Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Politico: Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει ακόμη 80 χλμ το τείχος στον Έβρο

Politico: Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει ακόμη 80 χλμ το τείχος στον Έβρο

Η πρόταση της Ελλάδας είναι να κατασκευαστεί τείχος στα σύνορα της Ελλάδας με κοινοτικά κονδύλια.

Το ότι η Ελλάδα ανοίγει τη συζήτηση στην Ε.Ε. για το τείχος στα σύνορα ως μέρος του μεταναστευτικού σχεδίου της την περίοδο 2021-2027 αποκαλύπτει το Politico.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πρόταση της Ελλάδας είναι να κατασκευαστεί τείχος στα σύνορα της Ελλάδας με κοινοτικά κονδύλια.

Πιο αναλυτικά, στο τελευταίο προσχέδιο πρότασης που έστειλε η Αθήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να της επιτραπεί να χρησιμοποιεί πόρους της ΕΕ για την κατασκευή ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία.

«Το ερώτημα εάν τα κονδύλια της ΕΕ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός συνοριακού τείχους ήρθε στο προσκήνιο το περασμένο φθινόπωρο, αφού το «Playbook» έγραψε ότι για πρώτη φορά 12 χώρες της ΕΕ -κυρίως ανατολικοευρωπαϊκές αλλά συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- ζήτησαν χρήματα τον περασμένο Οκτώβριο από την Κομισιόν προβλέπονται για τείχη και φράχτες.

Τότε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε απορρίψει κατηγορηματικά μια τέτοια πρόταση, ωστόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε εκφράσει διαφορετική άποψη, δηλώνοντας ότι, νομικά, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει.

«Εδώ είναι η Σπάρτη»

Όπως τονίζει η Politico, η Ελλάδα επιμένει πως είναι νόμιμη η χρήση κονδυλίων για το τείχος.

Ήδη στον Έβρο υπάρχει ένα φράγμα 28 χιλιομέτρων με την Αθήνα να ζητά χρήματα για ακόμη 80 χιλιόμετρα, αίτημα που αναμένεται να φέρει σε αντιπαράθεση την φον ντερ Λάιεν με την Γιόχανσον.

Το Politico, αναλύοντας τα επόμενα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, γράφει πως η Επίτροπος για τη Μετανάστευση, Ίλβα Γιόχανσον, πρόκειται να συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Νότη Μηταράκη στη Νέα Υόρκη, ενώ παράλληλα, Έλληνες αξιωματούχοι θα είναι στις Βρυξέλλες για σχετικές συζητήσεις.

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024