Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε θετική πορεία»

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε θετική πορεία»

Λίγες ημέρες προτού επισκεφθεί την Ελλάδα για τη Συνεδρία Υποδοχής του ως επίτιμου μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν μιλάει στα «ΝΕΑ» για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις σχέσεις Ευρώπης - Ρωσίας αλλά και τη σοβαρότητα που επιδεικνύει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Συνέντευξη στη Μαρία Βασιλείου

Να επικεντρωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, στην οποία θα πρέπει να παίξει ηγετικό ρόλο, δηλώνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στα «ΝΕΑ» λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψή του στην Ελλάδα για να παραστεί στη Συνεδρία Υποδοχής του ως επίτιμου μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το απόγευμα.

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Ποιο μέλλον για την Ευρώπη;» («Quel avenir pour l’Europe?») εκτιμά ότι είναι νωρίς εν μέσω της σύγκρουσης που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία να συζητηθεί η αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, ενώ όσον αφορά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συνιστά ότι θα πρέπει να πειστεί η Τουρκία να άρει τις αντιρρήσεις της.

«Ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο. Εχουμε πολλές συγκρούσεις στην περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και έχουμε μία σύγκρουση στην Ευρώπη, όχι στην ΕΕ, αλλά στην Ευρώπη, με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Εχει έρθει η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αποδείξουμε ότι η ΕΕ δεν είναι μόνο οικονομική και νομισματική Ενωση αλλά είναι κοινότητα αρχών. Με το δεδομένο αυτό η ΕΕ, τα κράτη-μέλη και η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνουν τις στενές τους σχέσεις. Ηταν ο γάλλος φιλόσοφος Μπλεζ Πασκάλ που είπε «μου αρέσουν τα πράγματα που πάνε μαζί»» επισήμανε ο κ. Γιούνκερ για την ανάγκη να επιδείξει η ΕΕ ενότητα και σε μια αποστροφή του λόγου του θύμισε την ανάλογη προσπάθεια που έγινε στην κρίση χρέους προκειμένου να παραμείνει η ΕΕ ενωμένη.

«Η ΕΕ και η Ελλάδα πάνε μαζί. Αυτός είναι ο λόγος, και από πεποίθηση, που έκανα πάντα ό,τι ήταν δυνατόν για να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, που ορισμένα κράτη, και όχι ελάσσονα, ήθελαν να συμβεί. Είμαι αρκετά χαρούμενος που επιστρέφω στην Ελλάδα. Αισθάνομαι πολύ κοντά στη χώρα και λαμβάνω καθημερινά πολλά μηνύματα από Ελληνες».

Οι Συνθήκες

Τον ρωτάμε για τις πρόσφατες δηλώσεις του γάλλου προέδρου Μακρόν και του ιταλού πρωθυπουργού Ντράγκι και ειδικότερα για το ότι τάχθηκαν υπέρ της αλλαγής των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

«Ο Μακρόν και ο Ντράγκι σκέφτονται μια διαφορετική αρχιτεκτονική της ηπείρου έχοντας την ΕΕ ως καλά οργανωμένο οικοδόμημα» και πέρα από αυτό και κάτω από αυτό το οικοδόμημα να αναπτύσσεται ένα είδος τροχιάς, λέει ο Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι ήταν μια έννοια που έχει διακινηθεί πολλές φορές στη Γαλλία.

«Ο πρώτος που τη διατύπωσε ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Μπαλαντούρ. Προσωπικά έδειχνα προς την κατεύθυνση αυτή σε διαφορετικές στιγμές της πρόσφατης ιστορίας, διότι είχα την εντύπωση όταν ανέλαβα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και νωρίτερα, ότι οι βαλκανικές χώρες δεν ήταν έτοιμες να ενταχθούν στην ΕΕ, ότι χρειάζονταν ένα είδος δωματίου αναμονής και προετοιμασίας. Η ιδέα αυτή δεν βρήκε ευήκοα ώτα σε άλλους πρωθυπουργούς ούτε από τη Γαλλία ούτε από την Ιταλία. Η πρόταση αυτή έχει κάποια πλεονεκτήματα, αλλά είναι πολύ νωρίς να κάνουμε μια τέτοια συζήτηση εν μέσω της σύγκρουσης που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία».

Η Ουκρανία

Πού θα πρέπει να επικεντρωθεί τώρα η ΕΕ; είναι το επόμενο ερώτημά μας.

«Να επικεντρωθούμε στο πώς θα ανοικοδομήσουμε την Ουκρανία, από ποιον και με τι είδους εργαλεία και μέσα. Διότι μετά τον πόλεμο η χώρα θα έχει γονατίσει. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα σταθεί στα πόδια της όσον το δυνατόν συντομότερα. Οταν πολλά μέρη ενός κράτους έχουν καταστραφεί, πρέπει να ανοικοδομηθεί γρήγορα προτού υπεισέλθουν άλλοι στόχοι, και λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη ότι πρέπει να έχει την ευρωπαϊκή προοπτική ως στόχο, αλλά η προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανοικοδόμηση της χώρας. Η ΕΕ πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας αυτής. Η Ουκρανία είναι ευρωπαϊκή χώρα, βρίσκεται στη γειτονιά της ΕΕ, και εξαρτάται από εμάς να συμβάλουμε με αποφασιστικό τρόπο στην ανοικοδόμησή της. Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο τις ΗΠΑ, πρέπει να γίνει κυρίως από τους Ευρωπαίους» τονίζει κατηγορηματικά.

Οι σχέσεις με τη Ρωσία

Η συζήτησή μας περνά στο ζήτημα της σχέσης Ευρώπης – Ρωσίας και πώς θα πρέπει η ΕΕ να αντιμετωπίσει τη Μόσχα.

«Δεν είναι ώρα για ευθείς δηλώσεις για τη σχέση μας με τη Ρωσία δεδομένης της συμπεριφοράς της» δηλώνει ο κ. Γιούνκερ.

«Αλλά στο μέλλον θα πρέπει να οργανώσουμε τη σχέση μας με τη Ρωσία, διότι μακροπρόθεσμα δεν υπάρχει χάρτης ευρωπαϊκής ασφάλειας χωρίς τη Ρωσία. Οπότε πρέπει να προσπαθήσουμε, όταν η ώρα θα είναι κατάλληλη, να επανασυνδεθούμε με τη Ρωσία» υποστηρίζει, εκτιμώντας πάντως ότι δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή στην περίοδο της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η Φινλανδία και η Σουηδία

Πώς βλέπει το ζήτημα της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;

«Πρέπει να δώσουμε θετική απάντηση ως μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο αίτημα της Φινλανδίας» λέει, θυμίζοντας ότι στη Φινλανδία υπήρχε για χρόνια η βούληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ στη Σουηδία η κοινή γνώμη άλλαξε από τότε που η Ρωσία έχει γίνει πιο επιθετική.

Σε σχέση με την αντίρρηση που έχει εκφράσει η Τουρκία ο κ. Γιούνκερ συνιστά: «Πρέπει να συζητήσουμε με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Να τον πείσουμε ότι η φινλανδική και η σουηδική ένταξη είναι σημαντικές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τον σεβασμό που πρέπει να έχει η Ρωσία έναντι των ψηφοφόρων των κρατών. Αν κατάλαβα σωστά, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο ότι η Φινλανδία και η Σουηδία είναι παράδεισοι για τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένου του PKK. Μέχρι τώρα δεν είχα την αίσθηση ότι οι χώρες αυτές έχουν φιλική στάση έναντι τρομοκρατών. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό».

Κλείνουμε τη συζήτηση με αναφορά στην τωρινή πορεία της Ελλάδας, καθώς από τη θέση του προέδρου του Eurogroup και αργότερα της Κομισιόν ο κ. Γιούνκερ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

«Η πορεία της Ελλάδας είναι πολύ καλή τα τελευταία χρόνια. Δεν εξεπλάγην από την πρόθεση της χώρας ούτε από το ότι στην πράξη επέδειξε σοβαρότητα μετά το πρόγραμμα. Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε τέτοια θέση όπου οι αγορές δεν επιτίθενται για ανόητους λόγους. Αντιμετωπίζεται ολοένα και περισσότερο ως μια χώρα που συμπεριφέρεται σοβαρά και βρίσκεται προς το παρόν σε θετική πορεία».

Must in

Ρεάλ Μαδρίτης – Σεβίλλη 4-2: Καταιγιστική η «Βασίλισσα» και -1 από την κορυφή

Η «Βασίλισσα» Ρεάλ νίκησε στο «Μπερναμπέου» τη Σεβίλλη με 4-2 και προσπέρασε την Μπαρτσελόνα, αφήνοντάς την τρίτη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο