Μια γρήγορη ματιά στην απαγόρευση της άμβλωσης μέσα από τις εμπειρίες των γυναικών του Ελ Σαλβαδόρ
«Μην αφήσετε την πραγματικότητά μας να γίνει η πραγματικότητά σας», προειδοποιούν οι ακτιβιστές μετά την απελευθέρωση μιας γυναίκας μετά από δεκαετία πίσω από τα κάγκελα.
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
Μια 33χρονη γυναίκα στο Ελ Σαλβαδόρ, η οποία χρειάστηκε επείγουσα ιατρική περίθαλψη ενώ ήταν έγκυος, αφέθηκε ελεύθερη μετά από μια δεκαετία στη φυλακή για απόπειρα ανθρωποκτονίας, θύμα μιας δρακόντειας απαγόρευσης αμβλώσεων που επαναλαμβάνεται στις ΗΠΑ.
Η Jacqueline αναζήτησε ιατρική βοήθεια για μια μαιευτική επιπλοκή το 2011, και παρόλο που το μωρό επέζησε, συνελήφθη ως ύποπτη για απόπειρα άμβλωσης. Χωρίστηκε από τη νεογέννητη κόρη της και τον οκτάχρονο γιο της και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας.
Η Ζακλίν, η οποία αφέθηκε ελεύθερη την Τετάρτη, είναι η 65η γυναίκα που αφέθηκε ελεύθερη μετά από φυλάκιση με κατηγορίες για φόνο μετά από αποβολή ή άλλη μαιευτική έκτακτη ανάγκη από τότε που τέθηκε σε ισχύ η πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων το 1998.
Ο νόμος κατά των αμβλώσεων του Σαλβαδόρ, ο οποίος στη συνέχεια εγγράφηκε στο σύνταγμα, οδήγησε σε τουλάχιστον 182 γυναίκες που υπέστησαν επείγουσα ανάγκη για άμβλωση ή ανθρωποκτονία επιβαρυντών.
Έκτρωση όπως δολοφονία
Φτωχές, νεαρές γυναίκες από αγροτικές περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη έχουν υποστεί δυσανάλογες διώξεις, με τις περισσότερες να αναφέρονται στην αστυνομία από εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Σε πολλές περιπτώσεις, εισαγγελείς και δικαστές έχουν υποστηρίξει ότι η αποτυχία της γυναίκας να σώσει την εγκυμοσύνη ισοδυναμούσε με δολοφονία.
Οι δικηγόροι και οι ακτιβιστές του Σαλβαδόρ εργάστηκαν για την απελευθέρωση των καταδικασμένων γυναικών, επιδιώκοντας χάρη, μείωση ποινής και πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε προγράμματα εργασίας που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη αποφυλάκιση. Δέκα γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες από τον περασμένο Δεκέμβριο, αφήνοντας τρεις ακόμα στη φυλακή.
Κάθε υπόθεση έχει λάβει μια συνεχή εκστρατεία διαμαρτυριών, προσπαθειών δημόσιας υγείας και πίεσης από τα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τη Morena Herrera, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα αναπαραγωγής που θυμάται τη στιγμή που οι νομοθέτες, υποκινούμενοι από τη θρησκευτική δεξιά, ψήφισαν για την απαγόρευση των αμβλώσεων χωρίς εξαίρεση τον Απρίλιο του 1997.
«Τους προειδοποίησα ότι αυτός ο νόμος θα τερμάτιζε το τεκμήριο της αθωότητας για τις εγκύους, όπως ακριβώς συνέβη. Είναι ο ίδιος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τώρα οι ΗΠΑ», είπε ο Ερέρα.
Μια απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που διέρρευσε υποδηλώνει ότι η απόφαση Roe v Wade –η απόφαση του 1973 που εγγυάται το δικαίωμα στην άμβλωση– θα ανατραπεί σύντομα, με αποτέλεσμα περίπου οι μισές πολιτείες των ΗΠΑ να απαγορεύουν ή να περιορίζουν σοβαρά την πρόσβαση σε ασφαλή, νόμιμη άμβλωση. Το Τέξας και η Οκλαχόμα έχουν ήδη εγκρίνει αυστηρούς περιορισμούς.
«Κάντε ο,τι μπορείτε να το σταματήσετε»
Ο Ερέρα πρόσθεσε: «Μην αφήσετε την πραγματικότητά μας να γίνει η πραγματικότητά σας. Εάν αλλάξει ο νόμος, τα χέρια των γιατρών θα είναι δεμένα και οι γυναίκες θα πεθάνουν. Κάντε ό,τι μπορείτε για να σταματήσετε αυτό γιατί οι συνέπειες της απώλειας της πρόσβασης στην άμβλωση είναι σοβαρές».
Στο Ελ Σαλβαδόρ, μια χώρα 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων, οι συνέπειες περιλαμβάνουν θάνατο για γυναίκες με έκτοπη κύηση, στις οποίες έχει στερηθεί η έγκαιρη ιατρική περίθαλψη. Πολλοί άλλοι έχουν υποστεί επιπλοκές στη σωματική και ψυχική τους υγεία. Τα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ νεαρών εγκύων γυναικών έχουν αυξηθεί.
Την περασμένη εβδομάδα, οι συνήγοροι ήταν απογοητευμένοι όταν η Εσμέ, μια 28χρονη από μια φτωχή αγροτική κοινότητα, καταδικάστηκε σε 30 χρόνια για ανθρωποκτονία μετά από αποβολή – η πρώτη γυναίκα που καταδικάστηκε για μαιευτική επιπλοκή σε επτά χρόνια.
«Είμαστε σε σοκ, ίσως δεν ασκήσαμε αρκετή πίεση. Δεν μπορείς ποτέ να πάρεις το πόδι σου από το πεντάλ», είπε η Paula Ávila-Guillén, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Ισότητας των Γυναικών με έδρα τη Νέα Υόρκη. Η Εσμέ πέρασε δύο χρόνια στη φυλακή υπό προφυλάκιση, αλλά τώρα βρίσκεται στο σπίτι, ενώ οι δικηγόροι κάνουν έφεση κατά της ετυμηγορίας.
Η μάχη για την απελευθέρωση των άλλων τριών γυναικών συνεχίζεται.
Η María del Rosario ήταν 23 ετών όταν άρχισε να αιμορραγεί μόνη της στο σπίτι. Αντί να λάβει ιατρική βοήθεια, τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία και καταδικάστηκε σε 30 χρόνια για ανθρωποκτονία σε βαθμό κακουργήματος (αργότερα μειώθηκε σε 20 χρόνια). Η εγκυμοσύνη της María del Rosario ήταν αποτέλεσμα βιασμού. ο φερόμενος επιτιθέμενος της αθωώθηκε. Έχει περάσει μια δεκαετία στη φυλακή.
Εξωφρενικές ιστορίες
Η Λιλιάνα ήταν μια 21χρονη μητέρα που περίμενε το δεύτερο μωρό της το 2016, όταν καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση για ανθρωποκτονία μετά από επείγουσα ιατρική περίθαλψη. Η ποινή αργότερα μειώθηκε στο μισό, αλλά έχει περάσει ήδη επτά χρόνια χωρισμένη από την κόρη της.
Η περίπτωση της Μπέρθα Αράνα είναι ιδιαίτερα εξωφρενική. Η Arana, 28 ετών, καταδικάστηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας το 2012 μετά από επείγουσα ιατρική περίθαλψη, παρόλο που η κόρη της επέζησε. Αλλά σε αντίθεση με τη Ζακλίν, κάθε προσπάθεια να εξασφαλιστεί μείωση της 30χρονης ποινής της έχει μπλοκαριστεί επειδή η Αράνα γεννήθηκε λίγο πάνω από τα σύνορα στη Γουατεμάλα και δεν έχει χαρτιά ταυτότητας του Σαλβαδόρ. Δεν έχει δει την κόρη της από τότε που γέννησε.
«Η περίπτωση της Μπέρθα δεν είναι απλώς άδικη, είναι σκληρή», είπε ο Ερέρα. Ο ΟΗΕ έχει καταδικάσει τέτοιες περιπτώσεις ως αυθαίρετες κρατήσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις