Μπάιντεν: Αίρει περιοριστικά μέτρα κατά της Κούβας – Αντίδραση στις ΗΠΑ – «Μικρό βήμα» λέει η Αβάνα
Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονταν κατά της Κούβας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ενώ η κουβανική κυβέρνηση έκανε λόγο για «μικρά μέτρα», τα οποία σε καμία περίπτωση δεν άρουν το εμπάργκο σε βάρος του νησιωτικού κράτους.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την άρση σειράς περιορισμών σε βάρος της Κούβας, ιδίως στις διαδικασίες μετανάστευσης, στη μεταφορά χρημάτων και στις αεροπορικές συνδέσεις, απόφαση που αναγγέλλεται σφοδρές αντεγκλήσεις στις ΗΠΑ, όπου το ζήτημα είναι πολιτικά ευαίσθητο, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.
Επανεξέταση με… μέτρο
Η ανακοίνωση αποτελεί καρπό της επανεξέτασης της αμερικανικής πολιτικής έναντι της κομμουνιστικής κυβέρνησης της Κούβας από την κυβέρνηση του δημοκρατικού προέδρου Μπάιντεν.
Στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κυβέρνηση Μπάιντεν διευκρινίζει πως θα ξαναρχίσει πρόγραμμα το οποίο είχε ανασταλεί εδώ και αρκετά χρόνια και διευκολύνει τις διαδικασίες μετανάστευσης μελών της ίδιας οικογένειας.
Υπόσχεται επίσης να αυξήσει τις δυνατότητες επεξεργασίας των αιτήσεων για τη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίου στην Αβάνα.
Επιπλέον, η Ουάσιγκτον ανακοινώνει πως θα καταργήσει το πλαφόν των 1.000 δολαρίων ανά τρίμηνο και ανά αποστολέα/παραλήπτη που εφάρμοζε ως τώρα στις μεταφορές χρημάτων προς την Κούβα, ενώ θα επιτρέπει στο εξής την αποστολή χρημάτων και μεταξύ προσώπων που δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια.
Τονίζει όμως πως οι χρηματοοικονομικές ροές αυτές δεν θα επιτρέψει να «πλουτίσουν» πρόσωπα, ή οντότητες, που κατηγορεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το πλαφόν αυτό είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο ομοβροντίας μέτρων σε βάρος της Αβάνας κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιτρέψει επίσης να αυξηθούν οι πτήσεις που συνδέουν τις ΗΠΑ και την Κούβα, καθώς και να εκτελούνται δρομολόγια προς και από άλλες πόλεις, πέραν της πρωτεύουσας της νήσου. Θα άρει την απαγόρευση ορισμένων ομαδικών ταξιδιών που εφαρμόζονταν ως τώρα.
Οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων εξακολουθούν ωστόσο να ισχύουν, φρόντισε να υπενθυμίσει η Ουάσιγκτον.
«Κίνδυνος να στείλει το λάθος μήνυμα»
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες είναι «πρακτικές αποφάσεις προορισμένες να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κατάσταση» στην Κούβα και να προσφερθούν «οικονομικές ευκαιρίες» στους Κουβανούς, εξήγησε ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιδιώκει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην προσπάθεια να «υποστηριχθεί ο κουβανικός λαός» και ο πόθος του για δημοκρατία από τη μια και από την άλλη να επιδεικνύεται αυστηρότητα έναντι της κομμουνιστικής κυβέρνησης.
Το περασμένο καλοκαίρι, καταδίκασε την καταστολή διαδηλώσεων στην Κούβα και έλαβε σειρά μέτρων σε βάρος κουβανών αξιωματούχων. Η Αβάνα έκανε λόγο για κινητοποιήσεις υποκινούμενες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Το ζήτημα των σχέσεων με την Κούβα είναι πολιτικά καυτό στις ΗΠΑ, όπου ζει μεγάλη κοινότητα αντικομμουνιστών εξορίστων και κουβανοαμερικανών.
Η ανακοίνωση «υπάρχει κίνδυνος να στείλει το λάθος μήνυμα στους λάθος ανθρώπους τη λάθος στιγμή και για λάθος λόγους», επέκρινε αμέσως ο Μπομπ Μενέντεζ, ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Γερουσίας, μολονότι εξέχων μέλος του δημοκρατικού κόμματος.
«Συμπαθούντες»
Η συντηρητική αντιπολίτευση, από την πλευρά της, έχει στενές σχέσεις με τους αντικομμουνιστές εξόριστους και φθάνει στο σημείο να μιλά για «συμπαθούντες» του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αβάνα στις τάξεις του δημοκρατικού κόμματος, κάτι που επανέλαβε χθες ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο.
Ο γερουσιαστής της Φλόριντας, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της κουβανικής διασποράς στις ΗΠΑ, έκρινε επίσης ότι η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν αποτελεί «τα πρώτα βήματα προς την επιστροφή στην αποτυχημένη πολιτική του (πρώην προέδρου Μπαράκ) Ομπάμα έναντι της Κούβας».
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο κ. Ομπάμα – του οποίου ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος – έκανε την ιστορική επιλογή της αναθέρμανσης των σχέσεων με τη νήσο της Καραϊβικής.
Αλλά με την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να σκληρύνει τις κυρώσεις σε βάρος της Αβάνας, ακυρώνοντας τις αποφάσεις του δημοκρατικού προκατόχου του ως προς τις διμερείς σχέσεις.
Η αντίδραση της Κούβας
Η κυβέρνηση της Κούβας κατέγραψε χθες Δευτέρα το «μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» των ΗΠΑ, ωστόσο υπογράμμισε πως οι αποφάσεις της επ’ ουδενί «αίρουν το εμπάργκο» που επιβάλλει η Ουάσιγκτον στην Αβάνα για εξήντα χρόνια, από το 1962.
«Η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», όμως «ούτε οι στόχοι, ούτε τα βασικά εργαλεία της αποτυχημένης πολιτικής των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας αλλάζουν», ήταν η αντίδραση του κουβανού υπουργού Εξωτερικών Μπρούνο Ροδρίγκες μέσω Twitter.
Anuncio del gobierno EEUU es un paso limitado en dirección correcta. La decisión no modifica el bloqueo, la inclusión fraudulenta en lista de países patrocinadores del terrorismo, ni mayoría de medidas coercitivas de máxima presión de Trump que aún afectan al pueblo cubano.
1/3 pic.twitter.com/hndAv6sHi2
— Bruno Rodríguez P (@BrunoRguezP) May 16, 2022
Πρόκειται για «θετικά μέτρα, όμως πολύ περιορισμένης εμβέλειας», συνόψισε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Αβάνας στην ανακοίνωση Τύπου που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο του ΥΠΕΞ.
Θύμισε πως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχόταν «κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2020 να αμβλύνει τις απάνθρωπες αποφάσεις που είχε πάρει η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ, η οποία σκλήρυνε το εμπάργκο σε επίπεδα άνευ προηγουμένου, και την πολιτική ‘μέγιστης πίεσης’ που εφαρμόζεται έκτοτε σε βάρος της χώρας μας».
«Διάλογο με σεβασμό»
Σε κάθε περίπτωση η αναγγελία της Ουάσιγκτον «δεν τροποποιεί επ’ ουδενί το εμπάργκο ούτε τα βασικά μέτρα οικονομικής πολιορκίας που πήρε ο Τραμπ», ούτε «αίρει την απαγόρευση των ταξιδιών (σ.σ. στην Κούβα) για τους Αμερικανούς».
Και, πάνω απ’ όλα, «δεν αναιρεί την αυθαίρετη και απατηλή συμπερίληψη της Κούβας στον κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις χώρες που υποτίθεται πως υποστηρίζουν την τρομοκρατία», κάτι που αποτελεί «μια από τις βασικές αιτίες των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Κούβα στις εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές της» σε διεθνές επίπεδο, πάντα κατά τον κ. Ροδρίγκες.
Ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πάντως ότι η κυβέρνησή του έχει «διάθεση» να διεξαγάγει «διάλογο με σεβασμό και στη βάση της ισότητας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ».
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις