«Παιχνίδι» Μασκ με το Twitter και παζάρια με τους χρήστες
Πώς ερμηνεύουν αναλυτές τη στάση του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου. Τακτικισμός για καλύτερο τίμημα ή προετοιμάζει το έδαφος για την απόσυρσή του;
- Έκλεψαν το… ΑΤ Ομόνοιας – Έκαναν φτερά κατασχεμένα οχήματα
- Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο, επιτέθηκαν σε σπίτι στη Δυτική Όχθη
- Νέα Ιωνία: Ξεσπά ο πατέρας του 12χρονου που τον έκλεισαν σε φρεάτιο – «Αν δεν είχε σκύψει θα είχε θρυμματιστεί»
- Καυστικό sms της Μελόνι: «Είμαι άρρωστη αλλά δουλεύω γιατί δεν έχω συνδικαλιστικά δικαιώματα»
Χοντραίνει κι άλλο το παιχνίδι για τον έλεγχο του Twitter ο Ελον Μασκ, καθώς ζητεί αποδείξεις από τη διοίκηση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης για τον πραγματικό αριθμό των χρηστών.
Πρόκειται για κίνηση που μπορεί να σημαίνει ότι το μεγάλο αφεντικό της Tesla και πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευση του τιμήματος για την εξαγορά του Twitter σε χαμηλότερα επίπεδα ή ακόμη και την πλήρη απόσυρσή του από το πολύκροτο ντιλ.
Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η συμφωνία για την εξαγορά δεν μπορεί να προχωρήσει μέχρι η διοίκηση του Twitter παρουσιάσει αποδείξεις ότι ο αριθμός των ψεύτικων λογαριασμών είναι 5% ή λιγότερο, όπως ισχυρίζεται ο διευθύνων σύμβουλος του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Πάραγκ Αγκραουάλ.
Μάλιστα, σε ερώτηση εάν θα προχωρήσει το ντιλ απάντησε ότι αυτό «πραγματικά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ακόμη περιμένω για κάποιου είδους λογική εξήγηση για τον αριθμό ψεύτικων λογαριασμών. Και το Twitter αρνείται να μας πει. Αυτό φαίνεται παράξενο. Είναι σαν να λέτε, εντάξει, θα συμφωνήσω να αγοράσω το σπίτι σας. Λέτε ότι το σπίτι έχει τερμίτες σε ποσοστό κάτω του 5%. Αυτό είναι αποδεκτό νούμερο. Εάν όμως αποδειχθεί ότι το σωστό ποσοστό είναι 90% τότε αυτό δεν είναι εντάξει».
Ο Μασκ ουσιαστικά πιστεύει πως οι ψεύτικοι λογαριασμοί ανέρχονται σε τουλάχιστον 20% των χρηστών, ενώ μπορεί να φτάνουν ακόμη και το 90%. «Ποσοστό 20% σε ψεύτικους/ανεπιθύμητους λογαριασμούς είναι τέσσερις φορές (πάνω) από ό,τι ισχυρίζεται το Twitter (και) θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότεροι», υπογράμμισε.
Σε περίπτωση πάντως που κάνει πίσω θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση 1 δισ. δολ., εκτός αν αποδείξει ότι υπήρξε παραπληροφόρηση για βασικά στοιχεία της συναλλαγής. Αυτό σύμφωνα με τον ίδιο συμβαίνει εάν ο αριθμός των ψεύτικων λογαριασμών είναι άνω του ποσοστού 5% που παρουσιάζει η διοίκηση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η προσφορά-μαμούθ ύψους 44 δισ. δολ., που κατέθεσε, βασίστηκε στην ακρίβεια των στοιχείων που έδωσε το Twitter στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times», ο όμιλος με έδρα το Σαν Φρανσίσκο σημείωσε την Τρίτη: «Το Twitter δεσμεύεται να ολοκληρώσει τη συναλλαγή στη συμφωνηθείσα τιμή».
Η άλλη όψη
Στον αντίποδα, το αφεντικό του Twitter υπερασπίστηκε τις προσπάθειες της εταιρείας του να καταπολεμήσει το φαινόμενο των ψεύτικων χρηστών (bots και spam), λέγοντας τα εξής: «Πρώτον, επιτρέψτε μου να δηλώσω το προφανές: το ανεπιθύμητο περιεχόμενο βλάπτει την εμπειρία των πραγματικών ανθρώπων στο Twitter και ως εκ τούτου μπορεί να βλάψει την επιχείρησή μας. Ως εκ τούτου, έχουμε ισχυρά κίνητρα να εντοπίζουμε και να αφαιρούμε όσο περισσότερα ανεπιθύμητα μηνύματα (spam) μπορούμε, κάθε μέρα. Οποιος υπονοεί το αντίθετο κάνει απλώς λάθος».
Εσπευσε μάλιστα να τονίσει ότι το Twitter μπλοκάρει περισσότερους από μισό εκατομμύριο λογαριασμούς spam την ημέρα και κλειδώνει κάθε εβδομάδα εκατομμύρια λογαριασμούς για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι είναι ψεύτικοι.
Την περασμένη εβδομάδα ο Μασκ είπε ότι θα προσπαθήσει να επαληθεύσει τον αριθμό ψεύτικων χρηστών του Twitter, επισημαίνοντας πως και άλλοι χρήστες θα πρέπει να κάνουν το ίδιο.
Ο Αγκραουάλ πιστεύει ότι μια τέτοια προσπάθεια εκτός εταιρείας να γίνουν εκτιμήσεις των λογαριασμών spam δεν θα ήταν ακριβής.
«Δυστυχώς, δεν πιστεύουμε ότι αυτή η συγκεκριμένη εκτίμηση μπορεί να πραγματοποιηθεί εξωτερικά (εκτός εταιρείας), δεδομένης της κρίσιμης ανάγκης να χρησιμοποιηθούν τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές πληροφορίες [τις οποίες δεν μπορούμε να μοιραστούμε]» για λόγους ιδιωτικότητας, σύμφωνα με τον Αγκραουάλ.
Ορισμένες αναλύσεις έχουν διαπιστώσει ότι το Twitter μπορεί να έχει περισσότερους ψεύτικους λογαριασμούς από ό,τι αποκαλύπτει – αν και οι εταιρείες αυτές που έχουν κάνει τις σχετικές έρευνες χρησιμοποιούν διαφορετική μεθοδολογία από το Twitter και περιλαμβάνουν λογαριασμούς που η εταιρεία εξαιρεί από τις εκτιμήσεις της, ανέφερε η «Wall Street Journal».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις