Ουκρανία: Πυρκαγιές γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ
Καθησυχαστικές οι Αρχές για τη ραδιενέργεια
- Ποιος είναι ο ισχυρός άνδρας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ετοιμάζει ο Τραμπ
- Δυο στους τρεις Έλληνες περνάνε με κόκκινο – Τι έδειξε έρευνα
- Άτυπη συνάντηση Μητσοτάκη, Ερντογάν, Χριστοδουλίδη και Ράμα στη Βουδαπέστη
- «Never Look Away»: Το επερχόμενο βιογραφικό ντοκιμαντέρ της «Ζήνα» για μια πραγματική πριγκίπισσα του πολέμου
Νέες πυρκαγιές κατακαίουν την Αποκλεισμένη Ζώνη του Τσερνόμπιλ, που εξακολουθεί να παραμένει μολυσμένη από ραδιενεργές ουσίες μετά το ατύχημα του 1986.
Οι ουκρανικές αρχές, στις οποίες έχει περιέλθει ξανά ο έλεγχος της περιοχής μετά την αποχώρηση των Ρώσων, ενημέρωσαν τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας γάμμα στην περιοχή του σταθμού «δεν υπερβαίνουν τα επίπεδα αναφοράς».
Καθησυχάζει ο Ρόσι
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, ο οποίος δήλωσε ότι οι πυρκαγιές δεν συνιστούν ραδιενεργή απειλή για τους ανθρώπους.
Ο Ρόσι πρόσθεσε ότι, με βάση την προηγούμενη εμπειρία, τέτοιες πυρκαγιές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολύ μικρή αύξηση της συγκέντρωσης ραδιενέργειας στον αέρα. Πρόσθεσε ότι ο Οργανισμός συμφωνεί με την εκτίμηση της Ουκρανίας, ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
Στην περιοχή ξεσπούν συχνά πυρκαγιές όπως τον Μάρτιο, όταν το εργοστάσιο ήταν ακόμη υπό κατοχή από τις ρωσικές δυνάμεις. Και τότε το Κίεβο είχε δηλώσει ότι οι φωτιές δεν συνιστούν απειλή για την υγεία.
Η εικόνα στην «σπαρμένη» με πυρηνικά Ουκρανία
Όσον αφορά τους 15 αντιδραστήρες της χώρας που βρίσκονται σε τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς, η Ουκρανία είπε ότι οκτώ βρίσκονται επί του παρόντος συνδεδεμένοι στο δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων δύο στον σταθμό της Ζαπορίζια, τρεις στο Ρίβνε, δύο στον πυρηνικό σταθμό της Νότιας Ουκρανίας και έναν στο Χμελνίτσι. Οι άλλοι επτά αντιδραστήρες κλείνουν για τακτική συντήρηση ή παραμένουν σε εφεδρεία. Τα συστήματα ασφαλείας βρίσκονται σε λειτουργία και στους τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς.
Από την πλευρά του, ο ΔΟΑΕ λαμβάνει ομαλά απομακρυσμένα δεδομένα από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, καθώς και από τις υπόλοιπες μονάδες που βρίσκονται σε λειτουργία στην Ουκρανία. Η μετάδοση στοιχείων από το Τσερνόμπιλ αποκαταστάθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις