Φοιτητικές εκλογές: Ενώ το πανεπιστημιακό άσυλο καταργείται, οι φοιτητές (επι)ζητούν δημοκρατικές διαδικασίες
Για τρία χρόνια οι φοιτητές έμειναν χωρίς εκπροσώπηση
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Με τις φωνές των φοιτητών, τα συνθήματα των φοιτητικών παρατάξεων και πολύχρωμες με συνθήματα αφίσες γέμισαν οι σχολές, οι μετά από τρία χρόνια φιλοξένησαν ξανά τις φοιτητικές εκλογές.
Για τρία χρόνια οι φοιτητές, μετά από συνεχείς παρατάσεις του υπουργείου Παιδείας, με πρόσχημα την πανδημία, έμειναν χωρίς εκπροσώπηση. Τρία χρόνια μετά συναντήθηκαν ξανά πάνω από τις κάλπες στέλνοντας ένα μήνυμα δημοκρατίας.
Ωστόσο, μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια φαίνεται πως οι σχολές ανοίγουν με νέους προβληματισμούς για τους φοιτητές.
Ο πόλεμος, η ακρίβεια και η κατάργηση πανεπιστημιακή αστυνομία «πρωταγωνιστεί» στις περισσότερες από τις θέσεις των φοιτητικών παρατάσεων, μέλη των οποίων βρέθηκαν νωρίς στις σχολές για να μοιράσουν ενημερωτικό υλικό.
Φέτος όμως, οι φοιτητές καλούνται στις κάλπες μια σε μια αρκετά ανήσυχη συγκυρία, καθώς λίγες μόλις μέρες έχουν περάσει από τα επεισόδια στο ΑΠΘ, με άντρες των ΜΑΤ να μπαίνουν στη σχολή με αποτέλεσμα η κατάσταση να ξεφύγει, με αποτέλεσμα χημικά και κρότου λάμψης να πέφτουν σε πανεπιστημιακό χώρο, γνωστό, κάποτε, ως άσυλο. Αναμενόμενο, οι φοιτητές να ανησυχούν για παρόμοιες εικόνες και στις δικές τους τις σχολές.
Ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία
«Η πανεπιστημιακή αστυνομία δε θα μπει στις σχολές μας» γράφει το κεντρικό πανό στο Χημείο.
«Ενάντια στο Πανεπιστήμιο των επιχειρήσεων, των ταξικών φραγμών, της καταστολής» ήταν το κεντρικό σύνθημα της Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (Ε.Α.Α.Κ.) με πρόταγμα «Αντεπίθεση τώρα!».
«Μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της κυβέρνησης και ενίσχυσης του αγώνα για τα δικαιώματά των φοιτητών, που βρίσκονται στο στόχαστρο όλων των κυβερνήσεων» ζητά από τους φοιτητές να στείλουν η «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» (ΠΚΣ), που έχει ως πρόταγμα «Μόνοι τους και όλοι μας».
Λίγο μετά τις 11 οι νέοι φοιτητές αρχίζουν να καταφτάνουν, αγχωμένοι αλλά και ενθουσιασμένοι παράλληλα για την πρώτη τους ψήφο. Φέτος για πρώτη φορά οι φοιτητές του τρίτου έτους κατάφεραν άλλωστε να καθίσουν για πρώτη φορά στα αμφιθέατρα και να γνωρίσουν τους συμφοιτητές τους πέρα από τις μπλε οθόνες του υπολογιστή. Ο κοροναϊός τους στέρησε το δικαίωμα στην ψήφο για δύο χρόνια.
Πέρυσι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, είχε προτείνει την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων και τη διεξαγωγή των εκλογών με ενιαίο ψηφοδέλτιο, κάτι που δεν προχώρησε. Άλλωστε δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι είχαν ταχθεί εναντίον της πρότασης.
Οι κάλπες κλείνουν λίγο πριν τις 8 το βράδυ. Γρήγορα καταφτάνουν και οι τελευταίοι φοιτητές που θέλουν να ψηφίσουν ενώ σε λίγο ξεκινάει η καταμέτρηση των ψήφων. Με ανοιχτή διαδικασία οι φοιτητές παρακολουθούν την καταμέτρηση των ψήφων. Η παράταξη της ΠΚΣ, πιστή στο έθιμο, φωνάζει δυνατά συνθήματα κάθε φορά που μετράνε και μια ψήφο υπέρ τους. Μπορεί το άσυλο να καταργείται, αλλά οι φωνές των φοιτητών συνεχίζουν να αντηχούν στους τοίχους των σχολών για δημοκρατικές διαδικασίες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις