Ομοφυλοφιλία: Ο άνθρωπος που πολέμησε τις προκαταλήψεις και εφηύρε τη λέξη «ομοφοβία»
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ΄60 στις ΗΠΑ δεν μπορούσε κάποιος να προσληφθεί στο δημόσιο εάν ήταν ομοφυλόφιλος. Επίσης η ομοφυλοφιλία ήταν καταγεγραμμένη σαν ψυχική νόσος.
Όλα αυτά άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου αλλά κυρίως με τη βοήθεια και τους αγώνες ενός γιατρού. Του αμερικανο – εβραίου ψυχολόγου Τζορτζ Γουάινμπεργκ. Είναι ο άνθρωπος που καθιέρωσε τη λέξη «ομοφοβία».
Μάλιστα ο γιατρός Γουάινμπεργκ δεν δίστασε να τα βάλει με το κατεστημένο και να πει δημόσια ότι «ψυχικά ασθενείς δεν είναι οι ομοφυλόφιλοι, αλλά όσοι φοβούνται την ομοφυλοφιλία.»
Η λεσβία φίλη
Η φράση του αυτή τον έφερε σε ευθεία ρήξη με άλλους συναδέλφους του και κάποιοι δεν δίστασαν να τον χαρακτηρίσουν «αιρετικό». Το 1969 ο Γουάινμπεργκ επινόησε τον όρο «ομοφοβία».
Αφορμή του έδωσε ένας λόγος που επρόκειτο να εκφωνήσει σε κάποιο ακροατήριο μια λεσβία φίλη του και οι αντιδράσεις αποστροφής αλλά και φόβου που είχε δει στους ανθρώπους.
Στις 5 Μαΐου του 1969 η λέξη τυπώθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό «Screw» και λίγους μήνες αργότερα υιοθετήθηκε από ένα άρθρο του Time. Και από τότε ο Γουαινμπεργκ άρχισε έναν τεράστιο αγώνα υπέρ των ομοφυλοφίλων.
Αν και ετεροφυλόφιλος ο ίδιος και ερωτευμένος με την Νταιάν Ράουι, έγινε ηγέτης στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στο τέλος το πέτυχε, να αφαιρεθεί η ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο με τις ψυχικές ασθένειες.
Δύσκολα παιδικά χρόνια
Ο Γουαινμπεργκ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μανχάταν. Τα παιδικά του χρόνια τα σημάδεψε η μητέρα του αφού η απουσία του πατέρα του ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής στη ζωή του.
Στο σχολείο ήταν ένα λιγομίλητο, ντροπαλό και συνεσταλμένο παιδί και δέχτηκε πολλές φορές bullying μέχρι να μεγαλώσει. Συνήθως τον κορόιδευαν επειδή η οικογένεια του δεν ήταν πλούσια όπως των άλλων παιδιών.
Ασχολήθηκε με τα μαθηματικά με την μεγάλη του αγάπη να είναι η στατιστική και σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Σύντομα τον κέρδισε η ψυχολογία και άρχισε να τη σπουδάζει. Έκανε το διδακτορικό του στον τομέα της κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια και τότε άρχισε να συναναστρέφεται με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.
Όταν σε διασκέψεις με άλλους επιστήμονες άκουγε απόψεις ότι «οι ομοφυλόφιλοι μπορούν να θεραπευτούν με ηλεκτροσόκ» σοκαρίστηκε και άρχισε να αναζητά την αιτία του κακού.
Το βιβλίο σταθμός
Το 1972 ο Γουαινμπεργκ εξέδωσε το βιβλίο του « Η κοινωνία και ο υγιής ομοφυλόφιλος» στο οποίο εξηγούσε επιστημονικά τα αίτια της ομοφοβίας και υπερασπιζόταν τα δικαιώματα του ατόμου ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό του προορισμό.
Με τους αγώνες του ο Γουάινμπεργκ κατάφερε να δικαιωθεί και το 1990 η ομοφυλοφιλία βγήκε από τον κατάλογο των ψυχικών ασθενειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Στις 20 Μαρτίου του 2017 ο Γουάινμπεργκ πέθανε στην αγκαλιά της αγαπημένης του γυναίκας και συντρόφου Νταίαν Ράουι σε ηλικία 87 ετών χτυπημένος από καρκίνο .
- ΗΠΑ: Σύλληψη υπόπτου με πιστόλι φωτοβολίδων κοντά στο Καπιτώλιο
- Δυτική Αχαΐα: Φωτιά κοντά στο προστατευόμενο δάσος της Στροφυλιάς
- Megasports: Οι νέοι είναι εδώ
- ΗΠΑ: Μαζί με τον Μασκ θα περάσει τη νύχτα των εκλογών ο Τραμπ
- Εκλογές ΗΠΑ: Τα ελληνοτουρκικά σε περίπτωση επικράτησης του Τραμπ
- Η Αμερική σε εμφύλιο πόλεμο