Ευλογιά των πιθήκων: Κρούσμα στο Παρίσι ανακοίνωσε η Γαλλία
Ο ασθενής δεν έχει ιστορικό ταξιδιού στην Αφρική. Τα συμπτώματά του είναι ήπια και δεν χρειάζεται νοσηλεία.
- Ισχυροί άνεμοι στη Φθιώτιδα ξερίζωσαν δέντρα και ξήλωσαν τέντες - Σοβαρές ζημιές σε σκάφη
- Τη θεατρική παράσταση «Κανόνια και Τρομπέτες» είδε ο Ανδρουλάκης - Ποιοι τον συνόδευαν
- «Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης», λέει ο Μπορέλ
- Διάχυτη η απογογήτευση μετά την διάσκεψη για την κλιματική κρίση - «Καμία χώρα δεν πήρε αυτά που ήθελε»
Ένα πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε χθες Πέμπτη στην περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς του ευρύτερου Παρισιού, ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Υγείας της Γαλλίας.
Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 29 ετών χωρίς προηγούμενο ταξιδιού σε χώρα όπου κυκλοφορεί ο ιός, ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές.
Έλαβε ιατρική φροντίδα, όμως η κατάστασή του δεν είναι σοβαρή και έχει τεθεί σε απομόνωση κατ’ οίκον.
Η Γαλλία έρχεται έτσι να προστεθεί στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών όπου εμφανίστηκε μυστηριωδώς η ιογενής ασθένεια, μετά τη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία και το Βέλγιο. Κρούσματα επιβεβαιώθηκαν επίσης σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία.
Διαβάστε επίσης:
- «Ευλογιά των πιθήκων»: Σε εγρήγορση ο ΕΟΔΥ, έστειλε εγκύκλιο στα νοσοκομεία
- Ευλογιά των πιθήκων: Η Βρετανία χορηγεί εμβόλιο άλλης ασθένειας για να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα
Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται με τη στενή επαφή και συνήθως είναι ήπια, με κύρια συμπτώματα τον πυρετό και χαρακτηριστικό εξάνθημα με εξογκώματα.
Η ασθένεια, η οποία μεταδίδεται με τη στενή επαφή, ενδημεί στην κεντρική και δυτική Αφρική, είναι όμως εξαιρετικά σπάνια σε άλλες χώρες.
Είναι συγγενική με την πολύ φονικότερη ευλογιά, η οποία εξαλείφθηκε από τον πλανήτη τη δεκαετία του 1980, και ενδημεί στην κεντρική και δυτική Αφρική, ενώ σε άλλες ηπείρους είναι εξαιρετικά σπάνια.
Η μετάδοση από σεξουαλική επαφή δείχνει πιθανό ενδεχόμενο, καθώς αρκετά κρούσματα στη Βρετανία αφορούν γκέι άνδρες, αν και μέχρι σήμερα ουδέποτε είχε καταγραφεί η συγκεκριμένη οδός μετάδοσης.
Τα κρούσματα στη Βρετανία αποδίδοναι στο στέλεχος της Δυτικής Αφρικής, το οποίο προκαλεί το θάνατο στο 1% των περιπτώσεων, και είναι λιγότερο επικίνδυνο από το στέλεχος του Κονγκό, του οποίου η θνητότητα φτάνει το 10%.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις