Η Έλλη Παπακωνσταντίνου μιλά για το πως χτίζεται η θηλυκότητα σε έναν πατριαρχικό κόσμο
Η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Έλλη Παπακωνσταντίνου επιστρέφει στην Ελλάδα για να παρουσιάσει μόνο για 9 παραστάσεις το φεμινιστικό υβριδικό show Ίχνη της Αντιγόνης (Traces of Antigone) που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Συνέντευξη στη Μαρία Κωνσταντοπούλου
Η Έλλη Παπακωνσταντίνου μιλά για την παράσταση Τα Ίχνη της Αντιγόνης, για την εποχή της καραντίνας, πως επηρέασε τη δουλειά της, το γεγονός ότι δεν πρόλαβε να παρουσιάσει το έργο της στην Ελλάδα αλλά και για την περιοδεία της σε ευρωπαϊκά θέατρα και παγκόσμια φεστιβάλ.
-Τα Ίχνη της Αντιγόνης επιστρέφουν στην Ελλάδα για να παρουσιαστούν για μόνο για 9 παραστάσεις στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, μετά από ένα ταξίδι σε Ευρώπη και Αμερική.
«Η παράσταση ξεκίνησε εδώ, για να ανέβει στην Ελλάδα αλλά μας πρόλαβε το lockdown και δεν τα καταφέραμε να την ανεβάσουμε.
Προσπαθήσαμε να ανέβει ως ψηφιακή περφόρμανς, μετά την μετατρέψαμε ως πραγματική παράσταση και την παρουσιάσαμε σε πολλά μέρη. Σε σημαντικούς σταθμούς της Ευρώπης και της Αμερικής, όπως το Centre Pompidou/ IRCAM (Γαλλία), το Romaeuropa Festival (όπου και απέσπασε την υποψηφιότητα για το βραβείο των Ιταλών Κριτικών Θεάτρου), το O. Festival (Ολλανδία) και το Εθνικό Θέατρο της Γένοβα (Ιταλία). Την είδε πολύ κόσμος και σημαντικοί άνθρωποι και έχουμε χαρεί που έρχεται τώρα στην Ελλάδα.»
-Η παράσταση αφορά την έμφυλη ταυτότητα, τη γυναίκα, τη θηλυκότητα, το φύλο της.
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο της σύγχρονης Σουηδής Χριστίνας Ουζουνίδου, το οποίο αντλεί από τον αρχαιοελληνικό μύθο της Αντιγόνης και καταπιάνεται με την διαχρονική έμφυλη βία. υπό το φως του “metoo” κινήματος. Η Αντιγόνη υπήρξε μια γυναίκα που εκπροσωπούσε την αντίσταση.
Αυτό που προσπαθεί να καταγράψει η Ουζουνίδου και η παράσταση είναι πως μέσα από τη εφηβεία ξεκινά να χτίζεται η ταυτότητα μιας γυναίκας. Πως χτίζεται μια θηλυκότητα σε ένα κόσμο πατριαρχικό, στον κόσμο του νόμου του Κρέοντα. Πώς αρχίζει ένα κορίτσι να ανακαλύπτει το φύλο του. Αλλά μέσα από αυτό το κορίτσι, ακούμε και άλλες φωνές γυναικών που εμπεριέχουν σπαράγματα της πατρικής έντολής. Είναι ένα πολυφωνικό έργο προσπαθώντας να καταγράψει πολλές φωνές, ξεκινώντας από ένα νεαρό κορίτσι που είναι 13 χρόνων. Τότε που το φύλο είναι ακόμα ρευστό.»
-Μια παράσταση με πολύ μουσική, δημιουργία ζωντανών visual και σε πραγματικό χρόνο κινηματογράφιση. Και όλα αυτά από μια ομάδα που αποτελείται μόνο από γυναίκες. Πως προέκυψε να έχετε μόνο γυναίκες συνεργάτες; Το επιδιώξατε;
«Ναι, ήθελα να δουλέψω μόνο με γυναίκες και έτσι έγινε σε αυτήν την παράσταση. Μου αρέσει να συνεργάζομαι με γυναίκες. Είναι εξαιρετικές όλες οι συνεργάτριες μου και χαίρομαι πολύ για το αποτέλεσμα.
Επί σκηνής συναντάμε τις μουσικούς Nalyssa Green και Κατερίνας Παπαχρήστου (Tango With Lions), οι οποίες ερμηνεύουν ζωντανά, ενώ οι έξι performers είναι οι: Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Βάλια Παπαχρήστου, Gemma Hansson Carbone, Σοφία Μανώλη, Χαρίκλεια Πετράκη και εγώ.
Οι γυναίκες στην παράσταση λειτουργούν ως εργόχειρο, λειτουργούν ζωντανά και προβάλλονται σε real time όλες οι δράσεις τους.»
-Η παράσταση εκτός της Αθήνας θα ταξιδέψει ξανά εκτός Ελλάδας;
«Ναι, βέβαια θα συνεχίσουμε το καλλιτεχνικό μας ταξίδι, αρχικά στο Ισραήλ και κατόπιν σε διάφορα φεστιβάλ.
-Πιστεύετε ότι ο άνθρωπος πρέπει να στέκεται στο φύλο του; Αν είναι άνδρας ή γυναίκα;
«Το φύλο βρίσκεται μέσα στο γίγνεσθαι. Θεωρώ οτι δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τυπικά το φύλο, αλλά κυρίως τον άνθρωπο. Βρισκόμαστε στο τελευταίο κίνημα του φεμινισμού, που δεν αντιμετωπίζει τον άντρα στην απέναντι όχθη. Δεν τον βλέπει καταγγελτικά, αλλα ως όν που και εκείνος καταπιέζεται από την πατριαρχία.».
ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ
Πληροφορίες παράστασης
Σύλληψη/Art Direction: Έλλη Παπακωνσταντίνου
Συγγραφέας: Christina Ouzounidis
Μετάφραση στα ελληνικά: Margarita Mellberg
Μετάφραση στα αγγλικά: Gemma Hαnsson Carbone, Ειρήνη Δερμιτζάκη, Έλλη Παπακωνσταντίνου
Μουσική σύνθεση: Nalyssa Green, Κατερίνα Παπαχρήστου
Σκηνογραφία: Μυρτώ Λάμπρου
Κινησιολογία: Βάλια Παπαχρήστου
Technical Director: Χαρίκλεια Πετράκη
Technical assistant: Αφροδίτη Αναστοπούλου
Υπεύθυνη παραγωγής: Κορίνα Κοτσίρη
ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ
Nalyssa Green (φωνή/keyboards), Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Βάλια Παπαχρήστου, Gemma Hansson Carbone, Κατερίνα Παπαχρήστου (φωνή/keyboards/μπάσο), Σοφία Μανώλη, Χαρίκλεια Πετράκη, Έλλη Παπακωνσταντίνου.
ΧΩΡΟΣ
Θέατρο Νέου Κόσμου, Κεντρική Σκηνή
Από 19 έως 29 Μαΐου 2022
Διάρκεια Παράστασης : 75 λεπτά
ΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ
Τετάρτη 25/5 στις 21:15
Πέμπτη 19/5 & 26/5 στις 21:15
Παρασκευή 20/5 & 27/5 στις 21:15
Σάββατο 21/5 & 28/5 στις 21:15
Κυριακή 22/5 & 29/5 στις 21:15
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό 20€
Μειωμένο 17€
Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται
- Μπομπ Μενέντεζ: Ζητά επιείκεια στην καταδίκη του για διαφθορά και κατηγορεί τη σύζυγό του
- Κίνα: Σχεδιάζει το μεγαλύτερο φράγμα στον κόσμο και η Ινδία ανησυχεί
- Πακιστάν: Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση εναντίον λεωφορείου
- Wall Street: Τι περιμένουν οι ειδικοί των αγορών για το 2025
- Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Ρόδο – Ήχησε το 112 – Πλημμύρισαν σπίτια
- Ηλεκτροκίνηση: Η Κίνα κερδίζει τον αγώνα για γρήγορη φόρτιση