Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Θα… εισβάλει στη Ρωσία; – Γερό «χτύπημα» στον Πούτιν ή αυτοκτονική στρατηγική;

Ουκρανία: Θα… εισβάλει στη Ρωσία; – Γερό «χτύπημα» στον Πούτιν ή αυτοκτονική στρατηγική;

Το Forbes εξετάζει αν η Ουκρανία μπορεί να εισβάλει σε ρωσικά εδάφη και αν αυτό θα ήταν μια σωστή επιλογή.

Η Ουκρανία, όπως έγινε γνωστό σήμερα, βομβάρδισε περιοχή στο Κουρσκ της Ρωσίας με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας άμαχος νεκρός. Η συγκεκριμένη είδηση έρχεται μετά από το ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο του Forbes που εξετάζει αν η Ουκρανία θα εισβάλει στο έδαφος της Ρωσίας.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του NEXTA στο Twitter που έχει αντιπαραβάλει δύο άρθρα του Forbes. Ένα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το συγκεκριμένο μετά από σχεδόν τρεις μήνες πολέμου.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση

«Ένα σημαντικό ερώτημα»

Το Forbes στο άρθρο του γράφει χαρακτηριστικά: «Με τις ουκρανικές δυνάμεις τώρα στα ρωσικά σύνορα, έχει προκύψει ένα σημαντικό ερώτημα. Θα εισβάλουν τώρα τα ουκρανικά στρατεύματα στη Ρωσία;».

Στη συνέχεια τονίζεται ότι η παρουσία του ουκρανικού στρατού στο ρωσικό έδαφος θα μπορούσε να αποσπάσει δυνάμεις από την κύρια ρωσική επίθεση στο νότο, να φέρει σε δύσκολη θέση τη ρωσική κυβέρνηση και να ενισχύσει το ηθικό των Ουκρανών. Θα ήταν επίσης μια γλυκιά εκδίκηση σε μια σύγκρουση που έχει διεξαχθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στο ουκρανικό έδαφος, σημειώνεται στο ίδιο άρθρο.

Λύση ή γκάφα;

Ωστόσο, η προέλαση στη Ρωσία θα ήταν μάλλον μια τεράστια γκάφα. Θα διέλυε την ουκρανική στρατιωτική ισχύ, ενδεχομένως θα προκαλούσε τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει χημικά ή πυρηνικά όπλα και θα υποστήριζε τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι η εισβολή στην Ουκρανία ήταν ένας «αμυντικός» πόλεμος.

Ίσως το πιο σημαντικό, θα κινδύνευε να στερήσει από την Ουκρανία την υποστήριξη των Δυτικών εθνών που διστάζουν να διακινδυνεύσουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν δημόσιες ενδείξεις ότι η Ουκρανία σκέφτεται να στείλει χερσαία στρατεύματα στη Ρωσία. Παρ’ όλα αυτά, σε έναν πόλεμο όπου η πραγματικότητα έχει επανειλημμένα διαψεύσει τις προβλέψεις των ειδικών, όλα είναι πιθανά.

Προς το παρόν, η Ουκρανία αναφέρει ότι η αντεπίθεσή της γύρω από το Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά της χώρας, έχει προχωρήσει προς τα ρωσικά σύνορα. Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να ποζάρουν θριαμβευτικά γύρω από ένα συνοριακό σημάδι βαμμένο στα κίτρινα και μπλε της ουκρανικής σημαίας.

Η αντεπίθεση στο Χάρκοβο

Αυτό θα ήταν το αποκορύφωμα μιας αντεπίθεσης που έχει απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από τις πύλες του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας. Τα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας απέχουν μόλις 26 μίλια από το Χάρκοβο και η ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ βρίσκεται μόλις 50 μίλια βορειοανατολικά από το Χάρκοβο.

Στην πρώτη φάση της εισβολής τον Φεβρουάριο, η Ρωσία προσπάθησε να καταλάβει το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, και την πρωτεύουσα Κίεβο. Αλλά η σθεναρή ουκρανική αντίσταση, η κακή τακτική και η λανθασμένη υλικοτεχνική υποδομή ανέτρεψαν το σχέδιο αυτό.

Στη συνέχεια η Μόσχα άλλαξε την κύρια επίθεσή της από το βορρά στο νότο, με στόχο να καταλάβει όλη την περιοχή του Ντονμπάς και την ακτή της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών της Χερσώνας και της Μαριούπολης.

Στα νότια έχει σημειώσει οριακή επιτυχία στην καλύτερη περίπτωση, με τίμημα την αποδυνάμωση των ρωσικών δυνάμεων στο βορρά, οι οποίες υποχωρούν σταθερά υπό την πίεση γύρω από το Χάρκοβο. Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει ήδη χάσει το ένα τρίτο των χερσαίων δυνάμεων που εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι σχηματισμοί πρώτης γραμμής της Ρωσίας έχουν εξαντληθεί τόσο πολύ που στέλνονται στη μάχη βιαστικά κινητοποιημένοι σχηματισμοί.

«Η εισβολή στη Ρωσία θα είναι μια καταστροφή»

Ωστόσο, η επίθεση στο ρωσικό έδαφος θα ήταν καταστροφική για την Ουκρανία, σύμφωνα με αρκετούς δυτικούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, σημειώνει το Forbes.

Πρώτον, δεν θα υπήρχε κανένα στρατιωτικό πλεονέκτημα σε κάτι που δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο από μια συμβολική επίθεση.

Ενώ ο στρατός της Ουκρανίας έχει κάνει θαύματα – και ο ρωσικός έχει σημειώσει άθλιες επιδόσεις – το γεγονός είναι ότι η Ουκρανία δεν υπερτερεί αριθμητικά και από άποψη οπλισμού. Ο ουκρανικός στρατός δεν είναι αρκετά ισχυρός για να οργανώσει μια προέλαση προς τη Ρωσία, υπερασπιζόμενος παράλληλα το κρίσιμο Ντονμπάς και τη Μαύρη Θάλασσα.

«Εάν η Ουκρανία προσπαθήσει να εισέλθει στην ίδια τη Ρωσία μέσω του Μπέλγκοροντ, θα «τεντώσει» τα ουκρανικά πλευρά, αφήνοντάς τα ανοιχτά για ρωσική αντεπίθεση και πιθανή περικύκλωση», δήλωσε στο Forbes ο Άλεξ Βερσίνιν, απόστρατος συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού και ειδικός στη ρωσική στρατιωτική επιμελητεία. «Αυτό θα καθυστερούσε ό, τι σχεδιάζουν οι Ρώσοι, αλλά η Ουκρανία θα έχανε κρίσιμους σχηματισμούς».

Ούτε μια ουκρανική επίθεση θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας. «Στρατιωτικά, υπάρχει μικρή χρησιμότητα στο να εισέλθουμε σε ρωσικό έδαφος», δήλωσε στο Forbes ο Μικ Ράιαν, ένας Αυστραλός στρατηγός εν αποστρατεία. «Είναι μια τεράστια χώρα με ένα τεράστιο δίκτυο στρατιωτικών υποδομών. Μια περιορισμένη εισβολή δεν θα είχε σχεδόν καμία στρατιωτική επίπτωση».

Μια πιο χρήσιμη επιλογή

Μια πιο χρήσιμη στρατηγική θα ήταν τα ουκρανικά στρατεύματα γύρω από το Χάρκοβο να στραφούν προς τα νότια και να προσπαθήσουν να περικυκλώσουν και να απομονώσουν τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή που προεξέχει στις ουκρανικές γραμμές γύρω από το Ιζιούμ, περίπου 80 μίλια νοτιοανατολικά του Χαρκόβου.

«Μόλις απωθήσεις τις ρωσικές δυνάμεις πίσω από τα σύνορα, έχεις πετύχει τον στόχο σου σε τοπικό επίπεδο», δήλωσε στο Forbes ο Στίβεν Χόρελ, ερευνητής στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής στην Ουάσινγκτον. «Αυτή η προσπάθεια και η μαχητική ισχύς ξοδεύονται καλύτερα αν στραφούν για να επιτεθούν σε άλλες ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία».

«Ανακουφίζεις το Ντονμπάς περικυκλώνοντας τους Ρώσους με αυτές τις δυνάμεις, όχι με μια εκτροπή πέρα από τα σύνορα», δήλωσε ο Χόρελ, πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών του αμερικανικού ναυτικού. «Ο στρατιωτικός στόχος είναι να απωθηθούν τα «ορκ» (σ.σ. οι Ρώσοι στρατιώτες) από το ουκρανικό έδαφος, όχι να έρθει σε δύσκολη θέση ο Πούτιν».

Σε δύσκολη θέση ο Πούτιν

Ο Πούτιν έχει ήδη έρθει σε δύσκολη θέση από τις επιδόσεις του στρατού του. Δεν κατάφερε επίσης να προκαλέσει ενθουσιασμό για τον πόλεμο στη ρωσική κοινή γνώμη και τους Ρώσους στρατιωτικούς, η στάση των οποίων φαίνεται να μοιάζει με μια μοιρολατρική αποδοχή. Αλλά η ξένη εισβολή εξακολουθεί να είναι ένα ισχυρό θέμα για ένα έθνος που υπέμεινε τους στρατούς του Τζένγκις Χαν, του Ναπολέοντα και του Χίτλερ. Οι προπαγανδιστές του Πούτιν δεν θα παραλείψουν να εκμεταλλευτούν φωτογραφίες με την ουκρανική σημαία να κυματίζει πάνω από μια ρωσική πόλη.

Οι βολές κατά στόχων εντός της Ρωσίας, με τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς, όπως πυροβολικό, αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μπορεί να μην είναι προκλητικές. Η Ρωσία έχει ήδη ισχυριστεί ότι ουκρανικά ελικόπτερα έπληξαν μια αποθήκη καυσίμων στο Μπέλγκοροντ τον Απρίλιο – κάτι που η Ουκρανία αρνείται – και η Ουκρανία ενδιαφέρεται να αγοράσει αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper, τα οποία θα μπορούσαν να πλήξουν μέχρι και τη Μόσχα.

«Η διοίκηση και ο έλεγχος ή το πυροβολικό και τα MLRS (σ.σ. πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων) ή οι κόμβοι εφοδιασμού που υποστηρίζουν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία είναι νόμιμοι στόχοι για την εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων», δήλωσε ο Χόρελ. «Αλλά η Ουκρανία θα πρέπει να τους χτυπήσει με πλήγματα βάθους, όχι με χερσαία στρατεύματα».

Ο πιο κρίσιμος παράγοντας

Σε τελική ανάλυση, οποιαδήποτε ουκρανική απόφαση για εισβολή σε ρωσικό έδαφος πρέπει να λάβει υπόψη της έναν παράγοντα πάνω απ’ όλα: πώς αυτό θα φανεί στις δυτικές πρωτεύουσες. Η Ουκρανία δεν θα είχε επιβιώσει – και δεν θα επιβιώσει – χωρίς την άφθονη στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Αλλά η Δύση βαδίζει προσεκτικά σε μια γραμμή μεταξύ της υποστήριξης της Ουκρανίας και του κινδύνου κλιμάκωσης με τη Ρωσία, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο και μπορεί να διευρύνει τον πόλεμο επιτιθέμενη στις οδούς ανεφοδιασμού της Ουκρανίας στην Πολωνία, για παράδειγμα.

«Οι Ουκρανοί έχουν ήδη αποδείξει ότι μπορούν να πολεμήσουν, να σκεφτούν καλύτερα και να νικήσουν τον ρωσικό στρατό», δήλωσε ο Ράιαν. «Δεν χρειάζεται να πάνε στη Ρωσία για να το αποδείξουν εκ νέου», καταλήγει.

Must in

Με «σπρώξε σπρώξε» προχωράει ο ΠΑΟ – Την Καλλιθέα με το ζόρι 1-0 (vids)

Ο Μουτίνιο άφησε χωρίς λόγο από το 33′ με δέκα παίκτες την Καλλιθέα και ο Γερεφέγεφ «λύτρωσε» τον Παναθηναϊκό στο 82′ για ακόμη μία νίκη με το αγαπημένο του 1-0.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο