευρώ από τη μη καταβολή του clawback τοις μετρητοίς, επιφύλαξε η Eurostat για τη χώρα μας - Έρχονται μεταρρυθμίσεις για να μπορέσουν να καλυφθούν οι δαπάνες σε καινοτόμα φάρμακα
Σημαντικές δυσκολίες στα οικονομικά των κρατών φέρνουν οι νέες θεραπείες, οι οποίες κατ΄ αρχήν είναι ακριβές, όμως την ίδια στιγμή μας κάνουν να ζούμε περισσότερο, αυξάνοντας έτσι το δημοσιονομικό κόστος από την καταβολή συντάξεων και τη ζήτηση νέων υπηρεσιών υγείας που στο σύνολό τους είναι ακριβές.
Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς, ώστε να καλύπτονται τα δημοσιονομικά κενά που δημιουργούνται.
Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν δεκτά επενδυτικά σχέδια της φαρμακευτικής βιομηχανίας της χώρας μας ύψους 600 εκατ. ευρώ ως το 2024, από τα 250 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, με απόφαση του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα σχέδια θα περιλαμβάνουν προώθηση κλινικών μελετών, δημιουργία ερευνητικών κέντρων και μονάδων παραγωγής.
Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στο Περιστύλιο του Ζαππείου. Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην Eurostat, σύμφωνα με την οποία το έλλειμμα της χώρας είναι αυξημένο επιπλέον κατά 300 εκατ. ευρώ, από το clawback, την υποχρεωτική επιστροφή των φαρμακευτικών επιχειρήσεων η οποία δεν πληρώνεται τοις μετρητοίς.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε στο in.gr ότι για το αναπτυξιακό clawback,θα γίνει ένα overbooking ώστε να γίνουν δεκτές προτάσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ, όμως αναμένεται να απορριφθούν στην πορεία μη επιλέξιμες δαπάνες ύψους 50-60 εκατ. ευρώ.
Στην ομιλία του, ο κ. Σκυλακάκης επισημαίνοντας ότι η συνεχώς αυξανόμενη φαρμακευτική δαπάνη δεν είναι βιώσιμη, έκανε λόγο για ανάγκη βαθύτερων μεταρρυθμίσεων σε ορίζοντα εξαμήνου, με πρώτα μέτρα τον φάκελο του ασθενή και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.
Νέες θεραπείες
Παράλληλα όμως, τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η αγωγή πρόληψης, ώστε λιγότεροι άνθρωποι να χρειάζονται νέες θεραπείες, ενώ υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρόληψης πρόσθεσε πως αποκλείεται ιδιώτες να καταφέρουν να πληρώσουν τις θεραπείες αυτές, οι οποίες παρέχονται μέσω του συστήματος υγείας.
Στην ίδια κατεύθυνση, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στις νέες θεραπείες που εξαιτίας τους πολλές ασθένειες έχουν μετατραπεί σε χρόνια νοσήματα, ενώ παραδέχθηκε ότι το clawback, το οποίο θεσπίστηκε το 2012 στην περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης, τώρα, λειτουργεί ως ανάχωμα στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Για το λόγο αυτό, σημείωσε πως νομοθετήθηκε η ρήτρα συνυπευθυνότητας, ενισχύεται το αναπτυξιακό clawback, ενώ μιλώντας για τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, έδωσε προτεραιότητα στα θεραπευτικά πρωτόκολλα, μέσω των οποίων θα φανούν οι πραγματικές ανάγκες που θα πρέπει να πληρώνονται, ώστε «να φτάνει το κατάλληλο φάρμακο στον κατάλληλο ασθενή, στον κατάλληλο χρόνο».
Μιλώντας για τον προσωπικό γιατρό, επεσήμανε την παρακολούθηση του προφίλ του ασθενή και σε θέματα συνταγογράφησης, λέγοντας πως θα καθιερωθούν «κόφτες» συνταγογράφησης, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως από την εφαρμογή των μέτρων αλλά και των νέων θεραπευτικών σχημάτων, θα φανεί η προστιθέμενη αξία των νέων φαρμάκων, τόσο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, όσο και στον οικονομικό τους αντίκτυπο από τη χρήση τους.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στην έκδοση τριών υπουργικών αποφάσεων που θα αφορούν την παροχή κινήτρων στους γιατρούς για την εγγραφή όσο το δυνατόν περισσότερων ασθενών στο σύστημα, προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενή και να δημιουργηθούν τα ανάλογα προφίλ ασθενών.
Κοινωνικός εταίρος
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, λέγοντας πως ο Σύνδεσμος αποτελεί εδώ και 40 χρόνια κοινωνικό εταίρο που εκπροσωπεί το 95% της φαρμακευτικής αγοράς της χώρας και συνεισφέρει με 6,7 δισ. ευρώ ή το 3,6% του ΑΕΠ της χώρας. Πρόκειται για έναν κλάδο με εξαγωγική δραστηριότητα σε 140 χώρες και σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες.
Αναφερόμενος στα επενδυτικά σχέδια του κλάδου, είπε χαρακτηριστικά πως «υπάρχει έδαφος και υπάρχει και διάθεση». Παράλληλα αναφέρθηκε στα προγράμματα κοινωνικής υπευθυνότητας του συνδέσμου αλλά και των μελών του, καθώς και στην κάλυψη των δημόσιων δομών υγείας στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας.
Καταλήγοντας επεσήμανε ότι στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη λειτουργεί η κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας με την προστασία των νέων μορίων, σημειώνοντας πως η κατοχύρωση της πατέντας πρέπει να διατηρηθεί και να συντηρηθεί στην Ευρώπη, ενώ αναφερόμενος στη χώρα μας, σημείωσε πως για την πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία, πρωτίστως πρέπει να προωθηθούν οι απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές.
- Κιλιμάντζαρο: Η συγκινητική ιστορία του Πανάγου – «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»
- Το σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου για τα ΝΕΑ 3/1/2025
- Ισραήλ: Βετεράνοι κατηγορούν τον στρατό για «εγκληματικά ανήθικες» ενέργειες στη Γάζα
- Χάιντι Κλουμ: Υποδέχθηκε τον νέο χρόνο αγκαλιά με τον Τομ Κάουλιτζ – Τα τρυφερά λόγια για εκείνον
- Το σκίτσο της Εφης Ξένου για τα ΝΕΑ 3/1/2025
- Άδωνις Γεωργιάδης: Αναγνωρίζω την ταλαιπωρία που προκαλεί ο χρόνος αναμονής στις εφημερίες