Φινλανδία: Δεν θέλει πυρηνικά όπλα ή ΝΑΤΟϊκές βάσεις στο έδαφός της, λέει η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν
Η Φινλανδία μαζί με τη Σουηδία έκαναν επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, αλλά το Ελσίνκι θέτει κάποια όρια.
- Έκλεψαν το… ΑΤ Ομόνοιας – Έκαναν φτερά κατασχεμένα οχήματα
- Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο, επιτέθηκαν σε σπίτι στη Δυτική Όχθη
- Νέα Ιωνία: Ξεσπά ο πατέρας του 12χρονου που τον έκλεισαν σε φρεάτιο – «Αν δεν είχε σκύψει θα είχε θρυμματιστεί»
- Καυστικό sms της Μελόνι: «Είμαι άρρωστη αλλά δουλεύω γιατί δεν έχω συνδικαλιστικά δικαιώματα»
Το Ελσίνκι δεν θέλει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα το ΝΑΤΟ ή να εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις στο φινλανδικό έδαφος, ακόμη και αν η Φινλανδία γίνει μέλος της Συμμαχίας, όπως είπε σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα σε ιταλική εφημερίδα η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν.
Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ χθες Τετάρτη, μια απόφαση που πυροδοτήθηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αντιμετωπίζουν τις τουρκικές ενστάσεις επί της διαδικασίας ένταξης που αρχικά αναμενόταν σχετικά γρήγορη.
Επίσκεψη στη Ρώμη
Σε επίσκεψή της στη Ρώμη για να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό της Μάριο Ντράγκι, η Μάριν εκτίμησε ότι το ζήτημα μπορεί να διευθετηθεί με τον διάλογο.
«Θεωρώ ότι σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να παραμείνουμε ψύχραιμοι, να έχουμε συνομιλίες με την Τουρκία και με όλες τις άλλες χώρες μέλη, να απαντάμε σε τυχόν ερωτήματα και να διορθώνουμε τυχόν παρεξηγήσεις», είπε η Μάριν στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
Όπως είπε επίσης η Μάριν, το θέμα της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από το ΝΑΤΟ ή της εγκατάστασης βάσεων στην Φινλανδία δεν εντάσσεται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις του Ελσίνκι με τη δυτική στρατιωτική συμμαχία.
«Ούτε νομίζω ότι υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή στο άνοιγμα ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Φινλανδία», είπε η Μάριν.
Το ίδιο έχει πει και η Άντερσον
Η Μαγκνταλένα Άντερσον, η πρωθυπουργός της γειτονικής Σουηδίας, η οποία όπως η Φινλανδία αιτήθηκε την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, επίσης έχει πει ότι η χώρα της δεν επιθυμεί μόνιμες ΝΑΤΟϊκές βάσεις ή πυρηνικά όπλα στο έδαφός της.
Η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, εξέφρασε την αντίθεσή της στα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατηγορώντας τους σκανδιναβούς γείτονες ότι υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με οργανώσεις τις οποίες η Αγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.
Η Αγκυρα επικαλέστηκε ακόμη τα εμπάργκο εξαγωγών όπλων από τις δύο χώρες προς την Τουρκία μετά την διαταγή του Ερντογάν στον στρατό του, το 2019, να επιτεθεί σε Κούρδους που συνδέονται με το PKK στη Συρία.
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και η σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον αναμένεται να συναντηθούν αργότερα σήμερα στην Ουάσινγκτον με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Η Ιταλία υποστηρίζει ένθερμα τα αιτήματα ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας και προτίθεται να επισπεύσει τις όποιες εσωτερικές διαδικασίες για να ενταχθούν στη Συμμαχία το συντομότερο δυνατόν οι δύο χώρες, όπως είπε χθες ο Ντράγκι έπειτα από τη συνάντησή του με την Μάριν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις