Πληρώνοντας τον Πούτιν
Ο Πούτιν, με την πιο αμφίβολου αποτελέσματος τη στιγμή που την ανακοίνωσε, απόφασή του, κατάφερε να προκαλέσει ένα τεράστιο «μπάχαλο» σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ούτε εμπάργκο εφαρμόζεται, ούτε κυρώσεις.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Ο πρώτος κεντρικός τραπεζίτης που σήκωσε φανερά «τα χέρια ψηλά» με τον πληθωρισμό, ήταν ο Βρετανός.
Τιμές «Αποκάλυψης» χαρακτήρισε αυτές που επηρεάζονται ανοδικά από τη ρωσική εισβολή, προαναγγέλλοντας ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Τα λέει όλα αυτά χωρίς να είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει τις «ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές» για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου. Να και σε κάτι που αποδείχτηκε χρήσιμο σε κάποιους το Brexit.
Μετά τον βρετανό κεντρικό τραπεζίτη και αφού είχε προηγηθεί ένας «σκασμός» δημοσιεύματα από έγκυρα μέσα ενημέρωσης περί ευελιξίας στις πληρωμές των εταιρειών, βγήκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν και… αυτόματα εκτόξευσε τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου.
Ο συμπαθής εκπρόσωπος προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές εταιρείες ότι αποτελεί σπάσιμο των κυρώσεων προς τη Ρωσία, η πληρωμή του φυσικού αερίου με τη… μέθοδο Πούτιν. Γυρίσαμε δηλαδή ξανά στην αρχή, μόλις λίγες μέρες πριν από τις καταληκτικές προθεσμίες πληρωμής του φυσικού αερίου, από τις περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και από τις ελληνικές.
Με το που το εκστόμισε, η τιμή του φυσικού αερίου, επί του οποίου θυμίζουμε η Ευρωπαϊκή Ενωση αρνείται να βάλει πλαφόν στη διακύμανση, ανέβηκε πάνω από 20 ευρώ σε λίγες ώρες. Σε ποιον θα καταλήξει το επιπλέον κόστος από τη δήλωση; Προφανέστατα στον ευρωπαίο καταναλωτή, είτε απευθείας είτε μέσω του λογαριασμού του ρεύματος.
Και τι έγινε θα λένε στην ΕΕ… Οι «κατευθυντήριες γραμμές» να είναι καλά… Ολη η Ευρώπη, με πρώτο τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι που είχε απευθύνει σχετική έκκληση, περίμενε πάνω από ένα μήνα να διαβάσει σε χαρτί πώς θα γίνουν οι συναλλαγές – όχι για έναν χρόνο μετά – για τον μήνα Μάιο, και τελικά λίγα 24ωρα πριν από τη λήψη της προθεσμίας ουδείς γνωρίζει πώς θα πληρωθούν οι Ρώσοι.
Ο Πούτιν, με την πιο αμφίβολου αποτελέσματος τη στιγμή που την ανακοίνωσε, απόφασή του, κατάφερε να προκαλέσει ένα τεράστιο «μπάχαλο» σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ούτε εμπάργκο εφαρμόζεται, ούτε κυρώσεις. Μόνο ο πόλεμος καλά κρατεί και τα θύματα μεταξύ των αμάχων.
Στους χαμένους και όσοι εξήγαγαν προϊόντα προς τη Ρωσία. Γιατί το αντίστροφο, δηλαδή οι εισαγωγές για παράδειγμα στη χώρα μας από τη Ρωσία συνεχίζουν μέσα στον πόλεμο να… ανθίζουν. Να αναπτύσσονται, αντί να μειώνονται.
Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το πρώτο τρίμηνο δείχνουν ότι οι ελληνικές εισαγωγές από τη Ρωσία συνεχίζουν να τρέχουν με ρυθμό +131%.
Οι εξαγωγές μας προς τον ρώσο «κατακτητή» συνεχίζουν να μειώνονται με ρυθμό 15,8%. Τον πρώτο πλήρη μήνα με πόλεμο τον Μάρτιο, οι ελληνικές εισαγωγές ρωσικών προϊόντων έφτασαν τα 532 εκατ. ευρώ (+69,1%). Οι ελληνικές εξαγωγές δεν ξεπέρασαν τα 5,5 εκατ. ευρώ σημειώνοντας πτώση 66%.
Δηλαδή, η Ρωσία εισέβαλε σε μια ευρωπαϊκή χώρα, αλλά συνεχίζει να αποκομίζει σημαντικά κέρδη από το εξωτερικό της εμπόριο. Την ίδια στιγμή η Ευρώπη ασθμαίνοντας προσπαθεί να εφαρμόσει κυρώσεις, απειλώντας τον Πούτιν και… πετυχαίνοντας ένα μόνο πράγμα: Να αυξήσει με τις δικές της δηλώσεις τις τιμές που η ίδια και τα μέλη της πληρώνουν στον Πούτιν…
Αυτές και αν είναι τιμές «Αποκάλυψης»…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις