Κλιματική αλλαγή: Ξινό το μέλλον των ωκεανών, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
To pH των ωκεανών έφτασε στα πιο όξινα επίπεδα που έχουν καταγραφεί.
- Πώς τα δεδομένα που συλλέγει η Ουκρανία θα εκπαιδεύσουν την ΑΙ του πολέμου
- Ακριβότερο και φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Αναλυτικοί πίνακες
- Επίθεση με μαχαίρι σε δημοτικό σχολείο στο Ζάγκρεμπ - Ένας μαθητής νεκρός και 7 τραυματίες
- Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» – Οδηγός με 32 ερωταπαντήσεις
Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα η οποία δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί και χρόνο με τον χρόνο η θέρμανση των ωκεανών είναι ολοένα και ταχύτερη.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), το 2021 οι ωκεανοί κατέγραψαν θερμοκρασίες ρεκόρ, ενώ το λιώσιμο των πάγων ώθησε τη στάθμη της θάλασσας να σκαρφαλώσεισε νέα ύψη. Την ίδια ώρα, το τρομακτικό τρίπτυχο συμπλήρωσε το pH των ωκεανών, όπου σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία έφτασε στα πιο όξινα επίπεδα που έχουν καταγραφεί.
Η θερμότητα που παγιδεύεται από τα αέρια του θερμοκηπίου οδηγεί σε ταχύτερη άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών από ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες. Και το διοξείδιο του άνθρακα που απορροφάται από τους ωκεανούς κάνει το νερό πιο όξινο. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει οργανισμούς που δημιουργούν ασβεστολιθικούς σκελετούς, όπως τα κοράλλια, τα όστρακα και πολλά είδη του πλαγκτού.
«Το κλίμα αλλάζει μπροστά στα μάτια μας» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, Πέτρι Ταάλας.
Διαβάστε επίσης: Οι φυσικές καταστροφές θα γίνουν καθημερινός εφιάλτης, προβλέπει ο ΟΗΕ για το 2030
Η έκθεση του WMO ακολουθεί την τελευταία κλιματική αξιολόγηση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία προειδοποίησε ότι η ανθρωπότητα πρέπει να μειώσει δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει ολοένα και πιο καταστροφικές αλλαγές στο παγκόσμιο κλίμα.
Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου που θερμαίνει το κλίμα στην ατμόσφαιρα το 2021 ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ανέφερε ο WMO.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση θερμοκρασία πέρυσι ήταν 1,11 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο – καθώς ο κόσμος πλησιάζει περισσότερο το όριο του 1,5 C πέρα από το οποίο οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης αναμένεται να γίνουν περισσότερο δραστικές.
«Αιώνες ή χιλιετίες για να αντιστραφεί»
Οι θερμοκρασίες του περασμένου έτους μετριάστηκαν ελαφρώς σε σύγκριση με το 2020 λόγω των επιπτώσεων ψύξης από το ωκεάνιο φαινόμενο La Nina στον Ειρηνικό, αν και το έτος ήταν ακόμα μεταξύ των υψηλότερων επτά θερμότερων ετών που έχει καταγραφεί. «Είναι απλώς θέμα χρόνου να δούμε άλλη μια θερμότερη χρονιά ρεκόρ», είπε ο Ταάλας. Οι ωκεανοί φέρουν μεγάλο μέρος του βάρους της υπερθέρμανσης και των εκπομπών CO2. Τα υδάτινα σώματα απορροφούν περίπου το 90% της συσσωρευμένης θερμότητας της Γης και το 23% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Οι ωκεανοί έχουν θερμανθεί σε μεγάλο βαθμό και πολύ πιο ταχύτερα τα τελευταία 20 χρόνια, φτάνοντας σε νέο υψηλό το 2021 και αναμένεται να γίνουν ακόμη θερμότεροι, ανέφερε η έκθεση. Αυτή η αλλαγή πιθανότατα θα χρειαζόταν αιώνες ή χιλιετίες για να αντιστραφεί, σημείωσε.
Επίσης, οι ωκεανοί είναι πλέον πιο όξινοι εδώ και τουλάχιστον 26.000 χρόνια, καθώς απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα.
Η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει 4,5 εκατοστά (1,8 ίντσες) την τελευταία δεκαετία, με την ετήσια αύξηση από το 2013 έως το 2021 να είναι υπερδιπλάσια από ό,τι ήταν από το 1993 έως το 2002.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις