Στην Αγγλία προστατεύουν τους κατοίκους από τους εκκωφαντικούς θορύβους που παράγουν οι εξατμίσεις
Στις περιοχές Kensington και Chelsea τα παράπονα των δημοτών από τα ντεσιμπέλ που παράγουν κάποια οχήματα οδήγησαν τα τοπικά Συμβούλια να τοποθετήσουν ειδικούς αισθητήρες μέτρησης και ήδη έχουν αποδοθεί χιλιάδες πρόστιμα που ξεκινούν από τις 100 λίρες. Στην Ελλάδα όμως είμαστε έρμαια των «σπασμένων» εξατμίσεων.
- Αλέκος Αλεξανδράκης: Ο πρίγκιπας της σκηνής και της οθόνης
- Σοβαρή καταγγελία 27χρονης εις βάρος των γονέων της – Υποστήριξε ότι την άφησαν δεμένη στο κρεβάτι της
- «Έχω κάνει μήνυση» - Τι ανέφερε ο πατέρας του 12χρονου που εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο
- Ανείπωτη καταστροφή από τις φωτιές στην Καλιφόρνια - Πάνω από 130 σπίτια έχουν γίνει στάχτη
Χιλιάδες δημότες της χώρας πλήττονται από τα ντεσιμπέλ που παράγουν αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες σε δρόμους της χώρας καθημερινά και επί 24ωρου βάσεως.
Στο Λονδίνο, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να τοποθετήσει ακουστικές κάμερες και να τιμωρεί τους παραβάτες των …ντεσιμπέλ προστατεύοντας ταυτόχρονα εκατομμύρια άλλους από τις επιπτώσεις στην υγεία τους που προκαλούν οι εκκωφαντικοί θόρυβοι που παράγουν κάποια οχήματα. Τα πρόστιμα πέφτουν βροχή και ξεκινούν από τις 100 λίρες και φτάνουν στις 400 λίρες.
Η καθημερινή πέρα των ορίων όχληση που προκαλούν τα αυτοκίνητα και οι μοτοσυκλέτες που παράγουν υπερβολικό θόρυβο και αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας, απλά αλλού ήδη έχουν λάβει τις αποφάσεις που χρειάζονταν προς αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος.
Οι ασυνείδητοι οδηγοί στην Ελλάδα, σε κάθε πέρασμα τους από κάποιο δρόμο σηκώνουν στο πόδι τους πάντες. Βλάπτουν την υγεία των άλλων χωρίς να τιμωρούνται από κανέναν. Αναπτύσσουν ταχύτητες που απαγορεύονται. Παντού και πάντα. Πολλοί αναρωτιούνται τι απέγιναν τα σαμαράκια…
Μέσα στα στενά δρομάκια αλλά και σε πιο μεγάλους δρόμους ειδικά η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη. Οι ταχύτητες που αναπτύσσονται μαζί με τα ντεσιμπέλ είναι ανήκουστες.
Μεταξύ των ανθρώπων που ταράζονται από τις σπασμένες εξατμίσεις είναι ηλικιωμένοι με προβλήματα καρδιάς και φυσικά μωρά παιδιά.
Πέρα του Λονδίνου, σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση αναφορικά με τον έλεγχο της ηχορύπανσης που παράγουν κάποια οχήματα. Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο και αλλού ήδη τοποθετούν ή σκέφτονται να τοποθετήσουν πολλοί δήμοι σε αυτές τις χώρες, αισθητήρες θορύβου.
Ηχορύπανση – Η Γαλλία βάζει… «σιγαστήρα» στην άσφαλτο
Στο Βέλγιο για παράδειγμα στην πόλη Γκενκ, ήδη «τρέχει» πιλοτικό πρόγραμμα όπου μόνιτορ μέτρησης ήχου εγκαταστάθηκαν δίπλα στις κάμερες ασφαλείας της πόλης. Όταν τα μόνιτορ αυτά καταγράψουν έναν ήχο πάνω από ένα συγκεκριμένο εύρος ντεσιμπέλ, ενεργοποιείται ένα σήμα στην κάμερα ασφαλείας που καταγράφει σε βίντεο το θορυβώδη όχημα.
Αντίστοιχα συστήματα δοκιμάζονται σε όλη την Ευρώπη.
Στην Ελλάδα όμως βρισκόμαστε σε ένα σημείο που η ασυδοσία κάποιων οδηγών, που είτε αναπτύσσουν υπερβολικές ταχύτητες είτε παράγουν εκκωφαντικό θόρυβο με τα οχήματα τους, φαίνεται σαν κάτι φυσιολογικό.
Όχι κύριοι. Δεν είναι φυσιολογικό. Είναι παράγοντας που προκαλεί προβλήματα υγείας και ταράζει τους ανθρώπους. Επειδή μάλιστα δεν αναζητάτε τρόπους να το αντιμετωπίσετε, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει. Είναι εκεί και γίνεται εντονότερο.
Μα όμως η ψυχολογική και σωματική ακεραιότητα των πολιτών δεν είναι το σημαντικότερο που έχετε να προστατεύσετε;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις