Μαριούπολη: «Είναι οι ήρωες της εποχής μας»
Περισσότεροι από 260 στρατιώτες, εκ των οποίων τουλάχιστον 50 σοβαρά τραυματίες, εξήλθαν χθες από τις «κατακόμβες» και παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τζεφ Μπέζος: Ένας ακόμα τεχνολογικός μεγιστάνας σε δείπνο με τον Τραμπ
Η εντολή παράδοσης που έδωσε το Κίεβο προς τους ουκρανούς στρατιώτες οι οποίοι παρέμεναν επί εβδομάδες εγκλωβισμένοι στη μεταλλουργία Αζόφσταλ έθεσε και τυπικά τέλος στη μάχη της Μαριούπολης.
Μια μάχη η οποία, θυμίζοντας παλαιότερες εποχές, χαρακτηρίζεται ως η σκληρότερη των τελευταίων δεκαετιών και διήρκεσε 82 ολόκληρες ημέρες και νύχτες. Κόστισε δε τη ζωή σε χιλιάδες στρατιώτες και αμάχους, ενώ είχε ως αποτέλεσμα τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης και των υποδομών της, προσφέροντας στον Βλαντίμιρ Πούτιν μια «πύρρειο νίκη».
«Το φρούριο Μαριούπολη ολοκλήρωσε την πολεμική του αποστολή. Η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση διέταξε τους επικεφαλής των μονάδων που βρίσκονται στο Αζόφσταλ να σώσουν τις ζωές των ανδρών τους (…) Οι υπερασπιστές της Μαριούπολης είναι οι ήρωες της εποχής μας» ανέφερε η ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Από την πλευρά του, ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαήλο Ποντόλιακ ισχυρίστηκε ότι το γεγονός ότι οι ουκρανικές δυνάμεις άντεξαν τόσο μεγάλο διάστημα «άλλαξε τον ρου του πολέμου», αναγκάζοντας τη Ρωσία να απασχολήσει στο συγκεκριμένο μέτωπο μεγάλο μέρος τους στρατού της.
Η ουσία είναι ότι περισσότεροι από 260 στρατιώτες, εκ των οποίων τουλάχιστον 50 σοβαρά τραυματίες, εξήλθαν χθες από τις «κατακόμβες» και παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις, για να μεταφερθούν, μετά από εξονυχιστικό έλεγχο, σε περιοχές ελεγχόμενες από αυτές και τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς, όπου πρόκειται να ανακριθούν. Παράλληλα, ωστόσο, και καθώς συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις για την τύχη των υπολοίπων (ο αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος) που δεν είχαν παραδοθεί ως το βράδυ, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την τύχη των αιχμαλώτων και κατά πόσο – όπως ισχυρίζεται το Κίεβο – θα τύχουν ανταλλαγής με Ρώσους οι οποίοι έχουν πέσει στα χέρια των αντιπάλων τους.
Πρόταση για θανατική ποινή!
Παρά το γεγονός ότι επισήμως διά στόματος του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ το Κρεμλίνο έχει δώσει εντολή η μεταχείριση όσων εγκαταλείπουν το Αζόφσταλ να γίνει με σεβασμό των διεθνών συνθηκών, ήδη στη Μόσχα έχουν αρχίσει να ακούγονται διαφορετικά σενάρια. Για του λόγου το αληθές, ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο να χαρακτηρίσει το Τάγμα του Αζόφ ως νεοναζιστική «τρομοκρατική οργάνωση» – κάτι που, εφόσον γίνει δεκτό, σημαίνει ότι όσοι παραδόθηκαν και ανήκουν σε αυτό δεν θα χαρακτηρίζονται πλέον αιχμάλωτοι πολέμου και δύσκολα θα γίνουν αντικείμενο ανταλλαγής.
«Πρόκειται για εγκληματίες πολέμου και πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να τους φέρουμε ενώπιον της Δικαιοσύνης» είπε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Δούμας και έμπιστος του Πούτιν, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν.
Μάλιστα, ένα από τα μέλη της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στις συνομιλίες με την Ουκρανία, ο Λεονίντ Σλούτσκι, χαρακτήρισε τους παραδοθέντες στο Αζόφσταλ «ανθρωπόμορφα κτήνη» και τάχθηκε υπέρ της επιβολής θανατικής ποινής σε βάρος τους. «Δεν αξίζουν να ζουν μετά τα θηριώδη εγκλήματα που έχουν διαπράξει κατά της ανθρωπότητας και των αιχμαλώτων μας» είπε.
Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι αρκετοί εκτιμούν ότι πρόθεση του Κρεμλίνου είναι να αξιοποιήσουν τους αιχμαλώτους του Αζόφσταλ ως διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στο Κίεβο και στη Δύση. Και αυτό διότι, την ίδια στιγμή, είναι γνωστό ότι ανάλογες κατηγορίες αντιμετωπίζουν και στελέχη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που έχουν συλληφθεί από τους Ουκρανούς (ήδη έχει ξεκινήσει η πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου), ενώ για εσχάτη προδοσία κατηγορούνται φιλορώσοι πολιτικοί που έχουν συλληφθεί και κρατούνται.
Το μπρα ντε φερ με τους αιχμαλώτους, πάντως, δεν φαίνεται να επιδρά ιδιαιτέρως στην πορεία του πολέμου, που φαίνεται πως σφραγίζεται από στασιμότητα στα πεδία των μαχών, παρά τη συνέχιση των σφοδρών και πολύνεκρων συγκρούσεων. Η αιτία είναι ότι οι Ρώσοι προωθούνται πολύ δύσκολα και με μεγάλες απώλειες, ενώ οι Ουκρανοί απέχουν πολύ από το σημείο που θα είναι ικανοί να εξαπολύσουν μια γενική αντεπίθεση – παρά τη διαρκή ροή όπλων από τη Δύση προς αυτούς (οι ΗΠΑ προωθούν το πακέτο των 40 δισ. δολαρίων, ενώ ο Μακρόν υποσχέθηκε συνέχιση και επιτάχυνση της διαδικασίας σε χθεσινή επικοινωνία με τον Ζελέσνκι).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις