Μωυσής Ελισάφ: «Φύγαμε από τη λακκούβα και την καμένη λάμπα
Ο δήμαρχος Ιωαννίνων εξηγεί στα «ΝΕΑ» με ποιον τρόπο η πανδημία άλλαξε τις προτεραιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μιλάει για το πρόγραμμα εξωστρέφειας της πόλης
Η πανδημία άλλαξε τις προτεραιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Φύγαμε από τη λακκούβα, την καμένη λάμπα και το σπασμένο πεζοδρόμιο.
Μεριμνήσαμε με τις κοινωνικές μας υπηρεσίες να εξυπηρετήσουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τους ηλικιωμένους» εξηγεί ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, χωρίς αυτό, βέβαια, να σημαίνει πως έμειναν πίσω έργα και παρεμβάσεις, αλλά και η διαρκής ανάγκη για αναβάθμιση των υποδομών.
Από την πρώτη μέρα εκλογής σας αποφασίσατε να απαντάτε απευθείας στους δημότες και να έχετε ανοιχτές πόρτες…
Η Αυτοδιοίκηση από τη φύση και τον ρόλο της είναι ο βαθμός διοίκησης που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη. Σκοπός είναι να βρίσκεται και δίπλα στον πολίτη. Η καθημερινή επαφή μάς κάνει καλύτερους και πιο αποτελεσματικούς. Λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας ζήσαμε την πρωτόγνωρη κατάσταση με την πανδημία και την πρώτη καθολική καραντίνα. Εκεί η ανάγκη να βρεθούμε δίπλα στους πολίτες έγινε μεγαλύτερη. Οι προτεραιότητες άλλαξαν. Φύγαμε από τη λακκούβα, την καμένη λάμπα και το σπασμένο πεζοδρόμιο. Μεριμνήσαμε με τις κοινωνικές μας υπηρεσίες να εξυπηρετήσουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τους ηλικιωμένους. Να υπάρξει πρόνοια για τα φάρμακά τους, για τα είδη πρώτης ανάγκης.
Σταδιακά επανήλθαμε στην κανονικότητα. Ετσι επανέρχεται και η επικοινωνία με τους πολίτες. Εχουμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και μέσω αυτής θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί.
Ποια έργα που έχετε δρομολογήσει πιστεύετε πως θα αλλάξουν την όψη της πόλης;
Η αλήθεια είναι ότι το διάστημα αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη δεκάδες έργα, μικρά και μεγάλα. Μία δέσμη παρεμβάσεων που πραγματοποιείται στο Κάστρο σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων θα μετατρέψει την περιοχή σε ένα ανοιχτό Πάρκο Πολιτισμού. Το Κάστρο είναι σημείο αναφοράς για τα Γιάννενα και τα έργα αυτά πραγματικά θα αναδείξουν τη φυσιογνωμία του.
Επίσης, μία μεγάλη παρέμβαση που δρομολογούμε και θα αλλάξει την εικόνα του λεκανοπεδίου είναι η ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα. Ο φάκελος του έργου έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αναμένουμε την έγκρισή του για τη μετατροπή του σε πυρήνα αθλητισμού, πολιτισμού και ψυχαγωγίας.
Εχουμε σε εξέλιξη ένα ακόμη σημαντικό έργο, το «Κέντρο για το Παιδί». Πρόκειται για τον χώρο του παλιού Ασύλου Ανιάτων, ο οποίος μετατρέπεται σε κέντρο που θα καλύψει κοινωνικές ανάγκες της περιοχής μας. Παράλληλα, ο χώρος αυτός που βρίσκεται στον αστικό ιστό θα αποδοθεί στη γειτονιά.
Τέλος, στον δήμο μας παραχωρήθηκε από την ΕΤΑΔ, ύστερα από μία δύσκολη και επίπονη διαδικασία, το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από την πλευρά μας έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία ώστε το κτίριο αυτό να μετατραπεί σε σύγχρονο διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο, κάτι που έχει απόλυτη ανάγκη η πόλη.
Ποιες είναι οι βασικές ανάγκες των Ιωαννίνων;
Τα Γιάννενα αποτελούν μία μεγάλη πόλη που αναπτύσσεται. Οι ανάγκες, λοιπόν, για την αναβάθμιση των υποδομών είναι αυτές που προέχουν. Καλύτεροι δρόμοι, καλλωπισμός των πάρκων, περισσότερες και σύγχρονες παιδικές χαρές, αναβάθμιση των πεζοδρομίων, καθαριότητα αποτελούν τους τομείς όπου γίνεται καθημερινή και μεγάλη προσπάθεια. Από εκεί και πέρα, το λεκανοπέδιο έχει ανάγκη από έναν ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό που ελπίζουμε σύντομα να γίνει πραγματικότητα, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρά στην προκήρυξη της μελέτης, ενώ υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη προστασία της λίμνης και της παραλίμνιας ζώνης που ελπίζουμε να γίνει πράξη με το Προεδρικό Διάταγμα που αναμένουμε.
Εχει αλλάξει το τουριστικό προφίλ της πόλης σας;
Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε το τουριστικό προφίλ της πόλης. Βέβαια, η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα έφεραν πίσω το σχέδιό μας. Ωστόσο, έγινε μία σημαντική προσπάθεια, η οποία τώρα ενισχύεται με παρουσία της περιοχής σε διεθνείς εκθέσεις, με την ανάπτυξη της διπλωματίας πόλεων, με την ενίσχυση της πολυπολιτισμικής ταυτότητας της πόλης. Αυτό που καταγράφουμε είναι αύξηση της επισκεψιμότητας και από προορισμούς του εξωτερικού όπου είχαμε προβάλει την περιοχή μας, αλλά και σημαντική αύξηση στις σχολικές εκδρομές από άλλες περιοχές της χώρας. Ο συνεδριακός και αθλητικός τουρισμός παραμένουν, ωστόσο, οι πυλώνες της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Η προσπάθειά μας είναι συνεχής στο πλαίσιο του σχεδίου προγραμματισμένης εξωστρέφειας που έχουμε εκπονήσει.
Στο επίκεντρο της πρόσφατης συνάντησής σας με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας βρέθηκε η πανδημία και η επιστροφή στην κανονικότητα…
Με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχαμε διαρκή και άριστη συνεργασία όλο το διάστημα της πανδημίας. Η συνεργασία, άλλωστε, για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων και τη στήριξη της κοινωνίας είναι επιβεβλημένη. Με την αναπληρώτρια υπουργό, με την οποία είμαστε και συνάδελφοι, είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε τη μετάβασή μας στην κανονικότητα. Ελπίζουμε το βήμα αυτό να μη διακοπεί και σταδιακά να επιστρέψουμε στη ζωή και στην καθημερινότητα που είχαμε πριν ξεσπάσει η πανδημία. Αναδείξαμε, επίσης, τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων στη διαχείριση της πανδημίας και για μία ακόμη φορά επισημάναμε την αξία του εμβολιασμού ώστε να θωρακιστούμε απέναντι στον ιό.
Παραμένει ζωντανή η εβραϊκή παράδοση στην πόλη; Αποδίδουν οι προσπάθειες της Κοινότητας;
H Ρωμανιώτικη Εβραϊκή Κοινότητα της πόλης μας είναι μια μικρή κοινότητα 50 ατόμων. Παραμένει, ωστόσο, δραστήρια, συμμετέχοντας σε όλα τα δρώμενα της μικρής μας πόλης, ενώ παράλληλα καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διατήρηση και συντήρηση των μνημείων της, όπως της επιβλητικής ιστορικής συναγωγής και του νεκροταφείου.
Με τη βοήθεια της δραστήριας ρωμανιώτικης διασποράς προσπαθούμε να διατηρήσουμε ζωντανή τη ρωμαλέα παράδοση του ελληνόφωνου ρωμανιώτικου εβραϊσμού με εκδόσεις, εκθέσεις, καταγραφή τραγουδιών και ύμνων κ.λπ. και να κάνουμε γνωστό ότι η πόλη μας ήταν για αιώνες η μητρόπολη του ρωμανιώτικου εβραϊσμού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις