Άνοιξαν και τους χάρτες των παραβιάσεων
Μετά το σχέδιο της Αγκυρας για τη «Γαλάζια Πατρίδα», που παρουσίασε ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Αντονι Μπλίνκεν για το πρόσφατο τουρκικό κρεσέντο υπερπτήσεων στο Αιγαίο.
Με ένα βουνό από χάρτες μπήκε στο γραφείο του αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν ο Νίκος Δένδιας για να τον ενημερώσει για την πολιτική των υπερπτήσεων και παραβιάσεων που ακολουθεί η Τουρκία.
Η συνάντηση Δένδια – Μπλίνκεν χαρακτηρίστηκε από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως συνέχεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν και ο έλληνας υπουργός θεώρησε αναγκαίο να μην αρκεστεί σε ρητορική περιγραφή των τουρκικών προκλήσεων, αλλά να δείξει στον ομόλογό του τον χάρτη με το πρόσφατο μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά, αλλά και για αυτό που η Αγκυρα αποκαλεί «Γαλάζια Πατρίδα», δίνοντάς του την πλήρη εικόνα της κατάστασης και στέλνοντας ένα μήνυμα σχετικά με το ζήτημα των F-16.
Τόσο της επικινδυνότητάς της όσο και της πολιτικής της διάστασης που παραπέμπει άμεσα στη σύνδεση της ελληνικής κυριαρχίας επί των νησιών του Αιγαίου με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, το «γκριζάρισμα» συγκεκριμένων περιοχών και τη στήριξη του ιδεολογήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Σημειώθηκε δε από την πλευρά της Αθήνας ότι αυτή η πολιτική υπονομεύει μεταξύ άλλων και την ενότητα του ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο που κρίνεται απαραίτητη, τη στιγμή μάλιστα που ο Μπλίνκεν τόνιζε τη θέση αρχής που υιοθέτησε η Ελλάδα στο Ουκρανικό στηρίζοντας τα μέτρα και ενισχύοντας την ενότητα της Συμμαχίας.
Η ατζέντα των συζητήσεων
Οι δύο ΥΠΕΞ άνοιξαν όλη η βεντάλια των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, με την ενέργεια και τον ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου στην περιοχή, βάσει και των νέων δεδομένων που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να τονίζεται ιδιαιτέρως, καθώς επίσης και όλα τα ενεργειακά σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του East Med, με τον Παπαϊωάννου να υπενθυμίζει ότι τις τελικές αποφάσεις θα λάβουν οι επενδυτές.
Στο τραπέζι και η ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και της ενδυνάμωσης του σχήματος 3+1 (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ + ΗΠΑ) με στόχο να εξελιχθεί σε μία ισχυρή τετραμερή.
Ψηλά στην ατζέντα και η στήριξη της ευρωπαϊκής τους προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, με τον Δένδια να ξεκινά περιοδεία την επόμενη βδομάδα με διαδοχικές επισκέψεις από Δευτέρα σε Τίρανα, Σεράγεβο, Σκόπια.
Παράπονα Τσαβούσογλου
Σε αντιστάθμισμα, συνάντηση με τον Μπλίνκεν είχε χθες ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έσπευσε να εκφράσει τα παράπονα της Αγκυρας και επισήμως για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, δείχνοντας πόσο ενόχλησε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε μία περίοδο που η Αγκυρα εμφανίζεται να κάνει ένα επικίνδυνο παζάρι, με φόντο την Ουκρανία.
Ο Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι κάλεσε τις ΗΠΑ να διατηρήσουν την ισορροπία στις σχέσεις τους με την Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ όπως είπε στις συνομιλίες αναφέρθηκε και στο θέμα των F-16, το οποίο υπενθυμίζεται ότι πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο. Ο τούρκος ΥΠΕΞ απαντώντας για το Κυπριακό, επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ως αυτή που πάντα αρνείται τη λύση, από το σχέδιο Ανάν μέχρι το Κραν Μοντανά.
Στην ατζέντα και τα ενεργειακά, με την Αγκυρα να θέλει ένταξή της στους νέους σχεδιασμούς με το βλέμμα στην Ανατολική Μεσόγειο και διπλωμάτες να εκτιμούν ότι κεκλεισμένων των θυρών ο Τσαβούσογλου άνοιξε όλα τα θέματα στο τραπέζι.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άλλωστε επανέλαβε το όχι στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επιμένοντας ότι «αυτό το λάθος έγινε κάποτε με την Ελλάδα. Η Ελλάδα και η Γαλλία είχαν αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, δυστυχώς είπαμε «ναι» στην είσοδό τους αργότερα. Ο μουσουλμάνος δεν θα ξανακάνει το ίδιο λάθος».
Ενώ ο τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι διεμήνυσε στο αμερικανικό Κογκρέσο «που ενθαρρύνει, με τα μέλη του να χειροκροτούν όρθια, τις προσπάθειες δημιουργίας της αντίθετης αντίληψης για την Ελλάδα, η οποία παίζει το παιχνίδι των 12 μιλίων στο Αιγαίο και παραβιάζει συνεχώς τον εναέριο χώρο μας, να ασπαστούν την κοινή λογική» και μάλιστα, όπως είπε, σε μια περίοδο που λόγω της ουκρανικής κρίσης «ο καθένας πρέπει να σκεφτεί δύο φορές τι υποστηρίζει, τι επικροτεί και τι λέει».
- Το Ουκρανικό «περιμένοντας τον Τραμπ»
- Ρωμανός: Το ΠΑΣΟΚ είναι χειρότερο και από πράσινο ΣΥΡΙΖΑ
- Κερδίζει έδαφος η ακροδεξιά ατζέντα για το Μεταναστευτικό – Τρομάζει η «νέα κανονικότητα» που υπόσχεται
- Επιχείρηση Τάλως: Δικογραφίες σε βάρος 5 ατόμων για πορνογραφία ανηλίκων και κακοποίηση ακόμη και νηπίων
- Παναθηναϊκός: Με Γερεμέγεφ η ενδεκάδα κόντρα στον Παναιτωλικό
- Εθισμός στη νίκη, φόβος στις αράχνες: Ο Μαξ Φερστάπεν δεν λέει να σταματήσει